"Družina je tako v konceptu projekta prepoznana kot zibelka kulture odnosov, kulture ustvarjanja in poustvarjanja lepega, izgrajevanja in nadgradnje predispozicij za senzibilnost dojemanja sveta ter razumevanja lepote, harmonije, umetnosti besede, glasbe, giba, okolja …, zato ji je treba dajati in priznavati sloves, ki ga nosi v sebi," pravi vodja projekta Sabina Petek. Foto: Pro Solo, Sabina Petek s. p.

V sklopu programa Umetniške družine, ki sodi pod okrilje Evropske prestolnice kulture, bodo priredili 20 koncertov in dve razstavi. Prireditve s prostim vstopom bodo potekale v galeriji, ki so jo na Lentu odprli lani, če bo lepo vreme, pa tudi na odprtem letnem odru, ki so ga uredili šele letos.
S koncerti, ki bodo od 5. maja do 22. septembra na sporedu vsako soboto ob 19.30, želijo predstavljati bogastvo družinskega glasbenega ustvarjanja, hkrati pa ustvariti mrežo izmenjav in povezovanj umetnikov. Napovedujejo pester in raznolik program s poudarkom na klasični glasbi.
Skupno bo sodelovalo 75 umetnikov iz devetih držav, med katerimi so tako bolj kot manj uveljavljeni glasbeniki. V veliko primerih člani družine ustvarjajo na različnih koncih sveta, njihov nastop v Mariboru pa bo redka priložnost, da vse člane vidimo in slišimo na enem mestu.
Družine, ki jim lahko redkeje prisluhnemo
Med drugim bodo nastopile družine Dizdarević (ki se bo za to priložnost znova zbrala), Polyzoides, Zupan, Luketič, Bajrić, Ballata, Mancini Senica, Cividino in Sarić. Tudi mariborska družina Petek z violinistom Viktorjem Petkom, ki vodi galerijo, ne bo manjkala. "Pri sestavi programa se nismo posluževali imen, ki pogosto nastopajo v Mariboru. Želeli smo pripeljati ljudi, ki jih imamo tu redkeje priložnost slišati," je pojasnil Petek.
Ker prostor, kakršen je galerija Pro Solo, omogoča intimnejše doživljanje glasbe, pa tudi neposrednejši stik z občinstvom, bodo večeri namenjeni tudi sproščenemu druženju z glasbeniki po nastopu.