Vesna po izboru strokovne žirije za najboljši celovečerni film je odšla v roke režiserja Slobodana Maksimovića za film Hvala za Sunderland. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vesna po izboru strokovne žirije za najboljši celovečerni film je odšla v roke režiserja Slobodana Maksimovića za film Hvala za Sunderland. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matevž Luzar
Matevž Luzar je na koncu FSF-ja domov odnesel tako nagrado občinstva kot nagrado stroke. 'Vsi mi delamo filme za gledalce," je bil odločen Luzar. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nagrada za najboljši kratki film - Blaž Zavašnik (Nad mestom se dani)
Predsednik strokovne žirije 15. FSF-ja Mitja Okorn je z največjim navdušenjem govoril o filmu Blaža Zavašnika Nad mestom se dani ... Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Je vesna pogoj, da film uspe v tujini? "Slovenka - kot film v celoti - na Festivalu slovenskega filma ni prejela nobene nagrade. Očitno to ni pravilo. Jaz mislim, da obstajajo posebni kriteriji, ki so v domovini, in da se v tujini gledajo filmi s posebnimi očmi. Ni nujno, da bodo imeli filmi, ki se dobro odrežejo na Festivalu slovenskega filma, uspešno kariero v tujini in obratno. Prav Slovenka je dokaz za to, da gre že tri leta - še danes - s festivala na festival. V Sloveniji pa ni bila najbolje sprejeta. Očitno imamo različne oči in mislim, da je dobro, da obstajajo občinstva za različne filme," je dejal za MMC režiser Slovenke in dobitnik letošnje vesne za najboljši dokumentarni film Damjan Kozole.

Režiser, ki je na FSF-ju slavil prav v času, ko je v tujini Slovenka pobirala nova priznanja, upa, da bo lahko prihodnje leto začel svoj novi celovečerni režijski podvig - film Nočno življenje. "Slovenka je tri leta star film. Bila je na več kot sto festivalih. Bila je v distribuciji po vsem svetu. Mislim, da več kot to je zelo težko doseči," je še prepričan.

V očeh mladih ustvarjalcev, kot je Blaž Završnik, je nagrada - kot je vesna - predvsem dobra referenca. "Pri iskanju vlagateljev, financerjev ... to se mi zdi teža te nagrade," je pojasnil letošnji dobitnik vesne za najboljši kratki film. Zavašnik je stroko prepričal s svojim sproščenim pristopom k režiji filma, v katerem se tkejo vezi s pomočjo plesa. "Kar je ključno, je to, da je meni pomembno, da ostanem tu. Da delam za Slovence s tematikami, ki so nam blizu. Ta beg možganov, ki se nam dogaja, ni nekaj, kar je mogoče pozdraviti. Zagotovo bom ostal tu. Pa tudi neki visokoproračunski filmi niso zame. Nisem Žiga Virc, s katerim sva zelo dobra prijatelja, ampak razmišlja vsak po svoje. Jaz nisem naravnan v to smer," je še pojasnil Završnik.

Podobnih misli kot Zavašnik je bil tudi režiser filma Hvala za Sunderland - filma (nastalega pod okriljem RTV Slovenija), ki je prepričal strokovno žirijo v celoti in ga je razglasila za najboljši celovečerni film. "To je potrditev. To je največja filmska nagrada, ki jo lahko dobiš v Sloveniji. Lepo jo je dobiti. Jaz sem hvaležen, da sem jo dobil," je dejal režiser Svobodan Maksimović.

O pomenu nagrade smo vprašali tudi Metoda Pevca, dobitnika vesne za najboljšo režijo, za film Vaje v objemu. "Bodimo iskreni - ne prav veliko. Tristo gramov stekla in en prijeten večer. Ni pa to nagrada, ki bi v naših profesionalnih kontekstih kaj bistveno pomagala človeku. V njej ni ne denarja ne perspektive. To je neko priznanje in ne kaj več kot to."

Pevec je svoje prve nagrade za svoje filmsko delo prejemal še pred pojavom vesen, zato je prepričan, da obstaja razlika pri razumevanju pomena nagrade za nekoga, ki vstopa na festival in filmsko prizorišče s svojim prvencem.

Spodaj smo vam pripravili še nekaj utrinkov druženja po podelitvi nagrad.