Na truplu niso nikoli opravili avtopsije, tako da bo smrt Jima Morrisona vedno ovita v vsaj senčico skrivnosti. Foto: Wikipedia
Na truplu niso nikoli opravili avtopsije, tako da bo smrt Jima Morrisona vedno ovita v vsaj senčico skrivnosti. Foto: Wikipedia
Septembra bo Marianne izdala nov studijski album, ki ga je naslovila Give My Love to London. Foto: EPA

Marianne Faithfull zase pravi, da je še zadnja živeča oseba, ki je povezana z Morrisonovo smrtjo. Njen takratni fant, zdaj prav tako že pokojni preprodajalec mamil Jean de Breiteuil, naj bi pevcu leta 1971, ko je ta prebival v Parizu, prodal premočan heroin, ki je bil zanj usoden.

Faithfullova, ki je prijateljevala tudi z legendarnim Rolling Stonom Mickom Jaggerjem, s skupino pa sodelovala pri pisanju pesmi Sister Morphine, je za glasbeno revijo MOJO povedala, da je poleti usodnega leta z Breiteuilom odpotovala v Pariz, kjer ji je ta povedal, da mora obiskati Morrisona.

Sama se je odločila, da Jeana ne bo pospremila. Ostala je v sobi in vzela nekaj pomirjeval: "Intuitivno sem očitno začutila težave. Pomislila sem, da bom vzela tuinal in me ne bo tam."

"On pa je odšel do Morrisona in ga ubil. Prepričana sem, da je šlo za nesrečo. Ubogi revež. Heroin je bil premočen? Ja. In je umrl. Nič nisem vedela o tem," je še pojasnila.

"Vsi, ki so bili kakor koli povezani s smrtjo tega nesrečneža, so zdaj mrtvi. Razen mene," je dejala Faithfullova. Breiteuil je namreč zaradi prevelikega odmerka umrl le malo po Morrisonu, za katerega je bil usoden 3. julij 1971.

V istem intervjuju je pevka, ki bo - kako priročno - septembra izdala nov album, komentirala še smrt Amy Winehouse, ki je, tako kot Morrisson, zaradi posledic svoje odvisnosti ugasnila že pri rosnih 27 letih. "Amy je bila ob meni zelo, zelo oprezna. Vedela je, da vem. Ni hotela, da bi kaj rekla. Pri tem gre za neko stopnjo narcizma, pomešanega s sovraštvom do sebe. To mi je dobro znano. Tako je, kot da bi bil med tabo in svetom steklen zid, tako da ne čutiš vse ljubezni, ki jo ljudje zlivajo nate."

Novi album Faithfullove z naslovom Give My Love To London bo izšel 29. septembra, na njem pa sodeluje z glasbeniki, kot so Nick Cave, Roger Waters in Anna Calvi. Pripravlja tudi turnejo ob 50-letnici svoje kariere.