Konec lanskega leta je Steve Strange posnel klasično različico svoje uspešnice Fade to Grey. Foto: AP
Konec lanskega leta je Steve Strange posnel klasično različico svoje uspešnice Fade to Grey. Foto: AP

Spominjali se ga bomo kot delovnega, zabavnega in ljubečega posameznika, ki je bil vedno v stiku z modnimi smernicami.

Agent Pete Bassett

Valižanski "Pavji princ", kot so ga klicali, je po zapletih s srcem umrl v spanju v Egiptu, kjer je dopustoval v letovišču Šarm el Šejk, so sporočili iz njegove založbe August Day. Že decembra je bil Strange, ki se je rodil kot Steven John Harrington, hospitaliziran doma v Walesu zaradi vnetja bronhijev in zapore črevesja.

Steve Strange je zaslovel v 80. kot frontman Visage, skupine z velikansko uspešnico Fade to Grey, ki se je poleg uspeha v Veliki Britaniji znašla na vrhu lestvic v Nemčiji in Švici. Bil je menedžer razvpitega kluba Blitz v londonskem Sohu, ki je postal epicenter novoromantičnega glasbenega gibanja. Tam so odskočno desko dobila imena, kot so Duran Duran, Spandau Ballet, Culture Club z Boyem Georgeem ...

Kolegu so se poklonila številna velika imena, tudi Simon LeBon iz Duran Duran, pa Billy Idol, Glen Matlock (nekdanji Sex Pistols) in njegov agent Pete Bassett, ki je zapisal: "Spominjali se ga bomo kot delovnega, zabavnega in ljubečega posameznika, ki je bil vedno v stiku z modnimi smernicami. Še do lani je sestavljal knjigo modnih slogov novoromantičnega gibanja, novica o njegovi smrti je velik šok. Sicer smo vedeli, da je imel določene zdravstvene težave, a nismo vedeli, da bi bilo kaj smrtno nevarnega. Njegovi prijatelji in družina smo v popolnem šoku - nismo si mislili, da se kaj takega lahko zgodi."

Z glasbo se je Strange prvič resneje "zapletel", potem ko je kot najstnik doživel koncert Sex Pistolsov leta 1976. Kmalu je začel v domačem kraju prirejati pankovske koncerte. Že v najstniških letih je delal za menedžerja Pistolsov Malcolma McClarna, izkušnje s pridom uporabil pri odprtju Blitza, kamor so zahajali tudi popzvezdniki, kakršen je David Bowie. Zasedbo Visage je skupaj z gostiteljem iz Blitza Rustyjem Eganom ustanovil leta 1978, do razpada sredi 80. so izdali tri studijske albume, leta 2013 pa so se spet združili.

V 80. se je na reviji Jeana Paula Gaultierja, na kateri je nastopil kot maneken, prvič srečal s heroinom - ta dogodek je označil za "največjo napako v svojem življenju" - in se kmalu znašel v primežu odvisnosti. Pozneje je bil nekajkrat v težavah zaradi manjših tatvin.

Spominjali se ga bomo kot delovnega, zabavnega in ljubečega posameznika, ki je bil vedno v stiku z modnimi smernicami.

Agent Pete Bassett