Garyja Lucasa je The New Yorker označil kot
Garyja Lucasa je The New Yorker označil kot "kitarskega genija za intelektualce", The Independent kot "najpopularnejšega avant-rock kitarista na svetu", Classic Rock kot "enega od stotih največjih živečih kitaristov", The Guardian kot "legendarnega radikalnega kitarista", The New York Times kot "kitarista tisočerih zamisli" in Melody Maker kot "pravega kitarskega boga". Foto: Kino Šiška

Lucas brez prestanka nastopa po vsem svetu kot solist in kot član različnih ansamblov, vključno z njegovo dolgoletno zasedbo Gods and Monsters, ki je med svoje člane nekoč štela pokojnega pevca Jeffa Buckleyja. Gary je sodeloval pri nastajanju dveh njegovih najbolj znanih uspešnic, Grace in Mojo Pin.

Nagradna igra
Za projekcijo filma ob živi spremljavi kitarista Garyja Lucasa smo podarili dve vstopnici - nagrajenka je Polona Bregar iz Ljubljane - Polja.

Ko glasbenika prevzame grozljivi film
Gary Lucas se vrača v Ljubljano s partituro za solo kitaro, s katero spremlja filmsko klasiko s področja grozljivk Nocoj bom obsedel tvoje truplo. Lucas je velik oboževalec del režiserja, igralca in scenarista Joséja Mojice Marinsa že vrsto let, od tedaj, ko je v 60. letih 20. stoletja v sekciji Slavne pošasti revije Filmland bral o njegovih filmih, v katerih se pojavi Coffin Joe. Popolnoma je bil prevzet ob prvem srečanju s filmom Nocoj bom obsedel tvoje truplo (Esta Noite Encarnarei no Teu Cadáver), drugim iz Marinsove brazilske trilogije iz 60. let, ki jo občuduje kot vrhunec Marinsovega dela. Joséja Mojico Marinsa, čigar starši so upravljali lokalni kino v São Paulu, ima za nadrealističnega filmskega genija - za manjkajoči člen med Mariem Bavo in Luisom Buñuelom.