V Modeni na dan Pavarottijeve smrti, 6. septembra, tradicionalno izvedejo brezplačen koncert. Foto: EPA
V Modeni na dan Pavarottijeve smrti, 6. septembra, tradicionalno izvedejo brezplačen koncert. Foto: EPA
Pavarotti
12. oktobra bi Luciano Pavarotti dopolnil 80 let. Foto: EPA

Nastopil bo mladinski orkester Luigi Cherubini iz Ravenne pod taktirko svojega ustanovitelja, maestra Riccarda Mutija. Zapeli bodo tudi mladi pevci, ki obiskujejo pevsko šolo pod okriljem Pavarottijeve fundacije. Prihodki od koncerta bodo namenjeni modenski izpostavi italijanskega združenja za levkemijo, ki prav tako nosi ime slavnega pevca.

Pavarotti se je v tem zgodovinskem mestu rodil in v njem vzel slovo. Sprva se je posvečal poučevanju, petju pa se dokončno zapisal leta 1961. Prodor mu je uspel tri leta pozneje, ko je v Covent Gardnu v Londonu vskočil namesto obolelega Giuseppeja Di Stefana. Zatem je šlo samo še navzgor. Leta 1966 je debitiral v milanski Scali, dve leti pozneje v newyorškem Metu.

Na vseh velikih odrih sveta
Operni pevec, ki mu je na vrhu moči uspevalo, da je na eni vokalni liniji devetkrat dosegel visoki C, je nastopal na najbolj prestižnih odrih sveta. Poustvarjalno je bil zavezan italijanskemu belcantu - delom Puccinija, Donizettija in Bellinija, pel je tudi Verdija.

S Placidom Domingom in Josejem Carrerasom je operno umetnost približal tudi tistim, ki v operne hiše ne zavijejo. Trije tenorji so odmevno nastopili na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 1990 v Italiji. Zlasti v dobrodelne namene pa se je na odru pridruževal predstavnikom popularne glasbe, kot so Sting, Bono, Joe Cocker, Eric Clapton, Mariah Carey in Celine Dion.

Umrl je 6. septembra 2007, ko je na svojem domu v Modeni izgubil bitko za rakom na trebušni slinavki. Leto in pol poprej je na odprtju zimskih olimpijskih iger leta 2006 v Torinu še zadnjič odpel svojo paradno arijo Nessun Dorma iz Puccinijeve Turandot.