Za Pavarottijem žalujejo po vsej Italiji. Takšen plakat so izobesili na Bellinijevem Theatru v Catanii. Foto: Reuters
Za Pavarottijem žalujejo po vsej Italiji. Takšen plakat so izobesili na Bellinijevem Theatru v Catanii. Foto: Reuters
Pavarottija bodo pokopali na pokopališče Montale Rangonev, ki leži blizu njegove vile. Foto: Reuters
Številni oboževalci so slovo od velikega Pavarottija ovekovečili z zapisom svojih misli v žalno knjigo. Foto: Reuters

Z lepimi besedami se "tenorissima" spominja ves glasbeni svet, več tisoč žalovalcev pa se je prišlo poklonit pokojnemu, ki leži v katedrali v Modeni. Vrata cerkve iz 12. stoletja so odprli v jutranjih urah in ves dan so skoznje vstopali številni oboževalci, ki so prišli pred sobotnim pogrebom izreč zadnje slovo velikemu Lucianu.

Tenorist, ki je umrl v svoji vili v Modeni, star 71 let, v zadnjem počivališču leži v črni obleki, v rokah pa drži bel robec, ki ga je rad nosil med nastopi, in rožni venec.
Izraze sožalja ob Pavrottijevi smrti so že izrekli glavni svetovni državni voditelji, kot sta ameriški predsednik George W. Bush in ruski predsednik Vladimir Putin. Svojega prijatelja in kolega pa sta pozdravila tudi Placido Domingo in Jose Carreras.

Žalosten dan za evropsko operno kulturo
Sožalje je med drugim izrekel tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je pevca označil kot poslanca miru, ki se je zavzemal za ljudi po vsem svetu. "Žalosten dan za evropsko operno kulturo," pa so besede, ki jih je ob Pavarottijevi smrti zapisal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Na Dunajski državni operi in salzburškem Festspielhausu so izobesili žalne zastave, avstrijski kancler Alfred Gusenbauer pa je Pavarottija označil za največjega pevca 20. stoletja.

"Svetu je prinesel vse, kar je dobrega v tem mestu: preprostost, iskrenost in srečo," je povedal Luigi Febbrano, 51-letni sodni uradnik, ki se je prišel v modensko cerkev poklonit Pavarottiju. Pavarotti je zadnje dni preživel prav v svoji vili v Modeni, v kateri je imel tudi restavracijo, poučeval pa je tudi v tamkajšnji glasbeni šoli.

Slovo z Bocelijevo izvedbo Panis Angelicus
Na pogrebni slovesnosti, ki se bo pričela ob 15.00, naj bi Andrea Bocelli odpel Panis Angelicus, ki jo je pogosto izvajal sam Pavarotti, s petjem pa naj bi se poslovila tudi druga velika glasbena imena. Opernemu pevcu se bo poklonil tudi svet nogometa, ki je bila velika tenorjeva strast v otroških letih. Italianska in angleška nogometna reprezentanca bosta namreč v soboto pred kvalifikacijskima tekmama proti Franciji in Izraelu prisluhnila posnetku Pavarottijeve izvedbe Nessun dorma. Pogrebno mašo bo prenašala italijanska nacionalna televizija, predvajali pa jo bodo tudi na velikih zaslonih po mestih.

Tenorjevo poslednje počivališče bo na pokopališču Montale Rangonev v bližini njegove vile, kjer so pokopani tudi njegovi starši in mrtvorojeni sin Riccardo.

M. K.