Glasba
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 58 glasov Ocenite to novico!
Laibach
Če ima Laibach na deklarativni ravni vedno samo štiri člane, zajete v psevdonimih Eber, Saliger, Keller in Dachauer, pa bi bilo verjetno fantastično, če bi za "pridružene sodelavce" - kot na primer v preteklosti duo Silence - lahko na dolgi rok inkorporirali Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO / Matjaž Tavčar
Laibach
Vzdušje dopolnjujejo vizualije, ki jih iz zadnjega dela avditorija projicirajo na prosojno platno, razpeto med orkester in skupino: padajoči meči, križi in Prešernov rokopis v najbolj krvavem odtenku rdeče: tema "pokristjanjevanja Evrope" se kot rdeča nit vleče skozi celoten večer. Foto: MMC RTV SLO / Matjaž Tavčar
Laibach
Dogodek je bil na neki način tudi večmedijski: ob strani je slikar Zmago Modic na platno lovil likovno impresijo koncerta. Foto: MMC RTV SLO / Matjaž Tavčar

Dodaj v

Foto: Laibach, simfoniki in "boj krvavi za kršansko vero"

Laibach pred polnim avditorijem Križank
3. september 2016 ob 12:44
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ko so Laibach februarja hoteli v Bruslju zaznamovati razglasitev Ljubjane za zeleno prestolnico Evrope, je Evropsko komisijo njihov "brand" - kombinacija kiča, bombastičnosti in subverzivnega naboja, ki ga kolektiv zavestno prepušča vsakršnim interpretacijam - tako zmotil, da je moral koncert izgubiti vsakršen predznak "uradnega dogodka".

Ironija tovrstne cenzure je kolektiv gotovo zabavala. Sinočnja ponovitev koncerta pred domačim občinstvom v ljubljanskih Križankah je v tem pogledu - osvobojena vseh birokratskih ritualov - potekala veliko gladkeje. Sodelovanje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija se je izkazalo za fantastično odločitev. Nastali kolektiv je veliko več kot seštevek vseh svojih delov - polnokrvna nova glasbena tvorba, za katero lahko samo upamo, da bo še kdaj nastopila v tej postavi.

Osrednja atrakcija večera - in glavna novost na sporedu - je bila premiera skoraj polurne avtorske kompozicije po motivih Prešernovega Krsta pri Savici. Narveč sveta otrokam sliši Slave, / tje bomo najdli pot, kjer nje sinovi / si prosti vóljo vero in postave: Krst pri Savici je, tako kot večina projektov skupine, v isti sapi presenetljiva in za Laibach popolnoma logična izbira. Pesnitev, po kateri bi kak drug evropski narod (še prej pa Hollywood) že davno posnel krvavo epopejo s Črtomirom v vlogi slovanskega Bravehearta, je sinoči v Križankah dobil skrajno filmično uglasbitev, v kateri sta klokotajoči bas Milana Frasa in nežnejša Mina Špiler interpretirala del dialoga med Bogomilo in Črtomirom. "Prav praviš, de ne smem jaz upat sreče, ki vedno je in bo sovražna meni," fatalistično deklamira Črtomir. "Ljubezni prave ne pozna, kdor méni, / de ugásniti jo more sreče jeza," odgovarja Bogomila, utelešenje čiste vere in ljubezni.

Vzdušje dopolnjujejo vizualije, ki jih iz zadnjega dela avditorija projicirajo na prosojno platno, razpeto med orkester in skupino: padajoči meči, križi in Prešernov rokopis v najbolj krvavem odtenku rdeče: tema "pokristjanjevanja Evrope", ki ob družbeno-politični klimi učinkuje skrajno subverzivno, če jo skleneš tako interpretirati, se kot rdeča nit vleče skozi celoten večer. Začne se že z uvodno interpretacijo odlomka iz nedokončane Griegove opere Olaf Trygvasson, ki tematizira krvavo rojstvo krščanstva na Norveškem in Švedskem, nadaljuje pa pozneje, med drugim s starejšim komadom Smrt za smrt, ki platno preplavi z nazornimi opisi telesnega mučenja in pobijanja "krivih otrok in žena".

Če ima Laibach na deklaratorni ravni vedno samo štiri člane, zajete v psevdonimih Eber, Saliger, Keller in Dachauer, pa bi bilo verjetno fantastično, če bi za "pridružene sodelavce" - kot na primer v preteklosti duo Silence - lahko na dolgi rok inkorporirali Simfonični orkester RTV Slovenija. Inherentna bombastičnost, ki je vpisana v konceptualne temelje kolektiva, dobi z orkestralno podlago razmah, h kakršnemu Laibach od nekdaj stremi. Za izbor skladb iz repertoarja skupine je že za februarski koncert v Bruslju orkestralni aranžma naredil slovenski skladatelj Anže Rozman, a jih je za ljubljanski nastop menda dodelal še za večji orkester.

Za ta drugi del koncerta - Laibach že tradicionalno svoje koncerte razdeli tako, da v prvi polovici odigrajo konceptualni del, ki ga na določeni turneji pač izvajajo, in na nabor svojih največjih uspešnic v drugi polovici - je bil repertoar očitno izbran premišljeno. Komad Now You Will Pay z albuma WAT (2003), trinajst let po nastanku denimo deluje srhljivo preroško (ali pa samo pokaže, da se evropski strah pred Drugim ni rodil včeraj): "They'll come out of nowhere, / they'll enter your state, / the nation of losers, / the tribe full of hate." Še pred tem je ton drugi polovici večera nastavil singel Eurovision ("Europe is Falling Apart!"); sarkastični kontrast z "evropsko himno" Oda radosti, ki smo jo lahko slišali prej, je očiten, in lahko si je predstavljati, kako pomenljivo je ta struktura delovala v Bruslju, birokratskem srcu stare celine.

Whistleblowers tudi v "okrepljeni" simfonični izvedbi ostaja izvrsten pop komad za radijske valove, medtem ko že neštetokrat slišani Resistance is Futile v novem aranžmaju dobi moč, ki izpolni obljubo naslovne maksime. Po kratkem odmoru, med katerim se simfoniki ne premaknejo izza svoje opne, se Laibach vrnejo z enim od vrhuncev večera: Life is Life, nadgarajena s trobilno sekcijo simfonikov, proti koncu preraste v kakofonijo sintetizatorske elektronike. Občinstvo - tudi tisto na sponzorskih sedežih, kjer se je prej samo občasno videla kaka dvignjena pest - se od benda naposled poslovi s stoječimi ovacijami. Ali, kot je po koncertu v zakulisju pripomnil Jani Novak, javni obraz in glas kolektiva: "Nevarno je, kadar so ljudje tako množično navdušeni nad skupino, kakršna je Laibach. Naslednjič bomo res morali poskrbeti za kako pi**arijo."

Ana Jurc
Prijavi napako
Komentarji
Ples
# 03.09.2016 ob 14:57
@mojir
Razmeroma dolg komentar o skupini, katere niti imena ne poznaš? ccc
Mindmaster
# 03.09.2016 ob 14:05
mcsb4

"Foto: Laibach, simfoniki in "boj krvavi za kršansko vero"
Pri religijah nisem najbolj doma - kaj je to kršanska vera.


Ocitno tudi pri pouku slovenscine nisi bil, to je parafraziranje drugega verza iz Uvoda v Krstu pri Savici.
Ocelot
# 03.09.2016 ob 13:16
Imam že kar lepo koncertno kilometrino, ampak takšne epske mojstrovine, ki so jo tokrat Laibach ustvarili s simfoniki, res še nisem videl. Prava paša za oči in ušesa, veličasna umetnost za množice. Laibach so mojstri svojega poklica, epskost in pompoznost, ki jo dobijo s simfoniki, pisana na kožo. Res vrhunski koncert.
prim00z
# 03.09.2016 ob 13:01
veliko gladkeje?
veliko bolj gladko?
KovacevaKobila
# 03.09.2016 ob 16:27
Dragi Leibach, čas vas je povozil ...

Nedvomno. Polne Križanke in liter razlitega žolča na tem forumu nazorno dokazujeta, da je javnost do njihovih projektov povsem ravnodušna.
Ples
# 03.09.2016 ob 14:37
Tole je moralo biti res super.

"Nevarno je, kadar so ljudje tako množično navdušeni nad skupino, kakršna je Laibach. Naslednjič bomo res morali poskrbeti za kako pi**arijo."

:)
pozitivc
# 03.09.2016 ob 12:56
Upam, da bo kje posnetek
alcatraz
# 03.09.2016 ob 13:00
da sem pa to falil, sem pa res kronan osel! :(
maxbernie
# 03.09.2016 ob 15:24
Res je, za vse turbofolk in goveje muske loverje ta glasba ni za nikamor.
ti-ne
# 03.09.2016 ob 14:03
Kakor pravi Žižek: od državnih sovražnikov do državnih umetnikov. Nič več subverzije, le državni kič.
sintaksa
# 03.09.2016 ob 15:00
slovenski priseljenci na danskem so najpametnejši, ne pozabimo tega.
ptuj012345
# 03.09.2016 ob 18:29
Juk
Evidentno je, da ne ves za kaj na tem svetu gre (pa pustiva zdaj Laibach). Zato - ne ti meni o ovcarjih.

Ce hocem kritizirati kokakolo, moram zato nujno omeniti se pepsi?
ptuj012345
# 03.09.2016 ob 17:19
juk
1) Nisem levičar, pa tudi desničar ne.
2) Američani so fajn ljudje. Evropejci (če obstajajo) pa tudi. Z izjemo politikov.
3) Si bil na koncertu?
4) Sistem, ki ne premore in ne dopusti kritike od znotraj, je propadel. Bo potemtakem ta tudi?
5) Če kritiziram sistem v katerem živim, še ne pomeni, da s tem poveličujem Islam. Prav zanimivo je namreč, da se ob vseh naših težavah z njimi ukvarjamo veliko manj kot z Islamom. Priročno - za nekatere.
6) Če bi Zahod uspel stopiti na pravo pot, bi s tem uspel rešiti tudi večino težav z Islamom.
por
# 03.09.2016 ob 13:31
@juk

še zmeraj čakam na tvoj komentar na izjavo @brankobranko. Ne delaj se, da ga nisi videl.
mrtene
# 04.09.2016 ob 08:46
Je kar nekaj izvajalcev po svetu, ki delujejo na podoben način kot Laibach (Marilyn Manson, Leningrad cowboys...). Se pravi, kradejo tujo robo, da pa so pri tem vsaj malo zanimivi, poskrbijo njihov imidž in provokacije. Raje poslušam solo koncert Neila Younga, ki je malo manj spektakularen, je pa vsaj izviren.
ptuj012345
# 03.09.2016 ob 17:24
juk
Še to. Kdo se je norčeval? Kritika ni norčevanje.

In še to. Ne mešaj Islama z ekstremisti, ki imajo Islam samo za izgovor za dobro plačano delo (beri vojskovanje). In potem premisli še, kdo te skupine ustanavlja, plačuje, od njih kupuje dobrine (jim omogoča zaslužek). Ko se ti nebo odpre, boš ugotovil, da si to počnemo sami. IN TO NE PO NAKLJUČJU!
Ti pa ugibaš na nivoju, ki ni vreden šank debate po drugi uri zjutraj.
ptuj012345
# 03.09.2016 ob 16:11
Pa kako levo stran politične opcije? Ves koncert je bil kritika neo liberalizma in cerkve. In obojim so očitali le, kar jim lahko in bi jim morali očitati prav vsi mi. Gre namreč za zgodovinska dejstva.
Glasbeno so komu všeč, drugim niso. Sporočilno pa niso ne levi, ne desni, ampak pravi. Koliko od vas je še takih?
bayernkini
# 03.09.2016 ob 13:56
propaganda in laži vedno bolj dokazuje protokol ........
Slovenija kam greš ?...
Haso
# 05.09.2016 ob 21:32
Mojstri manipulacije in to je vse.
srsly?
# 03.09.2016 ob 16:38
Ooh, posnetek bi.
el kondor prevc
# 03.09.2016 ob 15:47
Če kdo sploh ve oz. ga zanima kako zgleda Milan Fras brez larfe.
ms-dante
# 03.09.2016 ob 15:01
Prvi koncert Laibachov sem videl davnega 1987 in v zadnjih 30 letih sem jih videl velikokrat in vsakič so drugačni. Predvsem pa je v zadnjem obdobju ogromen pečat pustila Mina Špiler, ki je 'ustvarjena' za Laibach.
Ali so izpeti??? Mogoče res malo, ampak ta bend je inspiracija bendom ala Rammstein in imajo svoje mesto v glasbeni zgodovini.

Mogoče si jih še kdaj ogledam, ampak več kot enkrat pa res ne več. Tudi jaz jih imam počasi dovolj ;-)
yyyeb
# 05.09.2016 ob 16:43
ali je laibach kar neki ali pa sem jaz.
ptuj012345
# 03.09.2016 ob 21:58
Juk
Pa si se le razkril.
raknac navi
# 03.09.2016 ob 20:26
Juk je edini pri nas sposoben kritike svojih in sebe!

Ceprav je bil leta 91 tiho. Prav tako je bil tiho, ko je bil laibach perona non grata v jugoslaviji.
Kje imajo obraz kvazi desnicarji da karkoli ocitajo tej skupini? Clani skupine so nosili svojo glavo na prodaj, ko vas se nikjer ni bilo in ste se tiho kot riti skrivali po raznih sindikalnih sestankih in ostarijah. Tako da daj, malo se umiri s svojim anarhodesnicarskim zaljenjem vsega kar je drugace od tvoje percepcije sveta in tvoje sposobnosti dojemanja.
ptuj012345
# 03.09.2016 ob 20:15
Juk
Ce se nisi ugotovil. Zgresil si clanek. Tu ne gre za leve in desne. Ne gre za bele in rdece.

Pocakaj, kmalu prides na vrsto. Zgleda, da so dopusti trajali dlje, kot bi morali. Vas bodo pa v prihajocem casu toliko bolj zaposlili.
ptuj012345
# 03.09.2016 ob 20:12
Juk
Gre za to.

Kaj kritizirajo Laibach?
Ples
# 03.09.2016 ob 16:19
@ptuj012345
Se strinjam.
(Zato: naj bi spadali - eni pač tako vidijo.)
Ples
# 03.09.2016 ob 15:54
@mojir
Vbistvu sem izrazil kritiko, kar pravzaprav Laibach sami od nekdaj želijo, kličejo po odzivih, želijo čimveč odziva, če se le da strogo kritičnega, klaisičen senzacionalizem.

Mogoče res to želijo in seveda imaš vso pravico, da ti to ni všeč.
Meni se zdi čisto logično in legitimno, da si želijo čimveč odziva, vsak, ki je na odru, si ga želi, kakršnegakoli že. So pač posebna skupina, z izjemno poudarjeno družbeno kritično noto, s svojim stilom, z uporabljanjem različnih form ... Jaz jih cenim, ker uporabljajo svoje očitno razvite možgane, z izzivanjem spodbujajo tudi druge, da o kakšni stvari razmislijo.

Sicer pa mislim, da večina tistih, ki jih ne mara, jih ne mara predvsem zato, ker naj bi spadali na levo stran politične opcije. Tisti, ki jim le ni všeč njihova glasba, se pač ne vznemirjajo.
el kondor prevc
# 03.09.2016 ob 15:37
A frontman Milan Fras je v zadnjih 30 letih že dal sploh kak intervju za televizijo ali časopis? Kako se mu tako uspe izmikat, glede na to kako znani so, mi ni jasno?
ohinah
# 03.09.2016 ob 15:34
Bil tam in lahko potrdim, da so sami postali Disneyland.
juk
# 03.09.2016 ob 13:33
še zmeraj čakam na tvoj komentar na izjavo @brankobranko. Ne delaj se, da ga nisi videl.

Izjava je seveda vzeta iz konteksta zato je ne bom komentiral. Laibach niso bili povabljeni na proslavo kot nastopajoči zato jih pač organizator ni vzel. Ampak oni so naši rdeči, zato bomo vsako njihovo nenastopanje proglašali za cenzuro. Če jaz plačam bon jovija za koncert zraven pa mi pridejo še Modrijani in to samoinicativno jim bom pač rekel da ne smejo nastopiti. Ne zaradi cenzure, ampak zato ker jih nisem povabil.
tim sein
# 12.09.2016 ob 13:18
Koliko gorja nekaterim povzročajo, sodeč po komentarjih... že 36 let, Ta narod je res zatravmiran :)
at111
# 05.09.2016 ob 21:19
Če bi se kdo malo poglobil v zgodovino in sedanje dogajanje bi hitro ugotovil, da so laibach samo manjši igralec v večji igri satanizma in samo ustvarjanjo meglo in pogubljanjo ljudi. Na žalost mnogi seveda želijo sami biti pogubljeni in redki bodo vsaj malo razumeli te stvari.
yyyeb
# 05.09.2016 ob 16:46
meni so dolgočasni. ne bom jih poslušal samo zato, ker so kritični. to mi ni dovolj
poirot81
# 04.09.2016 ob 11:09
A ni malce čudno, kot ste eni že zapisali, da znani provokatorji in kritiki družbenega reda paktirajo z vlado in oblastniki? In vsi jim ploskajo. In spet je bilo na tapeti ubogo krščanstvo. Če je res tako zaostalo in bedno (krščanstvo) zakaj imam občutek, da se ga stari Laibah vragi in naša vlada še vedno bojijo?
Koncert pa nič novega. Stare teme, na en in isti način.
Ahim
# 03.09.2016 ob 18:02
mojir
Že mislim da leta 1983 so v Sarajevu priredili koncert v nacističnih uniformah[
Uniforme so bile poštarske,koncert,je pa bil v križankah,mislim,da novi rock.
mcsb4
# 03.09.2016 ob 13:46
"Foto: Laibach, simfoniki in "boj krvavi za kršansko vero"
Pri religijah nisem najbolj doma - kaj je to kršanska vera.
Mindmaster
# 03.09.2016 ob 13:45
Damjan Murko je cenzuriran na vsakem koncertu Iron Maidenov, kje je tu pravica, kje je ogorcenje medijev?
djdj
# 03.09.2016 ob 16:39
Mislim, da je bila v Studiu City izjava, da ustanavljajo stranko.
Se Bruseljski birokrati bojijo tekmecev? Kot kaže primer Podobnik, politiki brez posluha ne marajo pojoče konkurence. :) :)
Samo Zakes
# 05.09.2016 ob 06:05
Že par dni na spletu iščem podobno pokrivalo, kot ga že vsa leta uporablja Milan Fras. Ne najdem.
Nimajo ga niti na uradni spletni strani skupine, kjer so "goodies" sicer preklemansko drage...

Laibach pa - zakon!
juk
# 03.09.2016 ob 20:21
Juk
Ce se nisi ugotovil. Zgresil si clanek. Tu ne gre za leve in desne. Ne gre za bele in rdece.

Pocakaj, kmalu prides na vrsto. Zgleda, da so dopusti trajali dlje, kot bi morali. Vas bodo pa v prihajocem casu toliko bolj zaposlili


Seveda da se gre, ker so Laibach anarholevičarska skupina. Laibach se predstavljajo kot kritiki sistema, ubistvu so pa kvazi kritiki sistema ki vse kar znajo je kritiziranje tisto ker levičarska javnost najbolj sovraži (cerkev, janšeka in ZDA). Medtem ko kritizirat svoje politične opcije niso sposobni
jezevec
# 03.09.2016 ob 18:06
Svetovni prvaki v kvazimuziki. Zeh.
juk
# 03.09.2016 ob 16:46
Laibach so poslušljivi ko nastopajo v tujini. Ker tam jim patetično politično obračunavanje ne vžge potem pa morajo kaj pokazati in po navadi jim uspe. Nastopi doma so pa čista svinjarija daleč od njihovega nivoju. Seveda levičarske ovce se kar slinijo ko poslušajo patetične pljuvaške nastope zoper politične nasprotnike. KO se najde umetnik ki si drzne čez levičarske svete grale kaj reči pa ga takoj proglasijo za fašista. Enostransko dojemanje realnosti, tako značilno za Slovenijo.
juk
# 03.09.2016 ob 19:36
Juk
Evidentno je, da ne ves za kaj na tem svetu gre (pa pustiva zdaj Laibach). Zato - ne ti meni o ovcarjih.

Ce hocem kritizirati kokakolo, moram zato nujno omeniti se pepsi?


Ne ne, ne gre se za to. Če hočeš kritizirati gazirane pijače ne moreš izpostavljati zgolj Kokakole. Točno to počnejo Laibach zaradi politične agitacije.
mojir
# 03.09.2016 ob 16:49
No če želite drugače, naj naredijo tisto "pi*d**ijo", kot so jo sami napovedali, predvsem zaradi vaše pretirane navdušenosti, ki se jo tudi sami "otepajo". Očitno je res, kot sami pravijo, nekaj narobe s folkom, če tako ploskajo temu. :) Oni že vedo. :)
Če imajo res jajca, naj recimo naredijo neko kritiko islama. Ne to pa ne, ker bi bili homofobi, pardon, islamofobi, bilo bi neukusno, kajne? No ja, to res ne bi bilo primerno, ali pač, ampak, če bi imeli jajca ...
S spoštovanjem in kritiko do njihovega ustvarjanja. over&out
pjandura
# 03.09.2016 ob 15:20
Dolgcas za zile rezat, nevem kdo to poslusa.
qayxc
# 03.09.2016 ob 14:46
Laibach so se, že davno tega izpeli, pa razumite kakor hočete ;-)
uhuru
# 03.09.2016 ob 14:46
Taki smešni jagri postajajo..., čas jih je že davno povozil
kamnosek
# 03.09.2016 ob 13:38
Laibache je povozil čas, že zdavnaj!
Kazalo