Glasba
Prizer iz opere Carmen
V feministični različici zgodbe Carmen pištola ne deluje, občinstvo na premieri v Firencah pa je do drugačnega zaključka opere ostalo ravnodušno in jo je na koncu celo izžvižgalo. Foto: Opera di Florence
Dario Nardella
Dogajanje okoli opere se je dotaknilo celo firenškega župana Daria Nardelle, ki je ob negativnih kritikah stopil v bran Muscata in Chiarota. Opera s tem, ko obsoja nasilje nad ženskami, podaja močno kulturno, socialno in etično sporočilo, je prepričan župan. Foto: EPA

Dodaj v

Feministična priredba opere Carmen ne le ravnodušno sprejeta, temveč tudi izžvižgana

Ponesrečena pogruntavščina v Firencah
10. januar 2018 ob 14:36
Firence - MMC RTV SLO, STA

Na premieri feministične priredbe opere v štirih dejanjih Georgesa Bizeta je občinstvo na koncu nastopajoče, namesto da bi jih počastili z aplavzom, nemilo izžvižgalo.

Režiser Leo Muscato je v sodobni različici opere poskrbel za zanimiv končni preobrat - Carmen namreč ustreli ljubosumnega nekdanjega ljubimca Dona Joseja, namesto da bi on zabodel njo. Ta poseg pa na premieri v Firencah ni naletel na odobravanje občinstva, poročajo tuji mediji.

Spodletela "renesansa" opere
Muscato je pred nedeljsko premiero napovedal, da je na oder postavil sodobno različico opere, ki ne upošteva dojemanja žensk v 19. stoletju, temveč v današnjem času, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Dejansko pa je ta zasuk na koncu predlagal Cristiano Chiarot, vodja firenškega festivala Maggio Musicale Fiorentino, katerega del je tudi operni festival. Chariot je v tem novem koncu prepoznal močno sporočilo proti nasilju nad ženskami. "Zakaj naj ploskamo umoru ženske, ob vsem tem, kar se dogaja," se je vprašal.

Nezadovoljni tako kritiki kot občinstvo
A v tej različici zgodbe pištola ni delovala, občinstvo pa je do drugačnega konca opere ostalo ravnodušno in jo je na koncu celo izžvižgalo.

Italijanski časnik La Repubblica je poročal, da je različica opere, v kateri so se ognili umoru glavne osebe, pravi polom. V časopisu La Nazione pa so pojasnili, da so bili žvižgi namenjeni predvsem režiserju, medtem ko je občinstvo s ploskanjem nagradilo orkester in nastopajoče.

V varnem zavetju župana Firenc
Dogajanje okoli opere se je dotaknilo celo firenškega župana Daria Nardelle, ki je ob negativnih kritikah stopil v bran Muscata in Chiarota. Opera s tem, ko obsoja nasilje nad ženskami, podaja močno kulturno, socialno in etično sporočilo, je prepričan župan.

Še malo zgodovine Bizetove mojstrovine
Operi Carmen, ki je krstno uprizoritev doživela leta 1875 in je dandanes nenehno na repertoarju vseh opernih hiš po svetu, je bila pot na evropske in ameriške odre odprta šele dve slabi desetletji po nastanku. Georges Bizet je opero napisal po noveli Prosperja Merimeeja, ki je z zgodbo o Ciganki in njenem ljubimcu takoj po natisu leta 1845 vzbudila veliko zanimanje pariške družbe.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
aljaz26
# 10.01.2018 ob 15:44
Torej je prevarala, nato še ustrelila moža? New age feminizem.
TineB
# 10.01.2018 ob 19:28
Radikalni feminizem bo doživel svoj bridki konec - kot vsak radikalizem. Ker bo folk dojel, da je zadeva šla vendarle predaleč. In ne bo prvič.
Sorrento
# 10.01.2018 ob 17:26
Feminizem uničuje zahodno civilizacijo in s tem dela prostor za islamizem.

Se pa feministke hudo motijo, če mislijo, da jim bo islam ob svojem triumfu na evropskih tleh za to hvaležen.
medved1
# 10.01.2018 ob 15:36
Če se že grejo neke alternativno konce, naj naredijo, da reva pokliče policijo in zaprejo nasilneža za 20+ let.
Ne vem, kje je logika: moški zabode žensko = kdor ploska je nasilnež in šovinist; ženska ustreli moža = aplavz prosim. Aja ne, ker bi potem morale moškega aretirati ženske, ker drugače spet ne valja ... Eh, problemi na probleme. :/
uros23
# 10.01.2018 ob 16:11
Veliko lažje je spreminjati obstoječa dela za svojo agendo kot ustvariti nova, seveda, kdo jih bo gledal.
prizemljen
# 11.01.2018 ob 14:52
No, občinstvu torej še ne ploska na politično povelje ampak presoja umetnine in "umetnine" z lastno glavo. To je pogum.
Mitko
# 13.01.2018 ob 10:53
Radikalni feminizem je zelo blizu fašizma in podobno mislečih ideologij.
pace
# 10.01.2018 ob 16:46
V originalni Merimeejevi zgodbi, ki jo je Bizet uglasbil kot opero, gre za:
"Znamenita zgodba o zapeljivi ciganki je pravzaprav ljudska drama nebrzdane strasti. To je zgodba o Carmen, za katero je ljubezen zgolj razvedrilo, zato nehote povzroča propad številnih moških. Zapelje tudi desetarja don Joséja in ga prepriča, da se zaradi ljubezni upre svojim nadrejenim. Don José se odreče ugledu in pridruži skupini tihotapcev, med katerimi živi tudi Carmen. Sreča je kratkotrajna, saj dekle Joséja zaradi nove ljubezni zapusti. Fant izgubi razum in se krvavo maščuje."

Kaj imajo pri tem za iskati flancarjenja kot je Muscatovo:
"sodobno različico opere, ki ne upošteva dojemanja žensk v 19. stoletju, temveč v današnjem času,"
ali firenškega župana: "Opera s tem, ko obsoja nasilje nad ženskami, podaja močno kulturno, socialno in etično sporočilo, je prepričan župan."
?
Lastne opere s svojo originalno zgodbo, kot bi jo radi imeli, niso sposobni ustvariti, tuje delo iz glasbene klasike pa si dovoljujejo ponarejati.
pace
# 12.01.2018 ob 19:46
@ginza
"In kaj je narobe, če spremenijo konec? A je Carmen božja beseda,"

Po tvoji logiki ne bi bilo nič narobe, če bi preslikali Leonardovo Mona Lizo v moškega, podrli strehe na Blejskem gradu in ga pokrili z ravnimi ploščami, Rembrandoto Nočno stražo preslikali z drugimi figurami ipd. Nobenega spoštovanja do kulturne dediščine?
Če sodobniki, ki bi se radi šli umetnost, niso sposobni ustvariti lastnih del, že osnovno spoštovanje in duh poštenja do kulturne zapuščine, zahteva pustiti originalne umetnine nekdanjih mojstrov takšne, kot so jih ti ustvarili.
Emmure
# 10.01.2018 ob 20:52
Radikalni feminizem je očitno IN.jaz bi jih v Saudsko Arabijo poslal.
fah-q
# 16.01.2018 ob 00:51
@aljaz
Torej je prevarala, nato še ustrelila moža? New age feminizem.

no, to je očitno res bolj fer kot konec v klasiki...
fah-q
# 16.01.2018 ob 00:49
ma ne me basat...spreminjat klasiko zarad nekih trenutnih vzgibov...poden od podna...


"Zakaj naj ploskamo umoru ženske, ob vsem tem, kar se dogaja,"


nisem vedel, da smo dvakrat ploskali umoru carmen...res ne bi ploskal na koncu če bi to vedel....

pa debilizme na stran-se še kdo spomni zgodbe? ploskali naj bi torej novi verziji ker je kaj? bolj fer?
R3d0X
# 10.01.2018 ob 16:59
"Zakaj naj ploskamo umoru ženske, ob vsem tem, kar se dogaja," se je vprašal.

Kaj pa se dogaja? Mislite mogoče na tretma žensk v muslimanskem svetu? Aja, itak da ne, islam in feminizem hodita z roko v roki.
ginza
# 11.01.2018 ob 10:59
In kaj je narobe, če spremenijo konec? A je Carmen božja beseda, da se je ne sme spreminjati? Pa spet vsi napadajo feministke, čeprav se je novega konca domislil moški. Če bi bila režiserka in ne režiser, bi jo že na križ pribili. Hvala režiserju za pogum.
Kazalo