Še januarja letos je Dedić v nekem intervjuju izjavil, da
Še januarja letos je Dedić v nekem intervjuju izjavil, da "se pripravlja na konec svoje glasbene poti", češ da si želi čas, ki mu je ostal, preživeti s svojimi vnuki. Tega časa je bilo žal zelo malo. Foto:
Hrvaška predsednica je svoje sožalje objavila kar na Facebooku. Foto: Facebook

Neverjetno je, da umre tako živ človek. Gotovo je bila nad tem presenečena celo smrt sama. Na Hrvaškem ni še nikoli umrl kdo, ki bi bil tako živ. Preveč jih je za en grob: pesnik, pa glasbenik, trubadur in še en slikar.

Miljenko Jergović (v kolumni za Jutarnji list)
Jure Ivanušič in Arsen Dedić
V družbi slovenskega igralca in pianista Jureta Ivanušiča. Foto: SiTi Teater
Ob slovesu Arsena Dedića
In memoriam Arsen Dedić

Producent Siniša Škarica se Dedića spominja kot človeka številnih talentov, z neizmerno energijo za delo. Dedićevemu spominu sta se poklonila hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović in premier Zoran Milanović.


Dedićeva smrt je velika izguba za hrvaško kulturo nasploh, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal Škarica. Dedića se je, se spominja, pogosto omenjalo kot Krležo hrvaške popglasbe: "Bil je veliki erudit, človek enciklopedičnega znanja."

Arsenu Dediću bo posvečena tudi nocojšnja oddaja Literarni nokturno. 18. avgusta lahko na 3. programu Radia Slovenija ob 23.05 prisluhnete ponovitvi oddaje Arsen Dedić: Ladja v steklenici.

Legendarnega glasbenika pa se bodo spomnili tudi na 2. programu Televizije Slovenija, kjer si lahko spominsko oddajo ogledate danes ob 21.15.


Renesančni človek

Spomnil je, da si je Faust Vrančić pred 400 leti zamislil homo volansa, človeka, ki je skušal poleteti. Dedić je bil po mnenju Škarice njegov potomec: "Zagotovo renesančni človek, s številnimi talenti in neizmerno delavno energijo.(...) Dedić je bil homo volans, ki je letel na krilih svojega talenta."

Dedić je sicer ustvarjal popglasbo in našel svoje mesto v njej, a je vselej govoril, da ni "gladiator, ki bi nastopal v arenah". Raje je imel intimnejše koncerte, na katerih je stopil v stik z občinstvom. Vselej je bil in bo ostal v spominu mnogih kot pesnik splošne prakse, je sklenil Škarica.

Ljubezenske pesmi, a ne šablonske
Hrvaški književnik Miroslav Mićanović je za Hino spomnil, da je Dedić avtor, ki se je zapisal v spomin številnim generacijam. Številne je v odločilnih trenutkih nagovarjal z besedili o nežnih letih, strasti, pustolovščinah, ljubezni in drugačnem občutenju sveta. Mićanović ga je označil za velikega avtorja, ki je bil "vselej proti, vselej zunaj kroga". Spomnil je, da je Dedić zaslužen za to, da so dela številnih velikih avtorjev zaživela v skladbah, in sklenil, da je bil in ostaja "pesnik neponovljive večnosti".

Sožalje politikov
Predsednica Grabar Kitarovićeva je v zapisu na svojem Facebooku izrazila globoko sožalje ob Dedićevem slovesu in dodala: "Njegove note in njegov opus so za vedno vtkani v našo zgodovino, kulturo in družbo. Večna mu hvala!"

Hrvaški premier Milanović pa je sporočil, da je užaloščen ob smrti Dedića, ki je s svojim kantavtorstvom na najlepši mogoč način zaznamoval pol stoletja hrvaške glasbe. Njegovi družini je izrazil globoko sožalje.

Vtkan tudi v slovenski glasbeni prostor
Dedićeva smrt je odmevala tudi v slovenskih medijih, ki so objavili glasbenikovo biografijo in se mu poklonili s spominskimi zapisi. Dedić je sodeloval z Andrejem Šifrerjem in Zoranom Predinom, mnogim pa se je v spomin vtisnil z interpretacijo skladbe Jureta Robežnika Pegasto dekle, pesmijo, za katero je besedilo napisala Elza Budau.

Zoran Predin je po poročanju portala SC Radar dejal, da smo izgubili velikega človeka. Dodal je, da je bil Dedić ena najpomembnejših oseb v njegovem življenju - prijatelj, mentor, učitelj in starejši brat. "Ko odide tako velik človek, za njo vedno ostane praznina, in ne vemo, kako naprej. Odšel je velikan in zato je ta praznina tako velika," je povedal Predin in izrazil sožalje Dedićevi ženi Gabi in sinu Matiji, s katerim je tudi sodeloval.

Iz zapisov v srbskih medijih je po poročanju Hine mogoče razbrati glavno misel, da je z Dedićevo smrtjo glasbeno prizorišče ostalo brez enega najbolj priljubljenih glasbenikov in izvajalcev na območju nekdanje Jugoslavije. "To, kar so Charles Aznavour, Jacques Brel in Leonard Cohen pomenili za svetovno, je bil Arsen za dvajsetmilijonsko jugoslovansko glasbeno prizorišče," piše srbski portal B92.

Hudi zdravstveni zapleti po operaciji kolka
Dedić je umrl v ponedeljek pozno popoldne v Zagrebu; star je bil 77 let. Konec julija so ga zaradi sepse sprejeli na intenzivno nego v zagrebški klinični center, stanje pa se mu je nato drastično poslabšalo. Po neuradnih podatkih, na katere se je sklicevala Hina, je umrl zaradi odpovedi več organov, ki naj bi bila posledica sepse in gangrene črevesja.

Neverjetno je, da umre tako živ človek. Gotovo je bila nad tem presenečena celo smrt sama. Na Hrvaškem ni še nikoli umrl kdo, ki bi bil tako živ. Preveč jih je za en grob: pesnik, pa glasbenik, trubadur in še en slikar.

Miljenko Jergović (v kolumni za Jutarnji list)
Ob slovesu Arsena Dedića
In memoriam Arsen Dedić