Zasedbo Mudhoney, ki je nastala leta 1988 po razpadu Green River, tvorijo Mark Arm, Steve Turner, Dan Peters in Guy Maddison, ki je leta 1999 nasledil Matta Lukina. Foto: Discogs
Zasedbo Mudhoney, ki je nastala leta 1988 po razpadu Green River, tvorijo Mark Arm, Steve Turner, Dan Peters in Guy Maddison, ki je leta 1999 nasledil Matta Lukina. Foto: Discogs
Dežurni krivci
Dežurni krivci, ki obstajajo od leta 1996, so do danes izdali štiri studijske plošče: Nikogaršnje mesto - daleč od ljubezni, Kakor človek, Strup in Fakti ter ploščo iz oddaje Izštekani. Foto: Založba God Bless This Mess

Na drevišnjem koncertu bodo predstavili zadnji album Vanishing Point in skladbe, ki so zaznamovale marsikatero mladost. Ameriški garažni rockerji, ki so skupino ustanovili leta 1988, so namreč vplivali na mnoge grunge in alternativne rockovske glasbenike, ki so prišli za njimi.

Sub Popov prepoznavni trojček
Skupaj z zasedbama Nirvana in Soundgarden so postali eden od zaščitnih znakov založbe Sub Pop, ki je na prelomu 90. let poskrbela za popularizacijo grunge glasbe.

Že s prvim singlom Touch Me I'm Sick je četverica s pevcem Markom Armom na čelu zaznamovala seattlsko glasbeno sceno in ostala njena stalnica vse do danes.

Več kot četrt stoletja obstajajoči instituciji
Aprila 2013 so tako Mudhoney kot Sub Pop Records slavili 25. obletnico obstoja in ob tej priložnosti so izdali prej omenjeni Vanishing Point, svoj deveti studijski album. Ta je nastal na podlagi redke perspektive zasedbe, ki je ne le izkusila uničevalni rock'n'roll, ampak ga tudi preživela, in zdaj o tem pripoveduje na svoj način, poln črnega humorja.

Zastavonoše nekega drugega časa
Večina zasedb, ki se jih je sprva povezovalo s seattelskim grungeem, je sčasoma razpadla, se morda ponovno združila kot bleda senca prejšnje zasedbe ali v celoti izginila.

Mudhoney pa so v nasprotju z njimi "vztrajno servirali odmerke garažnega rocka, punka in psiho bluesa, pri čemer so vedno ignorirali tedanje trende v korist ostre mikrofonije, hrumečih basov in edinstvenega glasu Marka Arma," so še zapisali v Kinu Šiška.

Kot predskupina bodo nastopili prleški Dežurni krivci, drevišnji koncert v veliki dvorani Kina Šiška se bo začel ob 21. uri.

Mudhoney v Kinu Šiška
Mudhoney v Kinu Šiška