Glasba
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 30 glasov Ocenite to novico!
David Bowie
Legendarni britanski glasbenik in eden najvplivnejših umetnikov zadnjega stoletja je izgubil boj z rakom. V petek, ko je dopolnil 69 let, je izdal zadnji album Blackstar. Foto: Reuters
Sožalja iz sveta glasbe dokazujejo, da je imel Bowie resnično vpliv na vse žanre in generacije. Foto: Twitter
London
Leta 2013 se je londonska četrt Brixton svojemu najslavnejšemu sinu - Bowie, sin natakarice, je odraščal v priseljenski četrti na jugu Londona, ki je danes že gentrificirana - poklonila z veliko fresko. Avstralski umetnik James Cochran je navdih poiskal na naslovnici Bowiejevega šestega albuma, Aladdin Sane. Foto: Reuters
Ena izmed izpričanih Bowiejevih oboževalk je še ena androgena ikona, Tilda Swinton; oskarjevka je z Bowiejem nastopila v videu za singel The Stars (Are Out Tonight), v lanskem filmu Nevarna obala pa je igrala glamrokerico, ki je bila očitna aluzija na lik Ziggyja Stardusta. Leta 2014 je o njem povedala sledeče: "Moje razmerje z Bowiejem se je začelo, ko sem imela 13 let in sem kupila album Aladdin Sane, čeprav doma nisem imela gramofona. Imela sem ga vse leto, preden sem ga lahko poslušala, kajti na njem me je pritegnila podoba, ne zvok. Zagledala sem ga in pomislila, da mora biti moj bratranec. Videti je bil kot jaz, kot nekdo z istega planeta kot jaz, kar mi je bilo pri 13 ali 14 letih v veliko uteho - da je nekdo ne samo videti kot jaz, ampak da je dovolj ponosen, da se da na naslovnico s strelo čez oko in roso na ključnici. Vedno sem ga imela za bratranca." Foto: YouTube
VIDEO
Poslovil se je legendarni...

Dodaj v

Glasbeni svet žaluje: "Dal nam je dovolj magije za vse življenje"

Pokloni ob slovesu Davida Bowieja
11. januar 2016 ob 17:54,
zadnji poseg: 11. januar 2016 ob 19:31
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vest o smrti britanske rockovske ikone Davida Bowieja je pretresla svet. Ne samo zato, ker ga je smrt pri 69 letih dohitela razmeroma zgodaj, ampak tudi zato, ker se je zdelo, da je kameleon rocka neuničljiv. Svoje spomine in izlive čustev z javnostjo deli množica zvezdnikov.

Novico o smrti so ljudje v resnici sprejeli s tako nejevero - pa saj je še pred nekaj dnevi izdal nov album -, da so številni oboževalci upali, da gre za neslano potegavščino, kakršne včasih zakrožijo po spletu; na koncu je moral umetnikov publicist potrditi, da je novica o smrti resnična.


Med žalujočimi na družbenih omrežjih je tudi britanski premier David Cameron, ki je tvitnil: "Odraščal sem ob gledanju in poslušanju popgenija Davida Bowieja. Bil je mojster ponovnega izumljanja samega sebe in vsakič je zadel v polno. Velikanska izguba." Rdeča nit številnih poklonov je misel, da je Bowie, ki si je s svojimi pesmimi o izobčenosti in drugačnosti priboril kultni status v orgiastičnih, hedonističnih sedemdesetih, globoko vplival na življenja posameznikov.

Predvsem glasbeniki hitijo izražati svoje občudovanje do umetnika, ki je s svojimi neštetimi glasbenimi inkarnacijami - v popu, džezu in rocku - vplival na mlajše kolege po vsem svetu in vseh žanrih. Madonna je obupana, je tvitnila; nastop Davida Bowieja je bil prvi koncert v Detroitu, ki ga je obiskala. "Nadarjen. Unikat. Genij. Nosilec sprememb. Mož, ki je padel na Zemljo. Tvoj duh bo živel večno!" ("Hot tramp, I love you so!" je še dodala, kar je citat iz pesmi Rebel Rebel.)

Prijatelj iz berlinskih časov
Bowiejev stari prijatelj in sodelavec Iggy Pop je neutolažljiv; prijateljstvo z Davidom je bilo "luč njegovega življenja", je tvitnil. "Nikoli nisem spoznal tako briljantne osebe. Bil je najboljše, kar obstaja." Glasbenika sta leta 1970 prispela v Zahodni Berlin in se tam skupaj vselila v stanovanje v okrožju Schöneberg. Bowie ima velike zasluge za samostojno kariero Iggyja Popa, saj je bil producent njegovih prvih soloalbumov The Idiot (1977), s katerega vsi poznamo pesem China Girl, in Lust for Life (1977), na katerem je "doma" uspešnica The Passenger.

Billy Idol je bil prav tako užaloščen: "Novica o nenadni smrti Davida Bowieja me je skoraj pripravila do joka. Ni bil samo čudovit in dober mož, ampak tudi izjemen umetnik in resničen original."

Po navadi predvsem vase zaverovani Kanye West je poudaril Bowiejevo drznost in pogum: "David Bowie je bil zame eden najpomembnejših vplivov, tako neustrašen, tako ustvarjalen, dal nam je dovolj magije za vse življenje."

Josh Groban, ameriški slavček in avtor balad, je navdih iskal pri Bowiejevi ikonoklastični javni osebi, ki je vlivala samozavest milijonom oboževalcev: "Nikoli ni dajal vtisa, da je s tega sveta. Zdaj ga je zapustil. Pregibal je pravila, spole in našo zavest. RIP David Bowie. Unikat."

Britanski komik Eddie Izzard, ki v svojih nastopih s preoblačenjem v žensko prav tako preizprašuje tradicionalne vloge spolov, je po Twitterju radijske postaje pozval, naj ves dan predvajajo samo Bowiejevo glasbo. "Mislim, da mu svet to dolguje."

"Bowie je obstajal, da smo lahko vsi neprilagojenci ugotovili, da je čudaškost nekaj dragocenega," je zapisal mehiški režiser Guillermo del Toro. "Za vedno je spremenil svet."

"Hvala za najine dobre čase"
Legendarni producent Brian Eno - ki je z Bowiejem nazadnje sodeloval leta 1995, na albumu Outside - je v svojem slovesu od starega prijatelja razkril, da sta si redno dopisovala, in da sta si e-pošto nazadnje izmenjala pred enim tednom; takrat seveda ni vedel, da bere Davidovo poslovilno pismo. "Davidova smrt je bila popolno presenečenje, kot tudi vse drugo v zvezi z njim. Zdaj čutim ogromno praznino," je izjavil Eno. "Od njega sem pred tednom dni dobil e-mail. Bil je duhovit, kot vedno, in nadrealističen, s preskoki med besednimi igrami, aluzijami in podobnim, kar je bila najina navada."

"V zadnjih letih, ko je on živel v New Yorku in jaz v Londonu, sva si dopisovala po e-pošti. Podpisovala sva se z izmišljenimi imeni: med njegovimi so bili Mr Showbiz, Milton Keynes, Rhoda Borrocks in The Duke of Ear. Tokrat je pismo sklenil s stavkom: "Hvala za najine dobre čase, Brian. Nikoli ne bodo zgnili. in podpisal se je kot "Dawn" (ang. zora, op. n.) Zdaj razumem, da se je poslavljal."

Slovo iz vesolja
Edino primerno se zdi, da izrazi sožalja kapljajo tudi iz vesolja. Britanski astronavt Tim Peake, ki je ta hip na Mednarodni vesoljski postaji (in ki so mu mediji nadeli vzdevek Major Tim, seveda kot poklon kultni pesmi Space Oddity), je tvitnil: "Z žalostjo sem izvedel, da je David Bowie izgubil bitko z rakom. Njegova glasba je bila navdih številnim."

Leta 2013 se je londonska četrt Brixton svojemu najslavnejšemu sinu - Bowie, sin natakarice, je odraščal v priseljenski četrti na jugu Londona, ki je danes že gentrificirana - poklonila z veliko fresko. Avstralski umetnik James Cochran je navdih poiskal na naslovnici Bowiejevega šestega albuma, Aladdin Sane. Ljudje pred poslikavo v Brixtonu že ves dan odlagajo rože in prižigajo sveče.

Junaki (pa čeprav samo za en dan)
Celo Nemčija se je Bowieju zahvalila za - kot je zapisalo nemško zunanje ministrstvo - njegovo vlogo pri rušenju berlinskega zidu leta 1989. "Na svidenje, David Bowie. Zdaj ste med junaki. Hvala, ker ste pomagali zrušiti zid," je ministrstvo zapisalo na Twitterju, kamor je pripelo tudi povezavo do njegovega videospota za pesem Heroes; pesem je nastala v takrat še razdeljenem mestu in se posredno dotika tematike hladne vojne.

"V 60. letih preteklega stoletja so rockerji umirali od droge. Danes umirajo od starosti," je ob glasbenikovi smrti za STA dejal sociolog in glasbenik Gregor Tomc. "Z vsako rocklegendo, ki umre, je glasbe zame malo manj. Še malo, pa je ne bo več nič ostalo," obžaluje Tomc, ki je v drugi polovici 70. let preteklega stoletja s Petrom Lovšinom ustanovil pankovsko skupino Pankrti.

Ana Jurc
David Bowie
Prijavi napako
Komentarji
pazi_mina
# 11.01.2016 ob 18:46
Kanye West in Bowie v istem članku...ogabno...čakam samo še da si ga Justin Bieber vtetovira na čelo kot največjega vzornika
ZeK
# 11.01.2016 ob 18:34
allblack

še dobro. pri ostalih novicah pridejo na svoj račun ovce.
Ples
# 11.01.2016 ob 18:16
Celo Nemčija se je Bowieju zahvalila za - kot je zapisalo nemško zunanje ministrstvo - njegovo vlogo pri rušenju berlinskega zidu leta 1989. "Na svidenje David Bowie. Sedaj ste med junaki. Hvala, ker ste pomagali zrušiti zid,"

Lepo.
ZeK
# 11.01.2016 ob 19:44
tsinamuh0

težiš. vedno z isto lajno.
če si tak pristaš zdravja, pojdi raje na luft ali telovaditi, ne pa da težiš po forumih.
ishgilliath
# 11.01.2016 ob 22:53
Res fascinantno videti ta enotni odziv celotne scene ob odhodu take legende... Kolikor spremljam obvestila po facebooku vidim recimo vrsto avtorjev industriala, black metala, techna, indie-ja, ambienta, shoegazea, jazza in vseh ostalih bolj ali manj čudnih zvrsti, ki se čutijo dolžne na tak ali drugačen način pokloniti svojemu vzorniku Bowieju. Včasih si je kar težko predstavljati, kakšen neverjeten pomen ima lahko en sam avtor na celotno kulturno sfero...
Pie
# 11.01.2016 ob 18:32
Nikoli ga nisem poslušal, verjetno ker pripadam drugi generaciji, ampak ves moj poklon gre geniju, ki je rušil meje...
JoshauBoy
# 11.01.2016 ob 21:14
Nekako bi se spodobilo, da bi zapisali kaj je o Bowieju napisal Brian Eno, ce ste ze toliko ostalih omenjali. Glede na to, da je Eno soavtor nekaterih njegovih najvecjih mojstrovin - Heroes, Warszawa, Moss Garden, Look Back in Anger...
shambala
# 11.01.2016 ob 20:33
tsinamuh0
po moje bo tebe pobral od zdravja...

Kukrkol, ko sm zjutrej slišov, da ga je pobral, mi je šlo kr mal na jok. Enostavno je biu Genij v pravem pomenu besede, kontraverzn na svoj edinstven način, s podiranje mej (in zidov) skozi glasbo...

Legenda, upam, da se nekoč srečava med zvezdami!
JoshauBoy
# 11.01.2016 ob 21:45
ste dodali, pohvalno
Nikec3
# 11.01.2016 ob 19:25
Kanye West in Bowie v istem članku...ogabno...čakam samo še da si ga Justin Bieber vtetovira na čelo kot največjega vzornika

Enim se pa ljubi...
hrgotax
# 11.01.2016 ob 19:18
Vest o smrti britanske rockovske ikone Davida Bowieja je pretresla svet.

Ta stavek zveni, kot da bi bilo to nekaj najhujšega,
kar se je zgodilo človeštvu.
Kaj pa milijoni trpečih in umirajočih otrok po svetu
zaradi grabežljivosti naše civilizacije?
In še bi lahko našteval
resnično zaskrbljujoče in usodne stvari.

Bowie je dal svetu svojo glasbeno genialnost,
za kar smo mu lahko hvaležni.
Ni pa to razlog za pretiravanje in "metanje po tleh" ...
Vsakemu od nas se bo življenje prej ali slej izteklo ...
ishgilliath
# 12.01.2016 ob 13:25
Ja tako je, med NWO in Bowiejem vlada močno vzajemno spoštovanje, in objava njegove smrti je navadna false flag operacija z namenom razkrivanja tistih razgledanih in svobodomiselnih ljudi, ki so Bowieja prebrali (tako kot Veliki PONOS, njega že nihče ne bo nategoval!). To vem, ker so me sinoči obiskali Sorosovi alieni in mi vse natanko razložili... Torej pazi, brez dvoma so NWO in CIA tvoje negativne komentarje že zabeležili tako bi sedaj bilo najbolje, da si nadeneš en velik tinfoil klobuk, se za kaka dva meseca vzdržiš uporabe interneta innves ta čas oprezaš pred potencialnimi chemtraili nad svojo hišo ter na veliko poslušaš Bowieja. Morda doživiš razsvetljenje in ti v Rockefellerjevi fundaciji odpustijo...

Druga opcija pa je, da ti doktro poveča dozo nevroleptikov, ker paranoična shizofrenija vendarle ni hec...
Oberkrainer99
# 12.01.2016 ob 01:44
Ne predstavljam si,da bi kateri novodobni glasbenik doživel tako slavo.Bil je nakaj posebnega,zame enkraten v vseh pogledih.Upal si je biti drugačen in to najbolj šteje.
poloncic
# 12.01.2016 ob 00:36
ljudje umirajo
toda nekateri izumirajo
danijel86pt
# 11.01.2016 ob 20:34
Velik šok. Hvala za vse, David :'(
Follow Me
# 11.01.2016 ob 23:27
Verjetno se kje valja cd od njega doma :) .
PONOS
# 12.01.2016 ob 08:31
Če bi bil Anglež bi tudi jokal in rožice postavljal....širil je njihovo miselnost,kulturo in razmišljanje...glasbeno Anglija dominira skupaj z ZDA-filmsko ZDA.
PONOS
# 12.01.2016 ob 08:28
Anglo-saksonski pevci so tudi del koleščka NWO in širjenje popolne kulturne dominacije planeta-po kulturni okupaciji nastopi ekonomska,navade in David Bowie je bil del tega...
Spoštujem ne poslušam.
tsinamuh0
# 11.01.2016 ob 19:22
Gregor Tomc nima najmanjšega pojma, o čem govori.
Seveda je Bowie umrl zaradi droge, namreč zaradi cigarete, ki povzroči 40% smrti zaradi raka (čeprav korporativni mediji tega ne bodo napisali, tako kot niso ne pri Iztoku Pucu, pri Simoni Weiss, ne jazzistu Cveku, ne v bistvu pri komurkoli), imel je relativno srečo, da je dočakal spodobno starost; zagotovo pa bi, če bi ga zdajle vprašali, povedal, da bi - če bi zavrtel čas nazaj - izpustil tako škodljiv in nekoristen izelek (za razliko od ostalih drog, ki ga niso pokončale, morda pa je celo imel kaj od tistega eksperimentiranja)- enako kot to meni 80% njenih zasvojenih uporabnikov.
Domnevam, da je to že tretja novica ravno zaradi mojega komentarja.
Poglejte si le tega zelo znanega igralca, kaj pravi:
https://www.youtube.com/watch?v=nxgaAn6I
R9E
allblack
# 11.01.2016 ob 18:29
spet bodo prišli na svoj račun ekscentriki
Kazalo