Medtem ko večina ta hip najbolj priljubljenih izvajalcev ignorira ali pa celo izrecno napada t. i.
Medtem ko večina ta hip najbolj priljubljenih izvajalcev ignorira ali pa celo izrecno napada t. i. "streaming" glasbe, ga je najbrž največja skupina v zgodovini glasbe - posvojila (še pred, denimo, Taylor Swift ali Adele.) Foto: AP
The Beatles
Beatli so bili doslej najopaznejša skupina, ki je manjkala v "streaming" ponudbi: namesto tega so raje remasterirali svoje albume in jih izdajali v kakovostnejši različici. Foto: AP
The Beatles
Lastniki avtorskih pravic glasbe The Beatles - to so torej Paul McCartney in Ringo Starr ter dediči Johna Lennona in Georgea Harrisona - so si že dalj časa prizadevali, da bi bil glasbeni katalog skupine dostopen ponudnikom pretočne glasbe, saj to pripomore k ohranjanju relevantnosti "znamke". Foto: Reuters

Zapuščina slovite liverpoolske četverice bo v tej obliki dosegljiva, potem ko jo je bilo mogoče dolga leta zakonito poslušati le na nosilcih zvoka (zadnjih pet let pa tudi v Applovih iTunesih).

V pretočni obliki (ang. streaming), ki se predvaja neposredno s spleta, bo glasba skupine The Beatles po vsem svetu na voljo od prve minute 25. decembra dalje, so napovedali na uradni spletni strani skupine.

The Beatles veljajo za eno komercialno najuspešnejših in tudi kritiško dobro sprejetih skupin vseh časov. Še samo v tem letu so prodali okrog 900 tisoč albumov in 2 milijona pesmi v digitalni obliki (kar je sicer manj kot 1,2 milijona albumov in 2,7 milijona pesmi leto pred tem.)

Od jutri dalje bodo oboževalci lahko do njihovih pesmi dostopali prek devetih ponudnikov digitalne pretočne glasbe: Spotify, Apple Music, Slacker, (J-Zjev) Tidal, Groove, Rhapsody, Deezer, Google Play in Amazon Prime. Potezo v glasbeni industriji interpretirajo kot gesto zaupanja v format, ki predstavlja majhen, a nenehno rastoč kos pogače sicer stagnirajočega posla. (Pretakanje glasbe je sicer založbam v letu 2014 prineslo manj denarja kot digitalni nakupi in celo manj kot prodaja dejanskih CD-jev.)

Številni ponudniki so - po neuradnih podatkih - Beatle prosili za ekskluzivno pogodbo. Take naveze znajo biti za umetnike zelo donosen posel: Spotify je, denimo, Led Zeppelin leta 2013 plačal milijone za ekskluzivno pravico za pretakanje njihove glasbe. Štab liverpoolske četverice se je namesto tega raje odločil za objavo glasbe na vseh portalih, saj s tem seveda dosežejo več ljudi.

Zadržani do tehnoloških novotarij
Beatli so bili doslej najopaznejša skupina, ki je manjkala v "streaming" ponudbi: namesto tega so raje remasterirali svoje albume in jih izdajali v kakovostnejši različici. To, da se formatu pridružujejo (relativno) zgodaj, morda pomeni, da so se česa naučili iz preteklih "napak".

Omeniti velja namreč, da so se razmeroma pozno pridružili "CD-revoluciji": levji delež opusa so na novem formatu izdali šele leta 1987, ko je bil v industriji že nesporno uveljavljen. Svoje pesmi so tudi v trgovino iTunes spustili šele leta 2010 - dolgo po tem, ko je začetna eksplozivna rast Applove trgovine usahnila in le malo pred tem, preden so digitalni nakupi po vsem svetu začeli strmo padati.

Čeprav so nekateri glasbeniki podvomili o višini prihodkov, ki bi jih prek ponudnikov pretakanja glasbe lahko zaslužili s svojimi deli, je večina vendarle presodila, da nima druge izbire.

Taylor Swift je, denimo, svojo glasbo lani umaknila s Spotifyja, strinjala pa se je, da je dosegljiva na Apple Music, ki je začel delovati junija letos.