Ko se nepričakovano znajde pred ločitvijo, Jasmine maščevalno razkrinka moževe finančne goljufije in ga spravi v zapor, sama pa brez prebite pare pristane v sestrinem majhnem stanovanju. Med iskanjem nove sreče se zapleta v vedno večje laži in prevare, kar počasi načne njeno presojo in duševno zdravje. Foto: Kolosej
Ko se nepričakovano znajde pred ločitvijo, Jasmine maščevalno razkrinka moževe finančne goljufije in ga spravi v zapor, sama pa brez prebite pare pristane v sestrinem majhnem stanovanju. Med iskanjem nove sreče se zapleta v vedno večje laži in prevare, kar počasi načne njeno presojo in duševno zdravje. Foto: Kolosej

V Indiji velja zakon, po katerem se morajo pred vsemi filmi in televizijskimi programi, v katerih lahko vidimo koga s cigareto, na ekranu odvrteti protitobačni oglasi, med samim "pohujšljivim" prizorom pa mora biti na zaslonu izpisano opozorilo o škodljivosti kajenja. Ko je Woody Allen izvedel, da bodo v Indiji v njegov novi film, Otožna Jasmine (Blue Jasmine), prav tako vstavili taka opozorila, je raje umaknil njegovo predvajanje, ki bi se v približno tridesetih kinematografih moralo začeti prejšnji konec tedna. (V slovenske kinematografe film prihaja naslednji teden, 17. oktobra).

Allen svoje odločitve uradno sicer ni komentiral, je pa njegov predstavnik za stike z javnostjo pojasnil, da se "filma zaradi njegove vsebine v Indiji ne da predvajati v predvideni obliki". "Zdelo se mu je, da bi se pozornost gledalca namesto na prizor usmerila na opozorilo, ki bi se vrtelo prek ekrana," je bil malo bolj zgovoren Deepak Sharma, predstavnik nesojenega indijskega distributerja.

V filmu sta sicer samo dva prizora, ki bi zahtevala "kadilsko" cenzuro, je pa res, da je cigareta v tresoči roki ključen indikator duševnega stanja protagonistke, Jasmine (Cate Blanchett), ženske, ki je izgubila vse (vključno z duševnim ravnovesjem), ko se je razkrilo, v kakšne nezakonite finančne posle je bil vpleten njen mož.

Ženska na robu živčnega zloma
Liki so se kot vedno rodili v Allenovi domišljiji, je pa Blanchettova k filmu prispevala precej simboličen prizor: predlagala je, da bi Jasmine, ki je večino časa videti kot iz škatlice, nekega dne iz hiše odšla v Chanelovem kostimu, a z mokrimi lasmi in popolnoma brez ličil - "da bi se videlo, da z njo vedno nekaj ni povsem v redu".

"Pokonci" drži večino filma
In točno to je tip vloge, kakršne so pisane na kožo Akademiji, ko je treba podeliti oskarja za najboljšo vlogo. Takoj po premieri so se prvi recenzenti o Cateini oskarjevski nominaciji razpisali skoraj kot o neizbežnem dejstvu. "Tista, ki jo bo hotela premagati, bo morala pokazati izjemen nastop," so zapisali pri Daily Mailu. "Da jo gledamo s takim navdušenjem in je skoraj vse do konca filma nočemo soditi, temveč nam celo vzbuja simpatijo - za vse to je kriva Cate Blanchett s svojim fantastičnim nastopom, pri čemer sta njena lepota in karizma v kontrastu s pomanjkljivostmi njenega značaja," je zapisal kritik London's Evening Standarda. Od takrat se je navdušenje sicer že malo uneslo: na stavnicah ji nominacijo napovedujejo z verjetnostjo 1/4, še avgusta pa je bilo to razmerje 7/1.

Indijski cenzorski odbor seveda take in podobne "popravke" - včasih tudi glede razmerja, v katerem je bil film posnet - zahteva od vseh tujih filmov in nekateri režiserji se z njimi strinjajo, pristanejo, drugi pa ne.