Letošnji festival prinaša več nove glasbe kot v preteklih časih. Foto: BoBo
Letošnji festival prinaša več nove glasbe kot v preteklih časih. Foto: BoBo
Čast odprtja festivala pripada Komornemu godalnemu orkestru Slovenske filharmonije.
Čast odprtja festivala pripada Komornemu godalnemu orkestru Slovenske filharmonije. Foto: Žiga Koritnik
Pavel Mihelčič
Organizatorji Unicuma si prizadevajo, da bi bil ta mednaroden, kar mu po besedah umetniškega vodje Pavla Mihelčiča včasih uspe, največkrat pa ne. "Bistveni problem niso skladatelji, niti izvajalci; problem so sredstva, ki jih je vsakokrat manj - kot da je ta festival nekaterim napoti, drugim pa sploh odveč," pravi. Foto: BoBo

Uvodni koncert se bo začel ob 19.30 v Slavnostni dvorani Narodne galerije, na večeru pa bo med drugim mogoče slišati mladostno delo Janeza Matičiča Suita za godala.

Letos bo poseben poudarek na mladih skladateljih, tudi tistih, ki še delajo z mentorji. Po besedah umetniškega vodje Pavla Mihelčiča vsak festival Unicum odpira nova poglavja svoje programske usmeritve. Letos bodo najprej z izvedbo mladostnega dela počastili Matičiča, dragoceno pa je, kot pravi, tudi sodelovanje z Akademijo za glasbo.

Problem so sredstva, ki jih je vsakokrat manj
Unicum prinaša pet koncertov in komorno opero. Vsi dogodki bodo medgeneracijski, pri čemer poudarjajo kakovost kot tudi ustvarjalnost mladih skladateljev. "Ker poznam številne festivale po svetu, trdim, da naš Unicum za večino ne zaostaja," je poudaril Mihelčič. "Seveda pa zaostaja glede posluha najuspešnejših slovenskih podjetij. Ti namenjajo veliko sredstev za šport, pa nič sredstev za kulturo. No, v tem pogledu smo Slovenci res unikum," je dodal.

Organizatorji Unicuma si prizadevajo, da bi ta bienalni festival postal mednarodni, kar mu po Miheličevih besedah včasih uspe, največkrat pa ne. "Bistveni problem niso skladatelji niti izvajalci; problem so sredstva, ki jih je vsakokrat manj – kot da je ta festival nekaterim napoti, drugim pa sploh odveč," je povedal. Dodal je: "Vendar so te negativne spodbude po svoje stimulativne. Vsakokrat si izmislimo temo. Letošnja se imenuje Odrske luči. Ta pomeni, kam so usmerjene naše ambicije, do kod seže naša fantazija."

Uvodnemu koncertu bo v sredo sledil koncert v atriju Mestnega muzeja Ljubljana, na katerem bodo nastopili Ansambel MD7, violinist Črtomir Šiškovič in pevci APZ Toneta Tomšiča Univerze v Ljubljani z dirigentko Jerico Gregorec Bukovec. Na njem bo krstno izvedbo doživelo delo violinista in skladatelja Matije Krečiča z naslovom Cut/Rez. V četrtek bo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana koncert nastopil Orkester Slovenske vojske z dirigentko Andreja Šolar in saksofonist Jure Pukl. Med drugim bo mogoče slišati Jazz suite for saxophone, rhytm sectioan and symphonic wind band, ki jo je skladatelj Igor Lunder napisal po naročilu Pukla in Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, ki jo je nekajkrat tudi izvedel.

V petek bo na Akademiji za glasbo koncert Trobilnega ansambla Akademije za glasbo Ljubljana z dirigentom Dušanom Kranjcem, v ponedeljek, 20. februarja, pa prav tako na Akademiji za glasbo koncert skladb za kitaro in čembalo, na katerem bodo krstno izvedli deli študentov oddelka za kompozicijo in glasbeno teorijo Leona Firšta in Mateja Kastelca.

Letošnji dogodek bo zaokrožila krstna izvedba komorne opere Božji delec - Operna črna komedija za tri igralce in tri privide. Nastala je po motivu enodejanke Čarobna noč Slawomira Mrožka, libreto je prispeval Milan Dekleva, avtor glasbe je Mihelčič, režijo je prevzela Eva Hribernik. Na sporedu bo 21. in 22. februarja na sporedu v Štihovi dvorani Cankarjevega doma.