Habe je tudi profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani, med letoma 2006-2010 pa je bil predsednik Društva slovenskih skladateljev. Foto: BoBo
Habe je tudi profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani, med letoma 2006-2010 pa je bil predsednik Društva slovenskih skladateljev. Foto: BoBo
Podelitev Kozinove nagrade
Kozinova nagrada je najvišje strokovno priznanje za skladatelje, ki ga podeljuje Društvo slovenskih skladateljev. Podelitev nagrade je vedno 4. junija, na obletnico rojstva skladatelja Marjana Kozine, po katerem se nagrada tudi imenuje. Foto: BoBo

Habe je nagrade vesel, ker mu jo podeljujejo stanovski kolegi, ki so "poleg družine najhujši kritiki", kot je pripomnil ob podelitvi na današnji slovesnosti na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Nagrado mu je izročil predsednik DSS-a Nenad Firšt. Poudaril je, da ima veliko zaslug pri njegovem ustvarjanju prav družina. Ta mu je stala ob strani, ko je poleg službe - kar je usoda vseh slovenskih skladateljev - še komponiral.

Zavidljiv opus
Tomaž Habe je skladatelj, pedagog, dirigent, pisec učbenikov in profesor. Njegov opus obsega več kot 350 glasbenih del. Napisal je 35 skladb za koncertni pihalni orkester, med njimi Sinfonio carnioli, Modro rumeno, Uverturo - Nostalgia millenio, Božično rapsodijo, Koled, Pomladna razpoloženja in Uverturo 1840.

Za mlade izvajalce je ustvaril šest zbirk otroških pesmi s klavirsko ali orkestrsko spremljavo, skladbe za godalni orkester, za orkester mandolin in tamburaški orkester. Je tudi avtor muzikala Ptički brez gnezda.

Podpisuje se tudi pod zborovska dela oziroma pod tri zbirke mešanih, moških in ženskih zborov. Ustvaril je tudi številna dela za domala vse orkestrske inštrumente ter več komornih del.

Jagodni izbor
Med skladbami velja po besedah skladatelja Pavla Mihelčiča, ki je napisal utemeljitev, omeniti Ad hominem, ki ima nekaj različic, Tri šaljivke za violino, kitaro in harmoniko, ki so nastale na pobudo Tomaža Lorenza, skladbo Narodna in scherzo za rog in orkester, Koncert za rog in godala, pesmi za srednji glas, rog in orkester pod naslovom Cvetovi košenin ter Preludij in caprice za tenorsko tubo in orkester.

"Habe je stalnem dotiku z glasbo odkril pot do mladih poslušalcev. Ta dragocena navezanost ga je spodbudila, da ustvarja solistično in komorno glasbo, zborovsko in orkestrsko," je še dejal Mihelčič.

Kozinovo nagrado, poimenovano po skladatelju Marjanu Kozini (1907-1966), DSS podeljuje svojim članom od leta 1994. Lani jo je prejel Ljubo Rančigaj.