Akademija Branimir Slokar - Mojstrski tečaji za orkestrske instrumente, del projekta Povezovanje z glasbo in Mednarodnim orkestrom Maribor 2012, od letošnjega leta nosi ime glasbenika svetovnega formata, virtuoza na pozavni, Branimirja Slokarja. Foto: MIO2012
Akademija Branimir Slokar - Mojstrski tečaji za orkestrske instrumente, del projekta Povezovanje z glasbo in Mednarodnim orkestrom Maribor 2012, od letošnjega leta nosi ime glasbenika svetovnega formata, virtuoza na pozavni, Branimirja Slokarja. Foto: MIO2012
Živa Ploj Peršuh
Dirigenta Živa Ploj Peršuh (na sliki) in Klaus Arp sta za letos izbrala simfonična dela Johannesa Brahmsa, Josepha Haydna, Petra Iljiča Čajkovskega, Stravinskega, Dvoržaka, dve slovenski deli – Za godala/Per Archi Lojzeta Lebiča in Rapsodični ples Uroša Kreka ter koncert za pozavno Nina Rote. Foto: MIO2012

Projekt Povezovanje z glasbo, ki združuje orkestrsko akademijo z Mednarodnim orkestrom Maribor 2012 in Akademijo Branimir Slokar, bo letos že četrto leto združil glasbenike z vsega sveta; tokrat poteka v Ljubljani in Mariboru, nato pa bo sledila še mednarodna turneja, ki se bo sklenila 4. avgusta. Z njim želijo po besedah umetniške vodje projekta in dirigentke Žive Ploj Peršuh izobraževati, promovirati, spodbujati in povezovati nadarjene mlade glasbenike.

Evropa, združena v glasbi
Letos se bo v Ljubljani srečalo 350 glasbenikov iz 36 različnih držav. V sklopu projekta pripravijo dva simfonična programa, ki ju mladi glasbeniki vadijo in izpopolnjujejo med orkestrsko akademijo, ter v okviru 12 mojstrskih tečajev v sklopu Akademije Branimir Slokar, namenjenih individualnemu izpopolnjevanju. Oba programa temeljita na ideji združevanja Evrope ter povezovanja njene raznolikosti.

Slovenske skladbe v družbi Čajkovskega in Stravinskega
Mednarodni orkester Maribor 2012 bo letos štel 75 glasbenikov, ki so jih izbrali na avdicijah v Berlinu, Mannheimu, Freiburgu, Münchnu, Londonu, Amsterdamu, Barceloni, Madridu, Beogradu in Ljubljani. Z dirigentom Klausom Arpom iz Nemčije sta, kot je povedala Ploj Peršuhova, za letos izbrala simfonična dela Johannesa Brahmsa, Josepha Haydna, Petra Iljiča Čajkovskega, Igorja Stravinskega, Antonina Dvoržaka, dve slovenski deli - Per Archi Lojzeta Lebiča in Rapsodični ples Uroša Kreka - ter koncert za pozavno Nina Rote.

Pot na olimpijske igre
Mednarodni orkester Maribor 2012 bo trikrat nastopil v Ljubljani v sklopu Festivala Ljubljana, dvakrat v Mariboru v sklopu Evropske prestolnice kulture (EPK), nato pa še v Čedadu v Italiji, kjer bo s koncertom sklenil festival Mittelfest, v Londonu v času olimpijskih iger in v Salcedi de Caselas v Španiji, kjer bo igral na sklepnem večeru tamkajšnjega glasbenega festivala.

Projekt MIO2012 organizira Glasbena matica Ljubljana s partnerji, med katerimi sta tudi EPK Maribor 2012 in Festival Ljubljana.