Glasba
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 0.0 od 0 glasov Ocenite to novico!
Filharmoniki bodo zaigrali pod Mutijevo taktirko.
Carlos Kleiber je pokopan v Sloveniji.
Kleiber je pokopan v Sloveniji.

Dodaj v

MUTIJEV HOMMAGE KLEIBERJU

Naziv častnega člana
4. november 2004 ob 19:42
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Velikanu klasične glasbe, pokojnemu dirigentu Carlosu Kleiberju, so se s spominskim koncertom poklonili tudi slovenski filharmoniki.

Ti so v veliki filharmonični dvorani zaigrali pod dirigentsko taktirko umetniškega direktorja milanske Scale in Kleiberjevega dolgoletnega prijatelja Riccarda Mutija. Glasbenikom Slovenske filharmonije pa so se pri interpretaciji Schubertove in Brahmsove glasbe na odru pridružili še moški del pevcev Slovenskega komornega zbora in zbora Consortium musicum, za vrhunec večera pa je poskrbela sopranistka Bernarda Fink.

Kleiber častni član Slovenske filharmonije
Slovenska filharmonija je na današnji slovestnosti dirigentu, ki je bil po mnenju mnogih najbolj spoštovani tovrstni umetnik po Arturu Toscaniniju, posmrtno podelila tudi naziv častnega člana. Na začetku koncerta je nekaj besed o Kleiberju povedal bivški predsednik Slovenije Milan Kučan, nagovor direktorja dunajske Državen opere - ki se koncerta na žalost ni mogel udeležiti - pa je prebral avstrijski veleposlanik v Sloveniji Valentin Inzko.

Ljubezen ga je povezala s Slovenijo
Carlos Kleiber je bil s Slovenijo bolj kot umetniško povezan zasebno. Poročen je bil namreč z balerino Stanko Brezovar, ki je tako kot Kleiber pokopana v Konjšici.

Kot dirigent je sicer v Ljubljani gostoval le dvakrat. V osemdesetih je dirigiral Simfoničnemu orkestru RTV-ja, pred sedmimi leti pa je vodil orkester Slovenske filharmonije.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo