7. julija bo v spomin na deseto obletnico smrti Carlosa Kleiberja zazvenel Verdijev Requiem pod vodstvom Riccarda Mutija, ki je za to priložnost združil glasbenike iz Italije, Slovenije in drugod. Foto: EPA
7. julija bo v spomin na deseto obletnico smrti Carlosa Kleiberja zazvenel Verdijev Requiem pod vodstvom Riccarda Mutija, ki je za to priložnost združil glasbenike iz Italije, Slovenije in drugod. Foto: EPA
Gala koncert Poletna noč - Pesmi o Ljubljani bo na ljubljanskem Kongresnem trgu v soboto, 21. junija, ob 20.45.
Galakoncert Poletna noč bo festivalsko dogajanje vpeljal na ljubljanskem Kongresnem trgu v soboto, 21. junija. Foto: Foto: Sandi Fišer
Med letošnjimi gosti bodo tudi violinist Stefan Milenković in Moskovski solisti, s katerimi bosta sodelovala violist Jurij Bašmet in violinistka Lana Trotovšek.
Med letošnjimi gosti bodo tudi violinist Stefan Milenković in komorni orkester Moskovski solisti, s katerim bosta sodelovala violist Jurij Bašmet in violinistka Lana Trotovšek. Foto: EPA
V avgustovskem komornem delu se bo med slovenskimi glasbeniki, ki delujejo v tujini  predstavil tudi harmonikar Marko Hatlak.
V avgustovskem komornem delu se bo med slovenskimi glasbeniki, ki delujejo v tujini, predstavil tudi harmonikar Marko Hatlak. Foto: BoBo

Moto letošnjega Festivala Ljubljana, ki bo kulturno ponudbo prestolnice bogatil med 1. julijem in 1. septembrom, je Središče vseh doživetij. Priprava festivala ni le kreativni, ampak tudi finančni izziv, saj se je po besedah direktorja in umetniškega vodja Darka Brleka treba ozirati na razpoložljiva sredstva in vedno iskati tudi ustrezna nadomestila. Program je vedno kompromis, pravi, saj je treba upoštevati tudi, kakšen bo odziv občinstva in kakšen je socialni položaj prebivalstva.

Kar pet dogodkov bodo organizatorji ravno ob upoštevanju zgoraj omenjenega postavili na Kongresni trg, ki sprejme veliko več obiskovalcev, zato bodo koncerti dosegljivi že po pet oziroma devet evrov. Toliko bo znašala cena vstopnice za stojišče na dan samega dogodka, medtem ko bodo za otroke do 14. leta brezplačne. Oder bo pokrit, zato dogodki ne bodo odvisni od vremena.
Predtakt v ritmu Poletne noči
Pred uradnim odprtjem bo festivalsko dogajanje 21. junija napovedala Poletna noč, na kateri bodo Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija, dirigent Patrik Greblo ter številni pevski solisti poustvarili najlepše pesmi o Ljubljani. Odprtje bo v znamenju Carmine Burane, ki jo bodo večer po gostovanju na Trgu enotnosti v Trstu pod taktirko Uroša Lajovica izvedli Orkester Slovenske filharmonije, SNG Opera in balet Ljubljana, Slovenski komorni zbor, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, zbor Narodnega gledališča Sarajevo in solisti.
3. julija bosta na Kongresnem trgu kitarist Vlatko Stefanovski in pihalec Vasko Atanasovski nastopila s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, 7. julija bo v spomin na deseto obletnico smrti Carlosa Kleiberja zazvenel Verdijev Requiem pod vodstvom Riccarda Mutija, ki je za to priložnost združil glasbenike iz Italije, Slovenije in drugod, 8. julija bo sledil večer opernih arij z latvijsko mezzosopranistko Elino Garanča ob spremljavi radijskih simfonikov.
Zagrebška opera z romantično Lohengrin
Preostali del programa pa bo večinoma potekal v Križankah, kjer načrtujejo izboljšavo akustike. Namesto napovedanih drugih dveh delov Nibelungovega prstana Richarda Wagnerja bosta 10. julija zbor in orkester Opere HNK v Zagrebu uprizorila njegovo romantično opero Lohengrin. Preostala dva dela tetralogije lahko pričakujemo leta 2016.
V Ljubljani bodo nastopili še Simfonični orkester Čingdao s Kitajske, Filharmonija '900 gledališča Teatro Regio iz Torina s slovensko praizvedbo dela ruske skladateljice Sofije Gubajdulina, kraljica flamenka Maria Pages, napovedana je baletna koprodukcija Nevarna razmerja v koreografiji Valentine Turcu in Lea Mujića ter muzikal z londonskega West Enda Evita.
Slovenski glasbeniki iz tujih odrov
Avgustovski komorni del prinaša nastope nekaj slovenskih glasbenikov, ki delujejo v tujini - flavtistov Martina Beliča in Borisa Bizjaka, harmonikarja Marka Hatlaka in pianistke Katje Sinkovič. Med gosti bodo tudi violinist Stefan Milenković in komorni orkester Moskovski solisti, s katerim bosta sodelovala violist Jurij Bašmet in violinistka Lana Trotovšek. Prvi septembrski dan pa bo festival sklenil Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama pod taktirko svetovno znanega dirigenta Marissa Jansonsa.
Proračun festivala je za 30 odstotkov manjši od lanskega - zadnja leta se je gibal okrog dveh milijonov evrov.