Orkester Slovenske vojske je bil ustanovljen leta 1996 za potrebe izvajanja državnega protokola. Foto: Cankarjev dom
Orkester Slovenske vojske je bil ustanovljen leta 1996 za potrebe izvajanja državnega protokola. Foto: Cankarjev dom

Orkester Slovenske vojske, ki je bil ustanovljen leta 1996 za potrebe izvajanja državnega protokola, sestavljajo predvsem glasbeniki z akademsko izobrazbo. Sestav šteje 48 glasbenikov, skupno število zaposlenih pa je 58. Glasbeniki vadijo vsak dan individualno, po sekcijah ali z različnimi zasedbami orkestra. Te so koncertni orkester, ceremonialni orkester, big band in komorne zasedbe.

Orkester vsako leto s koncertom pospremi dan Slovenske vojske, v jesenskem terminu pripravi letni koncert, v božično-novoletnem času pa nastopa v večjih slovenskih mestih. V dvajsetih letih delovanja mu je uspelo doseči prepoznavno zvočnost, v glasbenih krogih je cenjen kot vrhunski izvajalec različnih glasbenih žanrov, pri širšem občinstvu pa je priljubljen zaradi zavzetega in kakovostnega glasbenega podajanja.

Obujanje spominov na dvajset let nastopanja
Na drevišnjem koncertu bodo v prepletanju fanfar, koračnic in najlepših zimzelenih melodij iz slovenske in svetovne zakladnice klasične in zabavne glasbe obujali spomine na preteklih dvajset let. Program sestavljajo dela Jožeta Privška, Johna Williamsa, Jamesa Barnesa, Michaela Camila, Primoža Peterce, Matjaža Vlašiča, Tadeja Hrušovarja, Johna Kanderja, Tomaža Domicelja, Maca Davisa, Arethe Franklin, Vinka Štrucla, Slavka in Vilka Avsenika ter Bojana Adamiča.

Prireditev v Cankarjevem domu organizirata ministrstvo za obrambo in generalštab Slovenske vojske pod častnim pokroviteljstvom predsednika in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja.