Novo zgoščenko Nane Milčinski Od tod do vesolja izdaja založba ZKP RTV Slovenija. Foto: BoBo
Novo zgoščenko Nane Milčinski Od tod do vesolja izdaja založba ZKP RTV Slovenija. Foto: BoBo
Frane Milčinski - Ježek
Sto let od rojstva satirika, komika, pisatelja, pesnika, šansonjerja, igralca in režiserja Franeta Milčinskega - Ježka bo minilo natanko 14. decembra. Foto: Arhiv RTV Slovenija

Koncert uglasbene Ježkove poezije, ki se bo začel v nedeljo ob 20.00, bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati tudi na 1. programu Radia Slovenija. Zamudniki pa si lahko posnetek nedeljskega koncerta ogledajo tudi v petek, 31. januarja, ob 20.30 na 1. programu TV Slovenija.

Pred dobrim letom je pri založbi Celinka izšla prva Nanina zgoščenka z naslovom Še ena pomlad. Tudi z njo se je poklonila svojemu dedku, legendarnemu Franetu Milčinskemu - Ježku. Pri čisto novi zgoščenki z naslovom Od tod do vesolja sodeluje z britanskim glasbenim producentom, aranžerjem in džezovskim kitaristom Femijem Temowo. Izvirno glasbo so prispevali slovenski skladatelji Mitja Vrhovnik Smrekar, Martin Štibernik, Anže Langus Petrović in Dominik Bagola. Na novi plošči je tudi nekaj znanih, vendar osveženih pesmi, kot sta Lesjakova Ne čakaj na maj in Vodopivčeva Ljubezen naj gre vedno v cvet.

Ob Nani Milčinski bodo na koncertnem dogodku v Drami nastopili Femi Temowo (kitara), Marko Črnčec (klavir), Robert Jukič (bas), Sergej Randjelović (bobni), Gregor Gruden, Gregor Strasbergar, Eva Gorenc in Manca Bukovac (spremljevalni vokali), glasbeniki Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija z dirigentom Tadejem Tomšičem, vokalna skupina Bee Geesus, Klemen Slakonja in Juš Milčinski. Scenarij pripravljata Nana Milčinski in Marko Japelj, videoopremo pa bosta poleg njiju prispevala še Igor Štromajer in Barbara Zemljič.

Leto, ko bi Ježek dopolnil sto let
V Ježkovem letu bo RTV Slovenija pripravila tudi nove glasbene spote v moderni preobleki, dokumentarni film in priredbo gledališke igre, ki nosi Ježkovo izročilo.