Glasba
(8)
Ameriška pevka in tekstopiska Lana del Rey je do zdaj izdala več izjemno uspešnih albumov, med njimi so Born to Die, Ultraviolence, Honeymoon in Lust for Life. Foto: EPA
Lorde je pod pritiskom propalestinskih aktivističnih skupin, ki pozivajo glasbenike k bojkotu koncertov v Izraelu, odpovedala svoj nastop v Tel Avivu. Foto: EPA

Dodaj v

Lana del Rey kljub prošnjam propalestinskih skupin koncerta v Izraelu ne bo bojkotirala

Lorde je koncert v Tel Avivu po pritiskih bojkotirala
27. avgust 2018 ob 21:27
Los Angeles - MMC RTV SLO, STA

Družbenomedijske kampanje propalestinskih aktivističnih skupin so po glasbenici Lorde in skupini Radiohead k bojkotu koncertov v Izraelu pozvale tudi Lano del Rey.

Popzvezdnica se je odločila, da bo v Tel Avivu na festivalu Meteor med 6. in 8. septembrom kljub zahtevam po bojkotu nastopila.

Obiskala bo tudi Palestino
Na svojem računu na Instagramu je sledilcem razložila, da bo v dneh koncertiranja v Izraelu obiskala tudi Palestino in da si želi igrati glasbo otrokom na obeh straneh. "Želim si mir za Izrael in za Palestino." Leta 2014 je svoj nastop v Izraelu zaradi nemirov v Gazi sicer odpovedala.

Palestinska kampanja za akademski in kulturni bojkot Izraela (PACBI) ji je zatem na Twitterju odgovorila: "V Palestini bi te sprejeli z dobrodošlico, če bi odpovedala svoj nastop na Meteorju ... ne moremo pa sprejeti tvoje simbolične poteze, medtem ko stopaš čez naš bojkot."

Pobuda Umetniki za Palestino
Umetniškemu bojkotu Izraela se pridružuje tudi pobuda Artists For Palestine (Umetniki za Palestino), med katerimi so južnoafriški Nobelovec Desmond Tutu, režiser Ken Loach in Roger Waters iz skupine Pink Floyd, ki mu je Lana del Rey odgovorila na Instagramu, ko je zapisala, da povsem razume Rogerja Watersa in njegovo pobudo in da je njen nastop v Izraelu ravno akcija v njegovo smer.

Na začetku poletja so bili na udaru pobude člani skupine Radiohead, ki so nato 19. julija nastopili v Tel Avivu. "Če boste nastopili v Izraelu, boste igrali v državi, kjer se Palestince, tako sporočajo opazovalci ZN-a, obravnava po sistemu apartheida," je med drugim zapisala pobuda Artist for Palestine.

Na protestniške zahteve skupine Artists For Palestine je tedaj odgovoril frontman skupine Radiohead Thom Yorke. "Nastopati v določeni državi ni isto kot podpirati vlado te države. V Izraelu koncertiramo že več kot 20 let, pod različnimi vladami, pri čemer so bile nekatere liberalnejše, druge spet ne. (Izraelskega premierja) Netanjahuja ne podpiramo nič bolj kot Trumpa, a še vedno koncertiramo v Ameriki," je zapisal na svojem računu na Twitterju.

Lorde pod pritiski odpovedala koncert
Nekateri glasbeniki so pod pritiskom odpovedali svoje nastope v Tel Avivu, letos najbolj odmevno novozelandska popzvezdnica hrvaških korenin Lorde. Koncert je leta 2010 odpovedal tudi Elvis Costello in takrat za Guardian povedal, da je to storil iz "instinkta in vesti".

Leta 2015 se je za odpoved koncerta odločila Lauryn Hill, ki je na Facebooku zapisala, kako pomembno ji je, da ne bi njen koncert postal razlog za odtujitev njenih palestinskih ali izraelskih oboževalcev. Zato se je odločila, da koncerta sploh ne izvede.

Neil Young in njegova skupina Crazy Horse so svojo odpoved razložili drugače, poroča spletna publikacija Axoius. Kot razlog niso navedli bojkota, temveč napetosti med državama, zaradi katerih se jim ni zdelo varno izpeljati nastopa. Takrat so zapisali, da se veselijo nastopa v Izraelu in Palestini v času miru.

Koncerte v Izraelu so v zadnjih letih odpovedali še drugi glasbeniki, denimo Cee Lo Green in Megadeth.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 28.08.2018 ob 07:08
Bojkotirajmo Izrael vsi.
Pahor sedi na ušesih.
dharma
# 28.08.2018 ob 10:03
Moj vrli prijatelj, sicer cinik po poklicu je enkrat dal zelo racionalen predlog. Na Olimpijadah in prvenstvih smejo tekmovati samo države, ki niso v vojni. Pa, da vidimo.
whitwice
# 27.08.2018 ob 22:12
No ce se ze omenja Lorde in njene hrvaske korenine ne vem zakaj je smiselno povdarit samo to, ce pa je njen oce potomec irskih prisiljencev. Irskih in hrvaskih korenin potemtakem ce se vam ze zdi smiselno povsod to zraven mesat.
smbu
# 28.08.2018 ob 13:56
Tisti, ki pridejo na koncert, so tam zaradi glasbe, ne pa politike.
kleman3
# 28.08.2018 ob 07:31
kaj ima to veze z musko.....nekateri (beri Waters) so malo zatavali
STRIKE
# 28.08.2018 ob 07:15
Le zakaj bi?
čak mal noris
# 27.08.2018 ob 23:59
Prav je tako. V vseh ozirih. Po tej logiki nihče nikjer več ne bi nastopal.
Sussudio
# 27.08.2018 ob 22:44
In tako je prav. Bojkoti niso nič drugega kot otročje izsiljevanje ali otročje iskanje pozornosti.
Kazalo