Tridnevno prireditev pripravljata Festival Velenje in Citrarsko društvo Slovenije. Foto: RTV SLO
Tridnevno prireditev pripravljata Festival Velenje in Citrarsko društvo Slovenije. Foto: RTV SLO

Letošnja izdaja bo v treh večerih prinesla zelo raznoliko glasbo, od džeza do klasike. V torek bo mogoče prisluhniti koncertu citrarskega virtuoza Haralda Oberlechnerja, ki poučuje na Tirolskem deželnem konservatoriju v Innsbrucku ter na univerzi Mozarteum v Salzburgu. Veliko nastopa, deluje kot žirant in piše svoje skladbe ter priredbe, ki jih izdaja pri svoji založbi Psalteria Verlag. V Sloveniji je že večkrat predaval na seminarjih, dvakrat je tudi koncertiral s skupino Psaslteria. Glasbenik, ki je vešč vseh zvrsti glasbe, še posebej blesti v džezu.
V sredo bosta nastopili citrarka Tinka Vukič in sopranistka Mihaela Komočar. Vukičeva je citre študirala na visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu, kjer je diplomirala leta 2010. Dobila je več priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Je profesorica citer na glasbenih šolah v Sevnici in v Krškem.
Mihaela Komočar je leta 2007 diplomirala petje na akademiji za glasbo v Zagrebu. Prejela je številne nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Med letoma 2005 in 2007 se je izpopolnjevala v centru za promocijo pevcev CNIPAL v Marseillu v Franciji. S številnimi tujimi orkestri je nastopala po Franciji.
Festival se je sprva začel kot ljubiteljsko srečanje citrarjev, zatem pa se je razvil v dogodek, na katerem so po besedah predsednika Citrarskega društva Slovenije Petra Napreta do zdaj nastopili že vsi pomembni slovenski in tuji citrarji. Prireditev je dobro obiskana, prihajajo pa tako citrarji kot drugi ljubitelji tega glasbila.