Film
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 15 glasov Ocenite to novico!
Inferno
Vinko Möderndorfer, ki podpisuje tudi scenarij filma, v Infernu sledi zgodbi mlade brezposelne družine, ki se v brezkompromisnem času bori za preživetje. Foto: Slovenski filmski center
Inferno; Vinko Möderndorfer
Za režijo je bil Vinko Möderndorfer za Inferno nagrajen tudi na 14. mednarodnem filmskem festivalu v Tiburonu v ZDA. Foto: Slovenski filmski center
Marko Mandić, Inferno
Marko Mandić je za vlogo v filmu Inferno pretekli teden prejel nagrado za najboljšega igralca letošnjega filmskega festivalu v Aleksandriji. Foto: Željko Stevanić

Dodaj v

Vinko Möderndorfer nagrajen za pogumno režijo Inferna

Prva nagrada Vuku Ršumoviću za film Nikogaršnji otrok
14. september 2015 ob 11:28,
zadnji poseg: 15. september 2015 ob 17:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nekaj dni po tem, ko so na filmskem festivalu v Aleksandriji nagradili Marka Mandića za vlogo v Infernu, je film bogatejši za novo priznanje. Režiser Vinko Möderndorfer je na 8. mednarodnem festivalu filmske režije v Leskovcu prejel drugo nagrado Živojina Žike Pavlovića.

"Milijone tranzicijskih žrtev povezuje krik odpuščenega slovenskega delavca. Pogumen, krvav rez v skupno stvarnost," je žirija zapisala o Möderndorferjevem filmu. Priznanje postavlja slovenskega režiserja v družbo Vuka Ršumovića, ki je za film Nikogaršnji otrok prejel prvo nagrado (premierno so film predstavili na lanskem Beneškem tednu kritike, slovensko občinstvo pa ga je videlo v sklopu ljubljanskega festivala Liffe). Pa tudi Gorana Radovanovića, ki je za film Enklava, letošnjega srbskega kandidata za tujejezičnega oskarja, prejel tretjo nagrado.

Priznanje festivala filmske režije v Leskovcu je poimenovano po srbskem filmskem režiserju črnega vala Živojinu Žiki Pavloviću, ki je velik del svojega filmskega opusa posnel v Sloveniji. V svojem zadnjem filmu Nasvidenje v naslednji vojni se je leta 1980 oprl na roman Vitomila Zupana Manuet za kitaro.

V tekmovalni sekciji festivala, ki je v Leskovcu v Srbiji potekal med 8. in 12. septembrom, so predstavili 11 celovečernih filmov iz regije. Za nagrade so se med drugim potegovali Otok ljubezni Jasmile Žbanić, Panama Pavla Vučkovića, Takva su pravila Ognjena Sviličića, Cure život druge Andrea Štake, Gorčilo Milana Karadžića in Do Balčaka Stole Popova. O najboljših je presojala tričlanska žirija, ki so jo sestavljali igralec Branislav Lečić ter režiserja Branko Baletić in Branko Schmidt.

Na sklepni slovesnosti so podelili tudi priznanje za afirmacijo srbskega filma v svetu, ki jo je prejela legendarna osebnost jugoslovanske kinematografije - Bata Živojinović, s tem pa se je pridružil dozdajšnjim dobitnikom Draganu Nikoliću, Lazarju Ristovskemu, Radetu Šerbedžiji in Mikiju Manojloviću.

O nemočnem boju zoper nevidno oblast kapitala
Inferno, v katerem Möderndorfer slika težko realnost delavske družine in njen vsakdanji boj za preživetje ter nemočno zoperstavljanje krivici, nesreči in nevidni oblasti kapitala, ima za seboj že več gostovanj in tudi vrsto priznanj. Poleg omenjenega priznanja za Mandićevo igro je prejel še nagrado spirit za najboljši celovečerni igrani film na 18. filmskem festivalu v Brooklynu in nagrado za najboljšo režijo na 14. mednarodnem filmskem festivalu v Tiburonu v ZDA. Tudi te dni nadaljuje gostovanja in se drugim predstavlja na 20. dnevih hrvaškega filma v Orašju, oktobra pa je napovedana avstrijska premiera filma na LET'S CEE Film Festivalu na Dunaju.

Poleg Mandića igrajo v filmu še Medea Novak, Renato Jenček, Jernej Šugman, Jana Zupančič, Sebastian Cavazza, Lara Volavšek, Marko Bukvič in drugi. Film je nastal v produkciji Foruma Ljubljana in koprodukciji Kinorame, Sektor filma, Deliriuma in RTV Slovenija. Pri sofinanciranju so sodelovali še slovenski filmski center, Hrvaški avdiovizualni center, Makedonska filmska agencija, Filmski center Srbije in MEDIA.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
nuLanuLa
# 14.09.2015 ob 13:20
Super tragedija s "po kraško" trmastimi liki. Seveda pa so, v času posiljeno nasmejanih in skrbno počesanih likov iz holivuda, tragedije čisto zapostavljen žanr. Močan film z močnimi liki s super depresivno ljubljansko atmosfer v megli in snegu. Poseben film, saj sem ga gledal na nedeljsko popoldne v Koloseju, ko so tam pretežno otroci z družinami, v največji dvorani čisto sam. Kaj je lepšega, kot Mandič na ogromnem platnu, ki igra air-guitar na svojega tiča samo zate :)))
shemish
# 14.09.2015 ob 13:25
@la 0
you've made my day with this one :)
Kazalo