Folklorna skupina Carmen Lopez iz Kolumbije. Foto: BoBo
Folklorna skupina Carmen Lopez iz Kolumbije. Foto: BoBo

Tokrat bodo svoje ljudsko izročilo predstavile folklorne skupine s Cipra, iz Ukrajine, Litve, Kolumbije, Romunije, Makedonije in Slovenije.

Osnovno poslanstvo Folkarta je po besedah producentke Alenke Klemenčič v združevanju različnih kultur z vsega sveta. "V 25 letih smo zrasli v enega največjih tovrstnih festivalov v Evropi in letos s ponosom sprejemamo častno pokroviteljstvo generalne direktorice Unesca Irine Bokove," je povedala.

Folklorne skupine zvečer nastopajo na Glavnem odru na Dravi, čez dan pa se predstavljajo na različnih prizoriščih po mestu. Letos se bodo predstavile folklorna skupina Akademije umetnosti Severnega Cipra iz Nikozije, folklorni ansambel ukrajinske glasbe in plesov Chaika iz Odese, državni folklorni ansambel Lietuva iz Vilne, folklorna skupina Carmen Lopez z univerze iz kolumbijskega Calija, folklorni ansambel Ardealul iz romunskega Sibiuja in akademsko kulturno-umetniško društvo Orce Nikolov iz Skopja.

Slovenske barve bosta poleg gostitelja, akademske folklorne skupine Študent iz Maribora, zastopali še folklorna skupina Emona iz Ljubljane in folklorna skupina Leščeček iz Veržeja.

Do zdaj bera več kot 220 skupin
Tudi letošnji Folkart se bo sklenil z ognjemetom, ki vsako leto na Lent privabi na tisoče ljudi. Drugi ognjemet bo ob koncu festivala Lent, do česar je del javnosti sicer kritičen, saj se jim zdita dva ognjemeta preveč.

Folkart je predhodnik Festivala Lent. Na pobudo študentske folklorne skupine AFS Študent so ga v Mariboru začeli prirejati leta 1989. Do zdaj so v mestu gostili že več kot 220 tujih in domačih folklornih skupin z več kot 7.700 udeleženci.