Špansko-francoska romska rumba flamenco skupina Tekameli prvič gostuje v Sloveniji. Foto: Radio Slovenija
Špansko-francoska romska rumba flamenco skupina Tekameli prvič gostuje v Sloveniji. Foto: Radio Slovenija

Tudi ob tokratnem prazniku bodo na "vroči koncertni oder" Studia 14 povabili zanimivo romsko zasedbo. Na svojem prvem koncertu v Sloveniji bo v Naših poteh drevi ob 20.00 nastopila špansko-francosko romska skupina za rumbo flamenco Tekameli. Vstop v Studio 14 bo za vse ljubitelje Naših poti prost, organizatorji dogodka pa priporočajo, da si sedež v dvorani že prej rezervirate na naslovu našega uredništva.

Skupina Tekameli je pozornost ustvarjalcev oddaje pritegnila z izvrstnim nastopom v Romskem šotoru na letošnjem festivalu Sziget v Budimpešti. Doma je iz francoskega mesta Perpignan, ki leži nedaleč od meje s Španijo, v katerega se je predvsem v času državljanske vojne v Španiji naselilo veliko Romov iz bližnje Katalonije. Ti so v novo domovino s sabo prinesli tudi tamkajšnje romske glasbene sloge, predvsem rumbo flamenco.

Skupina Tekameli je nastala v začetku devetdesetih let. V primerjavi z najbolj priljubljeno katalonsko-francosko romsko skupino Gipsy Kings je stilistično precej sodobnejša, saj glasbenike v njej vlečejo tudi novejše oblike flamenca in latino popa.