Foto:
Foto:
Vajgl okrcal tudi hrvaške medije.
Zasedanja se udeležuje tudi evropski minister Milan M. Cvikl.
Opozorila tudi Hrvaški.
Mesić: Iskanje rešitev brez dogovorov med Slovenijo in Hrvaško je nesmiselno.

Pri tem je omenil enostransko razglasitev ekološko-ribolovnega pasu in incidente ob meji. Vajgl je poudaril, da se mora Hrvaška izogibati radikalnim potezam, incidentom in nacionalističnemu homogeniziranju javnosti. Hrvaška po mnenju Vajgla ustvarja tudi nova dejstva na terenu, ki pa vodijo v nove incidente.

Prezgodaj za arbitražo
Ob robu zasedanja je minister sicer dodal še, da je po njegovem mnenju za arbitražo med Slovenijo in Hrvaško prezgodaj in da ne sprejema filozofije, da je arbitraža edini način reševanja sporov.

Do arbitraže naj bi bila pot dolga, ob tem pa je slovenski vodja diplomacije okrcal tudi hrvaške medije zaradi sovražnega načina govora v odnosu do Slovenije.


Mnenje o slovensko-hrvaških odnosih lahko izrazite tudi na forumu.

Brez razprave o širitvi
Zunanji ministri EU-ja so se na zasedanju seznanili s stanjem na področju širitve, vendar o tej temi niso razpravljali.

Komisar za širitev Guenter Verheugen je tako predstavil priporočilo Evropske komisije za začetek pristopnih pogajanj s Turčijo ter širitveno strategijo za kandidatki, ki se že pogajata, Bolgarijo in Romunijo, ter Hrvaško, ki naj bi pristopne pogovore začela prihodnje leto.

Cvikl zagovarjal znano stališče Slovenije
Ministri so bili redkobesedni tudi, ko je na dnevni red prišla tema proračunske porabe v EU-ju po letu 2007. V razpravi je minister za evropske zadeve Milan M. Cvikl poudaril nujnost ustrezne obravnave regij, ki jih bo prizadel statistični učinek širitve.

Poziv k boljšemu sodelovanju s Haagom
Vodje diplomacij so po pogovoru z glavno tožilko sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, Carlo Del Ponte, pozvali balkanske države k boljšemu sodelovanju s sodiščem.

Še posebej so omenili Srbijo in Črno goro, BiH ter tudi Hrvaško. "Ratko Mladić, Radovan Karadžić in Ante Gotovina morajo pred sodišče brez odlašanja," je zapisano v sklepih.

Evro ali euro?
Latvija, Litva, Madžarska in Slovenija so ob koncu zasedanja odprle že odprto vprašanje glede zapisa evra in pri tem zahtevale, da se jim v zakonodaji omogoči zapis po nacionalnih pravilih. Nizozemsko predsedstvo naj bi sicer predlagalo kompromisni predlog, ki naj bi zadovoljil vse strani.

Ukinjen embargo za Libijo
Evropska unija je podprla italijanski predlog in odpravila embargo na uvoz orožja v Libijo. Ta bo tako lahko kupovala opremo, s katero se bo bojevala proti nezakonitemu preseljevanju beguncev iz Afrike. Po napovedih naj bi EU podprl tudi umik ukrepov Organizacije združenih narodov proti Libiji.

Predsednik Mesić za več resnosti
Kot piše reški dnevnik Novi list, se bosta hrvaška ministra jutri v Bruslju zavzemala za oblikovanje mednarodne arbitraže kot ene najboljših možnosti za rešitev odprtih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić pa je v zvezi z napovedjo, da bo zunanji minister Ivo Vajgl o nedavnih mejnih incidentih obvestil zunanje ministre Evropske unije, poudaril, da je iskanje rešitve mimo dogovorov med Slovenijo in Hrvaško nesmiselno, ter dodal, da je pri tem treba predvsem več resnosti.