Rokopis partiture skladbe Preludij, Fuga in Allegro v Es-duru, pisane za lutnjo ali čembalo, ki jo je Bach zložil med letoma 1735 in 1740, so prodali pri londonski dražbeni hiši Christie's. Foto: EPA
Rokopis partiture skladbe Preludij, Fuga in Allegro v Es-duru, pisane za lutnjo ali čembalo, ki jo je Bach zložil med letoma 1735 in 1740, so prodali pri londonski dražbeni hiši Christie's. Foto: EPA
Leipzig
Ob lanski tisočletnici mesta Leipzig so se poklonili tudi Bachu, ki je bil od leta 1723 do konca življenja kantor v leipziški cerkvi sv. Tomaža in glasbeni direktor mesta, v katerem je tudi umrl leta 1750. Foto: EPA

Gre za rokopis skladbe, ki jo je ta baročni skladatelj ustvaril med letoma 1735 in 1740 ter je v katalogu njegovih del označena z BWV 998. Vrednost rokopisa so pred dražbo ocenjevali na med 1,5 in 2,5 milijona funtov.

Iz dražbene hiše Christie's, kjer je potekala dražba, so sporočili, da po njihovem mnenju v zasebnih rokah ne ostaja več kot deset Bachovih rokopisov. Ta, ki so ga prodali, je bil zdaj prvič na prodaj po letu 1969.


Potomec družine glasbenikov

V Eisenachu leta 1685 rojeni Johann Sebastian Bach je bil eden najbolj ustvarjalnih skladateljev vseh časov. Rodil se je v družini, v kateri so bili pretežno glasbeniki, pri njih se je tudi učil.

Služboval je sprva v Weimarju, nato je bil organist v Arnstadtu in Mühlhausnu, zatem koncertni mojster v Weimarju. Od leta 1723 do konca življenja je bil kantor v leipziški cerkvi sv. Tomaža in glasbeni direktor mesta, v katerem je tudi umrl leta 1750.

"Na novo" po zaslugi stanovskega kolega
V kompozicijskem smislu je do popolnosti razvil slogovne značilnosti baročne glasbe, predvsem kontrapunkt in harmonijo, ter baročne glasbene oblike, kot so koncerti, fuge, kantate in sonate.

Kot skladatelj za časa življenja sicer ni bil širše priznan, veljavo mu je dalo šele oživljeno zanimanje za njegova dela v prvi polovici 19. stoletja, ko ga je "na novo" odkril prav tako nemški skladatelj Felix Mendelssohn Bartholdy.

Med Bachova najbolj znana dela sodijo Brandenburški koncerti, Goldbergove variacije, Maša v h-molu in Pasijon po Mateju.