Trinajstmetrska poslikava je največja s to tematiko na svetu, so se pohvalili Sarajevčani. Celoten projekt so oblikovali in speljali v štirih mesecih. Foto: Reuters
Trinajstmetrska poslikava je največja s to tematiko na svetu, so se pohvalili Sarajevčani. Celoten projekt so oblikovali in speljali v štirih mesecih. Foto: Reuters
Varšava
Atmosferično pesem Warszawa na Bowiejevem albumu Low (1977) naj bi navdihnil pevčev kratki postanek v Varšavi. 40 let pozneje so mu tudi v tem mestu posvetili veliko stensko poslikavo. Foto: AP

13 metrov visoka in 10,5 metra široka poslikava je svoje stalno mesto našla na strani ene od stavb na univerzitetnem kampusu, le lučaj od uličice, ki je med vojno nosila zloglasni vzdevek "ostrostrelski prehod". Slavnostne inavguracije poslikave se je - ob počasnih taktih pesmi Space Oddity - udeležilo okrog 300 ljudi.

Na vrhu slike, ki z različnimi maskami ponazori večplastnost, protejskost Bowiejeve kariere, je pripisano: "Fashion changes, but you'll always be my heroes". (V stavku se skrivajo naslovi treh Bowiejevih pesmi: Fashion, Changes in Heroes). Umetnina naj bi simbolično podčrtala korenite spremembe, ki jih je Bosna prestala od vojnega obdobja v letih 1992-95.

Dizajn za poslikavo je ustvaril Enis Čišić, sarajevski grafični oblikovalec in stripar, ki svoje stripe izdaja pod okriljem velikana Marvel Comics, za dejansko izvedbo pa je poskrbel slikar Zoran Hercog, ki je za delo potreboval mesec in pol. Idejo, da bi bilo treba Bowieja, ki je umrl 10. januarja, po bitki z rakom, za katero javnost ni vedela, nekako ovekovečiti, je predlagal bosanski glasbenik Vedad Trbonja.

Projekt je podprlo na tisoče Bosancev, ki na družabnih omrežjih delijo z Bowiejem povezane vsebine, in pa nekaj nekdanjih sodelavcev glasbene ikone. Pevca se je v devetdesetih trpljenje Bosancev dotaknilo: svojo slavo je rad izkoristil za ozaveščanje ljudi o vojni, bil pa je tudi na čelu humanitarnih akcij zbiranja sredstev za pomoč žrtvam vojne. Sarajeva sicer nikoli ni osebno obiskal.

"Na ta način se lahko poklonimo Bowieju kot glasbeniku in humanitarcu ter ga ovekovečimo v mestu, ki nikoli ni dobilo priložnosti, da bi ga gostilo," je komentiral Adnan Čomor, predstavnik skupine Bowie Team Sarajevo, ki je projekt speljala.

Ob tem je treba pripomniti, da so "freske" očitno zelo priljubljen način izražanja spoštovanja Bowieju. Najslavnejša je najbrž tista na steni veleblagovnice v Brixtonu, ki jo je ustvaril avstralski ulični umetnik Jimmy C in ki jo je mesto London že zaščitilo s prepovedjo prepleskanja.

Tudi Poljaki ga imajo za "svojega"
So pa aprila svojo poslikavo na strani stolpnice v varšavski mestni četrti Żoliborz razkrili tudi Poljaki. Varšava do Bowieja prav tako čuti posebno naklonjenost: legenda pravi, da je pred štiridesetimi leti Bowie potoval skozi Poljsko z vlakom. Med nekajurnim postankom v Varšavi naj bi kupil album poljske folk glasbe, ki je pozneje navdahnil pesem Warszawa.