Album Congotronics zasedbe Konono No. 1 je svetu predstavil nenavadne in spektakularne mešanice elektronskega in tradicionalnega, ki nastajajo v predmestju Kinšase v Kongu. Foto: Kino Šiška
Album Congotronics zasedbe Konono No. 1 je svetu predstavil nenavadne in spektakularne mešanice elektronskega in tradicionalnega, ki nastajajo v predmestju Kinšase v Kongu. Foto: Kino Šiška

Konono No.1, ki bodo danes ob 21.00 nastopili na odru Kina Šiška, sijajno povezujejo 'world music' z avantgardno elektronsko glasbo. Zasedba je navdušila na barcelonskem festivalu Sonar, meki avantgardne elektronske glasbe, leta 2006 pa smo ji lahko prisluhnili tudi v Cankarjevem domu..
Skupina Konono No.1, ki prihaja z območja ob meji med Kongom in Angolo, je zaslovela z albumom Congotronics, ki je leta 2005 izšel pod okriljem belgijske založbe Crammed Disc. Njihova hipnotična glasba zasedbe je enako intenzivno očarala tako ljubitelje glasb sveta kot ljubitelje elektronike in avantrocka, glasbeni kritiki pa so v njej našli nekaj presenetljivih primerjav - od krautrocka skupine Can do Jimija Hendrixa, Leeja Perryja in prototechna.
V Šiški bodo predstavili svoj drugi album za to založbo, Assume Crash Position. V preteklem letu pa so predstavljali tudi nosilno ogrodje transcelinskega in transžanrskega superprojekta Congotronics vs Rockers, ki je preteklo leto na peščici ekskluzivnih nastopov združil tako različne izvajalce, kot so Konono No.1, slovenski koncertni znanci Deerhoof in Wildbirds & Peacedrums, poleg njih pa še Juana Molina, Kasai Allstars in Skeletons.
S skoraj pet desetletij dolgo tradicijo
Čeprav jo je svet odkril pred manj kot desetletjem, pa je za njimi že mnogo daljša doba delovanja. V šestdesetih letih je zasedbo ustanovil Mingiedi, virtuoz na tradicionalnem glasbilu likembe. Postava skupine vključuje tri električne likembeje - bas, srednjega in visokotonskega -, opremljene z doma narejenimi mikrofoni iz magnetov, rešenih iz starih avtomobilskih delov, ter priklopljene na ojačevalce. Imajo tudi ritemsekcijo, ki uporablja tako tradicionalna kot provizorična tolkala, na primer lonce, ponve in avtomobilske dele, in zvočni sistem, ki vsebuje slavne megafone.