Foto:
Foto:
Vlada bo tokrat še lahko brzdala cene bencina, cene kurilnega olja in dizelskega goriva pa so ji že ušle z vajeti.
Savdska Arabija meni, da bi lahko načrpala še več nafte.

Po nedokončnih izračunih naftnih trgovcev se bodo bencin, dizelsko gorivo in kurilno olje podražili v povprečju za skoraj šest tolarjev na liter.

Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina naj bi po novem morali odšteti 211 tolarjev, neosvinčeni 98-oktanski bencin pa naj bi stal 215,70 SIT za liter.

Kakšne vladne trošarine?
Visoke cene goriv pa lahko omili vlada, saj ima pri bencinu še nekaj prostora za znižanje trošarin. Ministrski zbor pa tudi tokrat ne bo mogel omiliti podražitve dizelskega goriva in kurilnega olja, saj so trenutno veljavne trošarine na najnižji predpisani evropski ravni.

Analitiki menijo, da bi se v noči na torek dizelsko gorivo lahko podražilo za 6,50 tolarja, na 199,80 tolarja za liter, kurilno olje za ogrevanje pa naj bi stalo 121,70 tolarja.

Opec se trudi brzdati cene
Kuvajtski minister za nafto je danes sporočil, da organizacija držav izvoznic nafte dela vse, kar lahko, da bi umirila cene nafte na svetovnih trgih. Po njegovih besedah organizacija zdaj načrpa 30 milijonov sodov nafte na dan.

Največja izvoznica nafte Savdska Arabija pa je zagotovila, da bo še naprej načrpala do dva milijona sodov nafte na dan, če bo treba, pa bo proizvodnjo črnega zlata še povečala. Nafte za zdaj namreč še ne primanjkuje.