"Vasko Atanasovski Trio se decembra tradicionalno vrača s koncertom v Gala halo, kjer še tli izjemno vzdušje z lanskega koncerta," so zapisali organizatorji v napovedi drevišnjega koncerta. Tukaj na fotografiji s koncerta na Festivalu Lent leta 2012. Foto: BoBo

Gre za zasedbo treh tudi v mednarodnem okolju priznanih glasbenikov, ta je leta 2012 izdala album Come To Me, temu pa je sledila plošča Feel. Obe izdaji sta bili deležni pozitivnih kritik, poleg gostovanj na Hrvaškem in v Srbiji se je trio podal na kar dve turneji po Kitajskem. Lansko jesen so koncertirali tudi v Londonu in Nemčiji ter se podali na daljšo turnejo po Argentini.

Besedila, katerih avtor je Atanasovski, so v angleščini, srbohrvaščini in slovenščini, pretežno pa gre za ljubezensko tematiko, navdihnjeno s humorjem in z izvirnimi, tudi duhovitimi metaforami. Svojo glasbo pa trio opredeljuje kot "High Energy Vitamin Music".

Navdihnjen "z biseri življenja in temnim medom"
Sicer pa je sam Atanasovski sodeloval že z zelo različnimi glasbeniki, med drugim z Vlatkom Stefanovskim, Tommyjem Emanuelom, Hindi Zahro, zasedbo The Living Colour, Marcom Ribotom in Glenom Velezom. Lani je bil selektor glasbenega cikla Gost z gosti na Ljubljanskem gradu. Enega izmed koncertov je posvetil tudi glasbi renesančnih skladateljev iz 16. stoletja na sopranskem saksofonu.

Atanasovski velja tudi za enega najbolj vsestranskih glasbenikov. Spogleduje se z različnimi žanri, od džeza, rocka, klasike do ljudske glasbe, zaradi česar si je prislužil oznako, da igra transžanrsko glasbo. Sam se, kot poudarja, žanrsko ne opredeljuje: "Igram osebno glasbo. Igram glasbo srca in sloga." Na vprašanje, kaj je njegov največji navdih, pa odgovarja, da so to "biseri življenja in temni med".

Po drevišnjem koncertu v Gali Hali z začetkom ob 21. uri se obeta še set DJ Bakta, ki z Atanasovskim sodeluje v zasedbi Jimmy Barka Experience.