"Prav žal mi je, če si ti zdi vulgarno," pojejo Law Revue Girls. "Povej, kakšen je občutek, ko te nadlegujejo?" Foto: YouTube

Resno, ta pesem je nagravžna, čeprav, priznam, gre zelo v uho.

The Daily Beast
Ne more biti žaljivo, tako Thicke, ker so vsi izvajalci srečno poročeni. Foto: YouTube

Zdi se nam, da večina poskusov opozarjanja na popredmetenje ženskih teles v medijih bolj služi zasmehovanju moških teles kot kazanju, na kakšen način se ženskam dela krivica; tako se nič ne spremeni.

Mod Carousel
Mod Carousel: "S svojim videom smo hoteli prikazati spekter seksualnosti, ki tako moške kot ženske predstavi v pozitivni luči." Foto: YouTube
Subtilno. (Izvirna pesem, necenzurirana različica.) Foto: YouTube

Videospot Defined Lines je posnela skupina študentk pravne univerze iz Aucklanda; zamislile so si nekakšno obratno različico Thickejevega videospota: v posnetku okrog trojice do vratu zapetih žensk, ki pojejo o seksizmu, poplesuje šopek razgaljenih moških. Video si je v treh dneh po objavi nabral dobrih 450 tisoč klikov - dokler ga ni dovolj uporabnikov prijavilo zaradi "neprimerne vsebine", da ga je YouTube odstranil. Avtorice videa, Olivia Lubbock, Zoe Ellwood in Adelaide Dunn, ki si pravijo Law Revue Girls, so se zaradi te poteze pritožile, in video si je trenutno spet mogoče ogledati (pogledate si ga lahko spodaj).

T. i. Law Revue Girls menda niso imele kaj dosti višjih ciljev kot ustvariti nekaj zabavnega s pozitivnim sporočilom: "Prepričane smo, da bi bilo ženske treba obravnavati enakopravno, in zato smo hotele načeti temo popredmetenja žensk v glasbenih videospotih," je Lubbockova komentirala za tiskovno agencijo APP. "Se nam pa zdi smešno, da je, ko zadevo enkrat obrneš na glavo in popredmetiš moške, odziv tako zelo negativen."

V sicer rahlo na silo rimanem besedilu za Defined Lines med drugim slišimo verz “What you see on TV, doesn't speak equality, it's straight up misogyny" ("Kar vidimo na televiziji, ni enakopravnost, ampak golo sovraštvo do žensk") - medtem ko dekleta moške v spodnjicah okrog sprehajajo na pasjih povodcih, jim za pas tlačijo dolarske bankovce in jim v obraz špricajo smetano.

O začasni odstranitvi s spleta pa dekleta takole: "Uporabniki so ga označili za neprimernega zaradi spolne vsebine in podobnega, kar se nam zdi grozljivo dvojno merilo. Ljudem samo ni bilo všeč sporočilo našega videa."

Besedilo, ki se spogleduje s posilstvom?
Blurred Lines
je, parodija gor ali dol, ena izmed nespornih uspešnic letošnjega poletja: R&B-izvajalec Robin Thicke se je znašel na vrhu lestvic po vsem svetu; samo v ZDA je bil na vrhu več kot deset zaporednih tednov. Prvotna, necenzurirana različica videa, ki se je na YouTubu prvič pojavila marca - v njej manekenke Emily Ratajkowski, Jessi M'Bengue in Elle Evans okrog izvajalcev poplesujejo zgoraj brez -, je bila zaradi svoje eksplicitne vsebine tarča številnih kritik. Aktivistične skupine, ki se ukvarjajo s preprečevanjem in ozaveščanjem o posilstvih, je zmotilo tako besedilo pesmi (med drugim: "Nothing like your last guy / He don’t smack that ass and pull your hair like that") kot tudi videospot, v katerem napol gola dekleta (v cenzurirani različici: v spodnjem perilu kožne barve) strežejo in se uklanjajo popolnoma oblečenim Thickeju, Pharrellu Williamsu in T.I.-ju.

"Tako besedilo kot videospot ponižujeta in popredmetita ženske z uporabo do žensk žaljivega besedišča in prizorov, ki se marsikomu ne bi zdeli samo neokusni in ponižujoči, ampak tudi precej staromodni," je takrat opozorila Katie Russell iz organizacije Rape Crisis. "Še bolj moteče je to, da so deli besedila eksplicitno spolno nasilni in utrjujejo stereotipe o ženski krivdi za posilstvo, na primer to, da s svojim vedenjem in oblačenjem oddajajo 'mešane signale', da 'ne' v resnici pomeni 'ja' in tako dalje."

"Nagravžna" (ampak zelo poslušljiva)
Feministični blog The Vagenda je video odpisal kot "orgijo obravnavanja žensk kot predmetov", The Daily Beast pa je pesem označil za "rahlo posiljujočo". O refrenu - “I know you want it” ("Vem, da to hočeš") - pa: "Označite me za cinika, ampak po mojem mnenju ta stavek ne pomeni ravno privolitve v spolnost ... Resno, ta pesem je nagravžna, čeprav, priznam, gre zelo v uho."

Ne more biti žaljivo, ker "je srečno poročen"
Julija je 36-letni Thicke v intervjuju za GQ izjavil, da so "te kritike preneumne, da bi jih počastil z odzivom". Videospot po njegovem mnenju ne more biti žaljiv do žensk zato, ker "so vsi trije izvajalci v videu srečno poročeni in imajo otroke". "Zdelo se nam je, da smo najprimernejši za norčevanje iz tega. Ljudje me sprašujejo, ali se mi video ne zdi poniževalen do žensk. Odgovarjam jim: 'Seveda je.' In kakšen užitek je poniževati žensko. Tega nisem še nikoli počel. Vedno sem jih spoštoval. Hoteli smo ljudi pripraviti do tega, da bi si mislili: 'Ženske in njihova telesa so čudovita in moški bodo vedno hoteli capljati za njimi.'"

Je na glavo obrnjena različica enako žaljiva?
Novozelandska parodija Defined Lines pravzaprav sledi še eni, ki jo je julija izdala seattelska burleskna skupina Mod Carousel; ti so se pri svoji reinterpretaciji zavestno izognili inverznemu prikazovanju spolnih vlog. "Zdi se nam, da večina poskusov opozarjanja na popredmetenje ženskih teles v medijih bolj služi zasmehovanju moških teles kot kazanju, na kakšen način se ženskam dela krivica; tako se nič ne spremeni," so takrat zapisali v skupini Mod Carousel. "S svojim videom smo hoteli prikazati spekter seksualnosti, ki tako moške kot ženske predstavi v pozitivni luči."

Spodaj si lahko ogledate najprej izvirni videospot (obe različici), nato pa še parodiji skupin Law Revue Girls in Mod Carousel.

Resno, ta pesem je nagravžna, čeprav, priznam, gre zelo v uho.

The Daily Beast

Zdi se nam, da večina poskusov opozarjanja na popredmetenje ženskih teles v medijih bolj služi zasmehovanju moških teles kot kazanju, na kakšen način se ženskam dela krivica; tako se nič ne spremeni.

Mod Carousel