Cocker, eden izmed 100 najvplivnejših glasbenikov po izboru revije Rolling Stone, je svojo glasbeno pot začel na začetku 60. let. Foto: Reuters
Cocker, eden izmed 100 najvplivnejših glasbenikov po izboru revije Rolling Stone, je svojo glasbeno pot začel na začetku 60. let. Foto: Reuters

Morda najzgovornejši pokazatelj tega, kako daljnosežen vpliv je imel Cocker na glasbeni svet, je širok razpon glasbenikov, ki ga zdaj opisujejo za "najboljšega" - od starega rockerja Stevena Tylerja (Aerosmith) do operne popzvezde Josha Grobana.


Med prvimi je bil Paul McCartney, ki se Cockerja spominja kot "čudovitega tipa", ki je "toliko podaril svetu". Večno mu bo hvaležen, pravi nekdanji Beatle, da je iz pesmi With A Little Help From My Friends naredil "himno soula". "Dolga leta sva bila dobra kolega in razžalostila me je najprej vest, da je bolan, in zdaj še, da je umrl," je komentiral za BBC.

Poslovil se je tudi drugi še živeči član fantastične četverice. "Zbogom in Bog blagoslovi Joa Cockerja," je tvitnil bobnar Ringo Starr.

"RIP dobri prijatelj, bil si eden najboljših rockovskih glasbenikov vseh časov," piše Bryan Adams, ki je pred kratkim nastopal v Ljubljani. "Oh, Bog. Joe Cocker. Svet je zdaj podoben dvonogi mizi," je slikovito pripomnil igralec in glasbenik Hugh Laurie.

Edgar Berger, predsednik glasbene veje studia Sony, ki je Cockerja vzel pod svoje okrilje, se spominja: "Joe Cocker je legenda v zgodovini rocka in bluza, pa je bil vseeno eden najskromnejših ljudi, kar sem jih kdaj poznal. Njegov kultni spomin bo za vedno vrezan v naše spomine, z mislimi pa smo v tem težkem času z njegovo ženo Pam in družino. Joe bo živel v srcih milijonov oboževalcev po svetu."

Avstralska pevka Delta Goodrem ima do Cockerja še posebej intimen odnos. "Strta sem," je tvitnila. "Zaradi njega so me starši krstili za Delto. Njegova glasba je zaznamovala vse moje otroštvo."

Če znate angleško, lahko v spodnji galeriji preberete odzive nekaterih zvezdnikov na Twitterju.