Foto:
Foto:
Drnovšek in uglajeni francoski diplomatski maček Villepin

Predsednik Janez Drnovšek, ki se je srečal s francoskim kolegom Jacquesom Chiracom, je dejal, da ima Francija jasno stališče glede Evrope dveh hitrosti, z njim pa se strinja tudi Slovenija.

Predsednika sta govorila tudi o zahodnem Balkanu in se strinjala, da je treba dati tem državam jasno evropsko perspektivo, saj si EU ne želi nestabilnosti na svojih mejah. Glede evropske ustave je Drnovšek dejal, da ceni trud irskega predsedstva, da bi našlo rešitev, a se njegova pričakovanja bolj nagibajo v drugo polovico leta.

Tudi z de Villepinom o ustavi
Možnosti za sklenitev evropske ustavne pogodbe so bile v ospredju tudi na Drnovškovih pogovorih s francoskim zunanjim ministrom Dominiquom de Villepinom.

"EU je pred ključnim izzivom, to je sklenitvijo ustavne pogodbe. Dogovor o evropski ustavi je v tem trenutku najnujnejša zadeva, še toliko bolj, ker se moramo soočati z dejanji, kakršnim smo bili včeraj priča v Madridu," je dejal prvi mož francoske diplomacije.

De Villepin je pohvalil trud, ki ga je Slovenija vložila v približevanje Uniji, in izrazil prepričanje, da ima država dovolj energije za delo v evropski petindvajseterici.

Drnovška sta na obisku v Parizu spremljala tudi zunanji minister Dimitrij Rupel in minister za evropske zadeve Janez Potočnik.