Glasba
Tomaž Pengov in Milan Dekleva
Tomaž Pengov je pred dvema letoma v družbi svojega dobrega prijatelja Milana Dekleve predstavil svojo zvočno knjigo Drevo in zvezda. Foto: BoBo
Milan Dekleva, branje, knjige
"Tomaž Pengov je bil – in je še vedno – popotnik, ki ne išče asfaltnih avtocest do prestolnic, ampak prašne kolovoze do pozabljenih in zapuščenih krajev. Na obrobju sveta, malikujočega hitrost in hrup, so morda še skriti kraji, kjer je mogoče poslušati roso, iskati pogled drevesa, se pogovoriti s klateži, romarji in begunci, videti barvo tišine," je zapisal Dekleva v spremnem zapisu k pesemski knjigi Drevo in zvezda. Foto: BoBo
Polona Kasal
Kasalova je lani izdala album Na cesti, kjer je predstavila svojo minimalistično interpretacijo Pengovovih skladb. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
       Poezija in glasba Tomaža Pengova sta obred.       
 Milan Dekleva
Jure Longyka
Longyka je opisal Pengova kot ''izjemno senzibilnega, občutljivega človeka - preobčutljivega za ta svet". Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Slovo od Pengova: "To je bil res eden poslednjih trubadurjev"

Milan Dekleva, Polona Kasal in Jure Longyka o Pengovu
10. februar 2014 ob 17:10,
zadnji poseg: 10. februar 2014 ob 17:59
Ljubljana - MMC RTV SLO

Navdih. Človek z drugega sveta. Poslednji trubadur. To je le nekaj izmed vtisov, ki jih je pustil veliki kantavtor Tomaž Pengov na ljudeh, ki jih je zaznamoval in z njimi sodeloval.

"On je bil ena najbolj inspirativnih oseb, ki sem jih srečal v življenju. Njegov dar, s katerim je spajal besede v poetično besedo in zvok je bil enkraten," je o njem spregovoril za MMC njegov prijatelj, književnik Milan Dekleva.

Umrl je kantavtor Tomaž Pengov, "popotnik s prašnih kolovozov"

Dekleva je leta 1998 izdal roman Pimlico, kjer je v ospredje postavil lik Matjaža - literarno poosebitev Pengova. "S Tomažem se nikoli nisva pogovarjala o tem romanu. Meni je bil on izjemen model za mestnega junaka, ki je živel kot literarni junak. On je bil človek, ki je trmasto sledil svojemu osebnemu klicu, svoji nadarjenosti, da ga je v tem svetu funkcionalnosti težko srečati. To je bil res eden poslednjih trubadurjev," je še dejal o njem Dekleva.

Pengov je veljal za enega najpomembnejših slovenskih kantavtorjev, številni ga celo označujejo za prvega kantavtorja. Leta 1973 je izdal album Odpotovanja, ki velja za prvo neodvisno posneto slovensko ploščo. Dekleva album označuje za njegovo najbolj odločilno delo, čeprav tudi v nadaljevanju ni popustil pri kakovosti, je dejal književnik.

"Zame je bilo veliko presenečenje zvočna knjiga Drevo in zvezda. Presenečenje zato, ker dopolnjuje besedila izvrstna glasbena spremljava. Izkazal se je kot zelo nadarjen pripovedovalec, prozaist. Škoda, da takrat ni napisal kaj več. Na vsak način pa ti pripovedni drobci še danes delujejo zelo sveže in so že takrat pomenili zasnutek ene čisto nove poetike," je še o njegovem delu spregovoril Dekleva.

Navdih mladim
Svojo naklonjenost do samosvojega kantavtorja je lani izrazila glasbenica Polona Kasal, ki je pripravila ploščo Na cesti s priredbami skladb Pengova. In ga s tem znova približala mlajšim generacijam. "Tomaž Pengov je bil iz drugega časa. Vsakič, ko sva se sestala na Celovški, kjer je živel v svojem meščanskem stanovanju, sem dobila občutek, da je ta svet zanj preveč neposreden in najbrž precej dolgočasen," je o njem dejala Kasalova za MMC.

"Tomaž je govoril z lepimi metaforami. Ko si ga poslušal, si postal bogatejši. In rad je imel šport," se je še spominjala glasbenica in dodala, da ju je združevala tudi strast do sabljanja, ki sta ga nekoč oba trenirala.

Vsestranski umetnik, ne le glasbenik
Njegovi prvi nastopi sicer segajo že v leto 1968, ko je preigraval Boba Dylana in Donovana ter prevajal njune pesmi v slovenščino. Po legendarnih Odpotovanjih je pisal skladbe za različne slovenske filme. Med drugim je sodeloval tudi z dvema ansambloma, konec sedemdesetih let z ekipo Salamandra in v praobdobju slovenskega rocka z Mladimi levi, s katerimi je posnel praktično samo en komad – morda najboljši – Oda Ireni.

"Tomaž je bil izjemno senzibilen, občutljiv človek. Preobčutljiv za ta svet. A mu je kljub temu vtisnil neizbrisen pečat. Štirideset let po Odpotovanjih je odpotoval. Po sledeh, ki jih je naredil sam. In tudi odpotoval je - sam," je o njem strnil nekaj misli voditelj in avtor oddaje Izštekani Jure Longyka.

VIDEO
Tomažu Pengovu v spomin
Klavdija Kopina
Prijavi napako
Komentarji
Banban
# 10.02.2014 ob 17:50
Ta novica trenutno še nima komentarjev.

Žalostno. Če bi Pengova v naslovu zamenjal z...recimo....Cohenom, bi izgubo objokoval vsak drugi ki je videl Cohenov plakat za koncert v stožicah.

Odpotovala je legenda. Srečno pot.
Vladislav Stres
# 10.02.2014 ob 19:57
Ciril Zlobec je npr. dobil več kot 120 nagrad za svoje pisateljevanje, Tomaž Pengov, pa je prejel ENO SAMO nagrado in to JEŽKOVO.
Zadnja desetletja je živel zelo revno, v sicer večjem podedovanem stanovanju.
Je izjemen talent svetovnega formata, ampak s strani tistih, ki podeljujejo POMEMBNOST, povsem zavržen. Res je bil kdaj tudi kritičen in se je zato zameril marsikomu tudi županu mesta Ljubljane, ki je preprečil da bi Tomaž Pengov dobil npr. eno od priznanj (izjava Tomaža Pengova).
Pred leti vsa se večkrat videla. Daleč nazaj mi je zaigral novopečeno pesem uglasbljeno pesem Prešerna KAM. Presrečen sem bil ob božanju polne izjemne glasbe ki sem jo slišal in obenem začuden tudi kasneje saj sem slišal mnogo boljšo izvedbo kot jo je kdaj koli posnel. Pristojni niso bil sposobni niti kvalitetno posnet njegove glasbe, ki bi bila tako še mnogo bolj kristalno čudovita.
Predlagam da se uredi spominska sobana, saj je kitaro uglaševal na redek starodaven in očitno učinkovit način. Bil je velik ljubitelj glasbe in je zbral veliko gradiva za potrebe igranja s kitaro in lutnje.
Zadnjič sva se srečala pred nastopom v Kinu Šiška, ko je ob višku koncerta pesem Sarkofage kljub (trdo pijanemu stanju) zaigral brezhibno in čudovito (pa še par je bilozaigranih na tem nivoju). Tako je spravil celotno dvorano na noge.
Rad je imel ljudi, zato je pisal in gral lepe pesmi. Ker pa je dobil premalo pozornosti in je bil vržen v popolno REVŠČINO je postal razočaran in vsakodnevni alko odvisnež. Zaradi naivnosti je bll tudi objekt zlorabe.

Tomaž: Svet bi nas lahko poznal po tebi. Sami bi lahko imeli še mnogo bolj čudovite izvedbe pesmi, ki si jih napisal, lahko bi napisal še mnogo drugih. Saj si človek vizij, ki pogladijo srce in razširjajo obzorja. Prsti pa te zadnja leta niso več ubogali.
V naslednje življenju pa bodi bolj previden.
_mack_
# 10.02.2014 ob 17:47
Naj počiva v miru, njegove pesmi so res čudovite:

http://www.youtube.com/watch?v=fDYTEkUMB
ls
Janez1965
# 10.02.2014 ob 18:01
Legenda.

Uživaj v svoj glasbi, kajti angeli ti jo bodo igrali.

Skladba Oda Ireni je po moje med slovenskimi top 5.
Brigate Rosse
# 10.02.2014 ob 21:10
Naj ti bo lahka slovenska zemlja!
gregorsu
# 10.02.2014 ob 20:47
nihče ni postal prerok v domovini.... in tudi do tomaža smo se kot narod vedli kot prava potrošniška demokratična družba. Vreden si toliko, kolikor te forsirajo mediji in koliko imaš v denarju. Tomaževa veličina pa je v umetnosti, ki nima cene v denarju ampak v velićini, ki bo ostala v tistir redkih ljudeh, ki si bodo v teh časih pohlepa in naglice, vzeli čas in poslušali Umetnost, ki ji v slovenski glasbi ni para. Tomaževa umetnost je vrhunska in globoka poezija z glasbeno kuliso iskrenih kitarskih akordov. Kolikor vem, je znal igrati tudi na 12 strunsko kitaro, ljutnjo in verjetno še na kaj...

Upam, da njegovega odhoda naprej po cesti, ki čaka nas vse, ne bodo izkoristili politiki in moderni popevkarji za svojo samoromocijo.

Podpiram idejo o spominski sobi Tomaža Pengova, kjer bi hranili njegove rokopise, kitare, fotografije, obleko, klobuk, avdio in video posnetke... ker pa naša država nima za APZ toneta tomšiča, nima za gasilce ima pa za orožje in pobijanje po svetu in ima denar za stepišnikove in omerzelove goljufije, potem je jasno, da za tako, sobo, ki ne bi prinašala dobička v denarju, ni posluha in je ne bo. vrednost tomaža in njegove zapuščine si po pravici niti ne zasluži našega denarja, ki je šel skozi umazane roke politikov!

Spominsko sobo kot spomenik velikemu prebivalcu našega planet smo mu dolžni vsi, ki ga cenimo. Tudi tomaž bi verjetno zavrnil denar iz rok politikov in bi veliko raje viel, da mu spomnik postavimo navadni ljudje s svojim delom in svojo lastnino.

Upam, da se bo kdo od nas lahko odpovedal kakemu prostoru, kjer bi ohranili spomin na Tomaža.
BigLjSlo
# 10.02.2014 ob 20:31
Hvala ti Tomaž za nepozabne poezije iz njim je bila slovenska glasba bogatejša
to je dejstvo
ap
# 10.02.2014 ob 19:00
Takole se po malem celo življenje srečujemo na "odpotovanjih" in nenadoma nas doleti poslednje odpotovanje Tomaža Pengova.
Zavrtel sem si tisto njegovo o Rodovniku vina, potegnil dim in se zasanjal na srečanje z njim ob kozarcu. Pokojni Bredi hvala, Tomažu pa mirno cesto na njegovem brezkončnem potepanju.
gregorsu
# 10.02.2014 ob 22:55
mlajši trubadur, virtuoz na kitari, skromen kot tomaž in ga malo kdo pozna.... pesem brez besedila sem izbral, ker poje v ruskem ( južno ruski naglas) in angleškem jeziku sicer zelo globoka globoka besedila, pa imajo na tem mestu prednost nesmrtna Tomaževa lirika.

Verjamem, da je bil Tomažu pri srcu, če bi ga ali če ga je poznal....

Za tomaža:
http://www.youtube.com/watch?v=7gphiFVVt
UI
Brigate Rosse
# 10.02.2014 ob 21:08
Večna čast - velikemu avtorju. Ura bo kmalu pozna- Tomaž v tvojo čast bom še enkrat prižgal Ireno - tragično zgodbo. Napisi padajo, padajo v blato, napisi padajo - kdaj bomo mi?
ti-ne
# 11.02.2014 ob 13:08
Breathe

# 11.02.2014 ob 12:12
Prijavi neprimerno vsebino Kar se Tomaža tiče nimam besed.

Kar pa se tiče tiste bede od Kasalove: take priredbe bi bilo treba prepovedat z ustavo.

---------------------.................-----------------
Če kaj treba prepovedati, potem so to tvoji reakcionarni komentarji.
Polona je ujela duh Tomaža in ga oživila v 21. stoletju.
Tomaž, R.I.P.!
gregorsu
# 11.02.2014 ob 00:06
d_a_r_k_o
Ob tem skrivnostnem odhodu (ni bil še pravi starček) se ob vsej svoji plitkosti sprašujem, zakaj? Mogoče kdaj drugič pride na dan.


umetniki so nežne duše, ki malo težje prenašajo udarce življenja.... zdravljenje pa prej ali slej uniči telo....
gregorsu
# 11.02.2014 ob 00:02
tole sem našel na enem drugem portalu.

mojenčk
Oda Ireni
Seveda se bo marsikdo vprašal, kaj ima z vsem tem pesem Oda Ireni, če je bila umorjena Iris. Takrat sta se dva kruta zločina - posilstvo in umor petnajstletne Iris na Koprskem in umor šestletne Irene na Štajerskem, ki je odšla k sosedom po mleko. Po desetdnevnem iskanju so njeno truplo odkrili zakopano med lesenimi odpadki v bližnji žagi. Že dan zatem so prijeli mlajšega mladoletnika (star naj bi bil okoli dvanajst let), ki je priznal svoj zločin. Postopek proti morilcu mlajšemu mladoletniku je bil tajen. Po naših podatkih je preživel nekaj let v prevzgojnih zavodih, odslužil kazen in se izučil za poklic, sedaj pa živi in dela doma na kmetiji. "Slovenska javnost je bila pretresena nad obema umoroma in tudi mi smo bili. Tako sem napisal besedilo, glasbo pa je prispeval Tomaž Habe . Menili smo, da nimamo pravega glasu za tako lepo in čustveno pesem, zato smo Mladi levi povabili k sodelovanju Tomaža Pengova , ki jo je z otožnostjo liričnega pevca najlepše zapel. Potem smo na vseh koncertih povedali, da je pesem namenjena obema - Ireni in Iris," se je pred časom spominjal pisec besedila Dušan Velkaverh . "Cvetje valovi nad grobom, kjer ona leži, ko noč se spusti za dobre ljudi, Irena znova se rodi, živi... Sonce šestih pomladi je zanjo sedmo jesen za vedno zašlo," so tedaj prepevali Mladi levi.
Brigate Rosse
# 10.02.2014 ob 23:05
@ gregorsu
Možno, nisem tak poznavalec. Kljub vsemu pa čutiš, da je bilo odpeto s srcem in zato tako zelo gane.
Lipoglav
# 10.02.2014 ob 22:36
gregorsu@ le njegova izvedba petja oda Ireni je prava, izvirna. Ševedno so Odpotovanja največja stvaritev slovenske glasbe. Ne pozabite velečine, ki jo ima.
Inštruktor
# 10.02.2014 ob 19:39
Potuj in uživaj naprej, kot znaš le ti! Spoštovanje.
carbon
# 10.02.2014 ob 18:56
Vedno mi je žal Človeka, ki z besedo in pesmijo riše dušo sveta, ki si jo delimo in čutimo. Človek je lahko toliko neviden, kot je prazna njegova beseda in toliko živ, kot te ljubi življenje...
Na svidenje.
Janez1965
# 11.02.2014 ob 21:22
gregorsu
Tole o Odi Ireni res nisem vedel.
Je pa njegov glas dal piko na i odličnemu besedilu in glasbi.
mrtene
# 11.02.2014 ob 12:44
Ko gledam to žalostno podrto drevje mi na misel pride Tomaževa pesem:

rad bi vedel kako drevo ljubi
sonce zvezde veter viharje
tiha jutra megleno barje
pripoved ptic večerne zarje

rad bi čutil kako drevo snubi
razvejano med nebom in zemljo
vsak nov dan za dih spremenjeno
vsako leto znova rojeno

rad bi slišal kako se zasmeje
ko mu ptice naselijo veje
ko ga zjutraj sonce pogreje
ko svež veter v krošnjo zaveje

rad bi čutil kako zadrhti
ko ga zima ogrne v belo
ko spomladi zeleno šumi
rad bi videl njegove oči

Redko kdo drevesa gleda na tak način, večina zgolj skozi profit
Breathe
# 11.02.2014 ob 12:12
Kar se Tomaža tiče nimam besed.

Kar pa se tiče tiste bede od Kasalove: take priredbe bi bilo treba prepovedat z ustavo.
d_a_r_k_o
# 10.02.2014 ob 23:39
Ob tem skrivnostnem odhodu (ni bil še pravi starček) se ob vsej svoji plitkosti sprašujem, zakaj? Mogoče kdaj drugič pride na dan.
Torej Oda Ireni se navezuje na resnično zgodbo, na zgodbo o zločinu?
elem
# 10.02.2014 ob 22:46
Namesto kakšne novice o prihajajočem koncertu ... :(
Nenadomestljiva izguba, ne le za glasbo. Ena tistih pravih, zaradi redkosti še toliko bolj dragocenih, dušnih veličin in globočin je zapustila vse nas, državo, ki si umetnikov takega kalibra niti ne zasluži, ter planet, ki se šibi pod težo plitkosti, zlaganosti in umazanije.
Ostala bo nezapolnljiva praznina. Iskrenemu srcu v svetu pretežno nečistih, pokvarjenih duš, prevarantov, bleferjev … ni lahko. Kdor sam v duši ni lep, ga prezre, ne prepozna, ne prizna. Rani.
Naj ti bo kje drugje samo z rožicami postlano. Naj ta edinstveni glas nikoli ne utihne. Hvala za vso to neponovljivo lepoto, za izjemno glasbo in poezijo, za v vsakem pomenu resnično umetnost, ki bo še naprej navdihovala vse sorodne duše.
mrtene
# 10.02.2014 ob 22:43
Sem velik ljubitelj akustične kitare in mislim, da v Sloveniji do zdaj ni bilo kitarista, ki bi iz tega instrumenta znal izvabit tako lepe zvoke, kot jih je znal Tomaž. K tej lepi glasbi se enkratno prilagajajo ravno tako lepa besedila. Škoda le ,da je bil verjetno malce preveč samokritičen in je tako posnel samo štiri albume. Vse njegove pesmi so enkratne, meni pa najljubša Tihe so njive.
Hvala za pesmi Tomaž, pa upam ,da si vzel kitaro s seboj tja kamor si šel.
Lipoglav
# 10.02.2014 ob 22:38
Preprosto...Veliki Pengov.
gregorsu
# 10.02.2014 ob 22:29
kar vem, Tomaž ni avtor besedila in glasbe balade o ireni, ampak so ga mladi levi povabili da jo zapoje zaradi njegovega glasu.
Amsel
# 10.02.2014 ob 19:06
RiP!
Kazalo