Foto:
Foto:
Na Wall Streetu v ponedeljek ni bilo sledu o biku, kar pa po dobrem prejšnjem tednu ni nič tragičnega.

Od skupno 932 milijonov SIT skupnega prometa (zraven je vštet tudi prosti trg) je bilo s Krkinimi delnicami sklenjenih za 119 milijonov SIT poslov. V prvi polovici trgovanja so se posli sklepali že po skoraj 73.500 SIT.

Enotni tečaj Krke, ki bo kmalu objavila polletne rezultate, se že dva tedna vztrajno zvišuje in je v tem obdobju pridobil skoraj pet odstotkov.

Po prometu sledijo delnice Gorenja, katerih tečaj je ostal 6.580 SIT, in Mercatorja, ki se je pocenil za 0,6 odstotka, na 39.473 SIT. Tudi Lukine delnice so izgubile okrog pol odstotka. Delnice Petrola, Save, Pivovarne Laško, Merkurja in Intereurope so le simbolično dražje. Rast Kompasa MTS se je ustavila. Ob nizkem prometu so se najbolj, za 2,6 odstotka, podražile delnice Žita.

Slovenski borzni indeks (4.748 točk) je pridobil 0,17 odstotka in petič v zadnjih šestih trgovalnih dneh postavil rekordno vrednost. Indeks PIX (4.096 točk) se je zvišal za tretjino odstotka, indeks IPT (3.748 točk) pa je le simbolično porasel.

Na prostem trgu je delniški id Triglav steber I ob prometu 121 milijonov SIT (od tega dobra polovica v rednem trgovanju) ostal pri vrednosti 3.500 SIT. Investicijski sklad NFD 1 (329,5 SIT) je dražji za tretjino odstotka, id Maksima pa je pridobil pol odstotka. Tečaj je 2.508 SIT, kar je največ v zadnjih treh mesecih. Zaradi nekaj večjih poslov po 400 SIT je tečaj delnic Triglav naložbe porasel za pet odstotkov.

Wall Street kljub cenejši nafti malce navzdol
V Evropi danes mirno dopoldne. Londonski FTSE 100 je bil tik nad 4.400 točkami, frankfurtski DAX 30 pa je pridobil pol odstotka in se približal vrednosti 3.800 točk. Prejšnji teden so bile evropske delnice najcenejše letos, vendar se je nato krivulja le obrnila navzgor. Vendar ne povsod. Problematični letalski prevoznik Alitalia je prav danes izgubil še šest odstotkov in padel na najnižjo vrednost vseh časov.

Na največji azijski borzi v Tokiu se je torek končal z 0,2-odstotnim pribitkom indeksa Nikkei (10.985 točk). Wall Street je teden začel z znižanjem indeksa Dow Jones (10.073) za 37 točk. Mega trgovec Wal-Mart je namreč razočaral z napovedjo avgustovske prodaje. Indeks Nasdaq (1.838 točk) se je zvišal za 0,7 odstotka.

Veseli, da se nafta ceni. Sod lahke nafte je v ZDA padel pod 46 dolarjev. Gre za tretji zaporedni padec črnega zlata. Zasluga gre spodbudnim podatkom o iraškem izvozu nafte. Sod londonskega brenta je vreden manj kot 43 dolarjev.

Evro je v ponedeljek popoldne glede na dolar veliko izgubil, saj so se izgledi za ameriško gospodarstvo spet popravili. Evro je padel na 1,212 dolarja, kar je najmanj po 6. avgustu.