"K projektu Lamb sva se vrnila osvežena in notranje izpolnjena, kar je najboljša popotnica za nadaljnje ustvarjanje," pravita glasbenika, ki sta se pred letom 2009 za pet let umetniško razšla. Foto: Kino Šiška

Imamo novega oblikovalca luči za to turnejo in njegovi svetlobni učinki so dobesedno zunajzemeljski. Pripravite se, da boste zaslepljeni na najboljši možen način.

Lou Rhodes
"Menim, da razmišljanje o vesolju osvobodi um. Všeč mi je ideja, da bi se ljudje povzdignili iz vsakodnevne rutine in odkrili popolnoma nov pogled na svet." Foto: Kino Šiška

Na odru Kina Šiška bo v torek, 3. marca, po štirih letih spet muziciral britanski trip-hop duo Lamb. "Izid njunega šestega albuma prinaša še en pladenj izvrstne elektronike, ki zveni sveže in sodobno, hkrati pa še vedno pri vsakem komadu ohranja njuno edinstveno čarobno sintetizatorsko preobleko," napovedujejo v Kinu Šiška.

Čeprav je duo Lamb nastal v Manchestru, se ju pogosteje povezuje z bristolskim trip-hop zvokom, ki je bil popularen v devetdesetih. Poleg trip-hopa je njun glasbeni slog posebna mešanica džeza, duba, breaka in drum and bassa, vsebuje pa tudi močne vokale in, posebej v zadnjih delih, nekaj akustičnih vplivov. Album Backspace Unwind je v veliki meri nastajal v studiu Andyja Barlowa, ki se zaradi razgleda na park South Downs imenuje The Lookout - enak občutek prostornosti in krajinskosti pa je zdaj prisoten še na albumu.

Osebni stik z oboževalci
Pri promociji albuma sta se Lamb odločila za poseben pristop. Pripravila sta posebno prednaročniško izdajo albuma, na katero je bilo po želji naročnika izpisano njegovo ime. "Podpora oboževalcev je v teh časih izjemnega pomena. Brez njih bi se morali zelo boriti, da bi lahko izdajali albume," se zaveda Lou Rhodes. "Glasbena industrija se je v teh časih zelo spremenila in številni ustvarjalci so ugotovili, da je tovrstni način financiranja edina možnost, da lahko še naprej delajo glasbo. Ne vem, koliko paketov smo prodali, a je krasno, da so tudi najini oboževalci na ta način bolj aktivno vključeni v ustvarjalni proces."

Glasbene asociacije na prostranost vesolja
"Besedila skladb na tem albumu so rezultat odprtega, asociativnega toka misli," je v intervjuju za STA še povedala Rhodesova. "Tema vesolja, tako v njegovem astronomskem pojmovanju ali zgolj kot občutek prostranosti, se je pojavila na nezavedni ravni. Zdelo se mi je, kot da je to tema, ki mora priti na površje, in sem se ji prepustila. Na koncu se je vse dobro povezalo s konceptom širine, ki smo ga želeli izraziti tudi skozi glasbo. Menim, da razmišljanje o vesolju osvobodi um. Všeč mi je ideja, da bi se ljudje povzdignili iz vsakodnevne rutine in odkrili popolnoma nov pogled na svet."

Sprva se zdi, da je na albumu prisotna široka raba raztresenih tekstur loopov, kar je v letu 2014 postalo sinonim za elektronsko glasbo, zato dobimo občutek, da si morda Lamb pač prizadevata ostajati v koraku s trendi. Vendar pa je dvojica naredila nekaj drugega, saj se navdihujeta pri drugih trenutnih pojavih v glasbi, te pa sta razprla in jih preoblikovala v nekaj, kar je izrazito "njun" izdelek.

In za ogrevanje?
Bowrain je umetniško ime slovenskega producenta, skladatelja in pianista Tineta Grgureviča; lani je v Amsterdamu posnel prvenec Far Out. Tako elektronike kot klavirja se loteva na svež način in ob tem združuje vplive džeza. Poleg lastnih del sklada tudi glasbo za videoposnetke, instalacije in performanse.

Imamo novega oblikovalca luči za to turnejo in njegovi svetlobni učinki so dobesedno zunajzemeljski. Pripravite se, da boste zaslepljeni na najboljši možen način.

Lou Rhodes