Franz Liszt je  živel v obdobju romantike, narodnega prebujanja in vzpona meščanstva, v času, ko se je intima baročnega salona umikala javnemu življenju gledališča, v času, ko je meščansko uglajenost, razsodnost in rahločutnost razvnemal talent mladega virtuoza. Foto: Pokrajinski muzej Maribor
Franz Liszt je živel v obdobju romantike, narodnega prebujanja in vzpona meščanstva, v času, ko se je intima baročnega salona umikala javnemu življenju gledališča, v času, ko je meščansko uglajenost, razsodnost in rahločutnost razvnemal talent mladega virtuoza. Foto: Pokrajinski muzej Maribor

S koncertom in spremljajočo razstavo želijo obuditi spomin na ta največji kulturni dogodek 19. stoletja na takratnem Spodnjem Štajerskem.

Liszt (1811-1886) je imel koncert v viteški dvorani mariborskega gradu 16. junija 1846. Na Štajersko je prišel dva dni po koncertu v Gradcu na povabilo viltuškega grofa Eduarda Lannoya. V Maribor se je pripeljal z ravno tedaj zgrajeno železnico, po poročanju krajevnega zgodovinarja in publicista Rudolfa Gustava Puffa pa so na koncert "božanstvenega giganta med pianisti" prišli ljudje z vseh delov Spodnje Štajerske, pa tudi iz Hrvaške.

Koncertna pot ga je nato vodila nazaj v Gradec in od tam na Dunaj, na Štajersko pa se je vrnil 25. julija, ko je igral na tradicionalnem Aninem plesu v Rogaški Slatini. Od tam je pot nadaljeval v Zagreb.

Mariborski obisk na višku njegove slave
Lisztov postanek v Mariboru je po besedah direktorice Pokrajinskega muzeja Maribor Mirjane Koren v strokovni literaturi pogosto spregledan, čeprav je bil umetnik takrat v obdobju svoje največje ustvarjalne vneme.

Glasba se vrača na grad
Z današnjim koncertom in razstavo, na kateri bodo na ogled med drugim postavili glasbila, pohištvo in medijske prispevke iz tistih časov, želijo javnost opozoriti na ta dogodek in njegov pomen za mesto, hkrati pa znova obuditi koncertno dejavnost v viteški dvorani gradu, ki je danes muzej. Med drugim bodo tam v soboto v okviru vseslovenske Poletne muzejske noči priredili klavirski maraton.