Marko Črnčec sodi med obetavnejše mlade slovenske sodobne glasbenike. Foto: Jaka Vinšek
Marko Črnčec sodi med obetavnejše mlade slovenske sodobne glasbenike. Foto: Jaka Vinšek
Britansko-avstrijski bobnar Bernhard Schimpelsberger je ritmični vizionar, ki izvirno združuje tolkalske tradicije Indije in Zahoda.
Britansko-avstrijski bobnar Bernhard Schimpelsberger je ritmični vizionar, ki izvirno združuje tolkalske tradicije Indije in Zahoda. Foto: Osebni arhiv
Igor Bezget deluje na področju improvizirane glasbe, džeza ter etno glasbe.
Igor Bezget deluje na področju improvizirane glasbe, džeza ter etnoglasbe. Foto: Nada Zgank

Duet, ki sta ga v zadnjem letu ustanovila Igor Matković in Bojan Krhlanko, ponuja zmes različnih glasbenih zvrsti, od akustične improvizacije do elektronskih ritmov, ki temeljijo na dolgih repetitivnih segmentih. Opazne so sledi vplivov, ki jih prenašata iz svojih prejšnjih glasbenih projektov - Matkovič tisto prepoznavno atmosferičnost, Krhlanko pa industrijske ritme, ki ga spremljajo iz skupine The Stroj. Glasbenika svoje inštrumente zvočno obdelujeta s telefoni, računalniki in efekti.
Med Ljubljano in New Yorkom razpet Marko Črnčec je na mednarodnem prizorišču poznan kot izvrsten multiinstumentalist, skladatelj, aranžer in producent. Dejaven je predvsem na področju džeza in popularne glasbe. Prisluhnete mu lahko na treh albumih - Signature in Moral Interchange (B.A.S.E., 2010), niza kritiških pohval pa je bil deležen predvsem zadnji Devotion, ki je izšel pod okriljem londonske založbe Whirlwind Recordings.
Bernharda Schimpelsbergerja opisujejo kot ritmičnega vizionarja, ki združuje indijske in zahodne tolkalske tradicije. Ker je odraščal v Avstriji, je povezan z zahodno klasično in džezovsko tradicijo, študijsko pa se je posvetil indijski klasični glasbi. Gostoval je po vsem svetu in sodeloval s Circle of Sound in Anoushko Shankar, Nitin Sawhney, plesnim asom Akramom Khanom, Talvinom Singh, Susheelo Raman.
Glasbeni ciklus, ki so ga na Zavodu P.A.R.A.S.I.T.E. leta 2003 ustanovili z namenom podpore neodvisnega kreativnega ustvarjanja in raziskovanja na področju zvočnih umetnosti, zlasti nepopularne oblike, bosta v sredo, prav tako ob 20.00, nadaljevala Singularity kitarista in komponista Igorja Bezgeta ter Vijolični dih Bojane Šaljić Podešva.
Tudi kitarist in komponist Igor Bezget ima za seboj vrsto domačih in tujih sodelovanj, kot so Lester Bowie, Reggie Workman, Gyan Singh, Sharat Srivastava, Billy Harper, Johnathan Blake, Doug Hammond, Chico Freeman, Frank Lacy, Ares Tavolazzi, Nicola Moresu, Marc Abrams, Zlatko Kavčič in drugi. V sredo bo predstavil izbor skladb iz soloprojekta A Day With Guitar, ki je sestavljen iz štirih obširnejših kitarskih soloprojektov - Singularity, Korenine, Shifted Reality, Improvision.
Z vznemirljivo elektroakustično zvočno izkušnjo Vijolični dih bo tokratno poglavje ciklusa Sound Explicit sklenila Bojana Šaljić Podešva. Skladbo so prvič izvedli v okviru letošnjega svetovnega dne za boj proti TBC-ju, kar je bil tudi njen vsebinski navdih. Ustvarjanje večkrat nagrajene glasbenice oscilira med popolno abstrakcijo in kompleksnimi semantičnimi plastmi.