Matija Dedić je sin pred kratkim umrle legende, Arsena Dedića. Foto: Mare Milin
Matija Dedić je sin pred kratkim umrle legende, Arsena Dedića. Foto: Mare Milin
Jure Pukl
Pukl je nastopil na koncertnih odrih, na katere so povabljeni le največji zvezdniki džezovske glasbe, s svojo virtuoznostjo na tenorskem in sopranskem saksofonu pa je navdušil občinstvo in kritike v Evropi in ZDA. Foto: Jure Eržen

Saksofonist Jure Pukl, eden najpomembnejših ustvarjalcev slovenske džezovske glasbe, navdušuje občinstvo in kritike po Evropi in ZDA. Živi in ustvarja v New Yorku, a redno nastopa v Evropi in drugje po svetu. Nastopil je na koncertnih odrih, ki gostijo le največja imena džezovske glasbe, in sodeluje z mednarodno priznanimi umetniki.


Pukl je tudi dobitnik letošnje nagrade Prešernovega sklada, ki ga je prepoznal kot ambasadorja slovenske kulture v svetu: "Njegove avtorske kompozicije so drzne, sodobne, melodično kreativne in ritmično pestre, s srcem pa se posveča moderni interpretaciji džezovske glasbe. V njegovem ustvarjanju je čutiti progresivni, avantgardni džez, deloma svobodni, "free" džez in tudi značilnosti impresionistične sodobne glasbe ..." (Primož Fleischman, iz utemeljitve Prešernove nagrade)

Matija Dedić je vrhunski džezovski pianist in skladatelj, ki živi in ustvarja v Zagrebu. Nastopa v različnih mednarodnih zasedbah, tako v rodni Hrvaški kot v drugih evropskih državah in v Ameriki. Pohvali se lahko s sodelovanji s številnimi velikimi imeni svetovnega džeza, kot so Niels-Henning Ørsted Pedersen, Jeff Ballard, Larry Grenadier, Lenny White, Boško Petrović in Tamara Obrovac. Sklada tudi za televizijo in gledališče. Glasba mu je bila tako rekoč položena v zibelko, saj je sin pred kratkim umrlega Arsena Dedića in Gabi Novak, slavnih pevcev, ki sta zaznamovala desetletja glasbene ustvarjalnosti na Hrvaškem in v nekdanji skupni državi.

Melanholičen večer džezovskih standardov
Glasba, ki jo bosta izvajala v Drami, bo predvsem intimna, saj že sama zasedba - duo - napeljuje k bolj komornemu muziciranju. Izvedla bosta avtorske skladbe, napisane prav za to priložnost, nekaj starejših skladb in priredbe nekaj džezovskih standardov. Melanholija, intimnost, čustvenost in lirika, seveda pa ne gre brez svinga in improvizacijskih izletov v neznano. Koncert se začne ob 19.00.