Kristijana Kranjčana sicer najbolj poznamo kot bobnarja, a v zadnjem času se vedno bolj uveljavlja kot skladatelj in filmski avtor. Foto: Jazz festival Ljubljana
Kristijana Kranjčana sicer najbolj poznamo kot bobnarja, a v zadnjem času se vedno bolj uveljavlja kot skladatelj in filmski avtor. Foto: Jazz festival Ljubljana
KUU!
KUU! je mednarodna zasedba bobnarja, dveh električnih kitaristov in karizmatične igralke ter pevke Jelene Kuljić; njihov zvok se giblje od elektra do džezovskega panka. V Klubu CD bodo nastopili danes ob 22.00. Foto: Jazz festival Ljubljana

Festival, ki tokrat prinaša 19 različnih koncertov, se bo sklenil 4. julija.

Eden najpomembnejših novodžezovskih orkestrov zadnjega desetletja Flat Earth Society se s projektom Terms of Embarrassment spominja Franka Zappe; naslovili so ga Homage to Mr Zappa – Don't worry, Frank is dead anyway. V Cankarjevem domu koncert napovedujejo kot večer pretežno svežega gradiva, "čudovito kočljivih trenutkov", novih skladb, kot sta Me Standard, You Poor in Monkey Wrench, podaljšanih kitarskih solov in zgoščenih, vznemirljivih skupinskih pasusov.


Ob 20.30 pa bo v veliki sprejemni dvorani CD Kristijan Krajnčan, eden najplodnejših in prodornih umetnikov mlajše generacije iz Slovenije, predstavil projekt Hidden Myth, ki povezuje džez, improvizacijo, sodobni ples, zborovsko petje, poezijo in film.

Program letošnjega festivala po napovedih organizatorjev obeta več izjemnih projektov. Med drugim v Ljubljano prihajata brazilski kvartet Bossa Negra (Hamilton de Holanda velja za največjega mojstra desetstrunske mandoline na svetu, Diogo Nogueira pa je eden najpopularnejših pevcev Brazilije in prvi glasnik sambe nove generacije) ter švedsko-danski sestav Fire! Orchestra.

Zdaj veste, zakaj plošče v podhodu Maxija
V sklopu spremljevalnega programa so v Cankarjevem domu, ki je tudi osrednje prizorišče festivala, že odprli razstavo fotografij Caroline Forbes, v podhodu Maxija pa so odprli Jazz četrt, ki bo z džezovsko glasbo živela do konca festivala.

Na zadnji dan festivala, 4. julija, bo od 10. do 15. ure v Parku sveta Evrope zelo pestro in živahno. Prvič pripravljajo Jazz bolšji trg, na katerem boste lahko kupovali ali menjali plošče, dogajalo pa se bo še marsikaj drugega. Med drugim boste lahko na stojnicah preverili džezovsko ponudbo založb Clean Feed, Sigic, Nika, RTV SLO, Celinka. Na otroški delavnici bodo najmlajši izdelovali preprosta glasbila, nastopali bodo glasbeniki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, v Kosovelovi dvorani bo opoldne na ogled film Čas za improvizacijo, pod košatimi drevesi pa si boste lahko privoščili "jazz brunch" in osvežitev.