Zaposleni v filharmoniji so stavko začeli v ponedeljek, svoje zahteve so predstavili tudi na pričujočem transparentu. Foto: BoBo
Zaposleni v filharmoniji so stavko začeli v ponedeljek, svoje zahteve so predstavili tudi na pričujočem transparentu. Foto: BoBo
Stavke se je udeležilo okoli 70 zaposlenih v orkestru, dve članici pa sta z glasbiloma prišli na vajo. Foto: BoBo

Med stavkovnimi zahtevami so odstop direktorja Damjana Damjanoviča, šefa dirigenta Uroša Lajovca in drugačna sestava sveta SF-ja, danes pa bo med drugim znano, ali bo orkester še kdaj nastopil z Lajovcem.

O tajnem glasovanju o nadaljnjem poteku stavke so se člani orkestra Slovenske filharmonije (SF) dogovorili na ponedeljkovi stavki, ki je potekala v času večerne vaje. Stavke se je udeležilo okoli 70 zaposlenih v orkestru, dve članici pa sta z glasbiloma prišli na vajo.

Ob koncu stavke je predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše navedla stavkovne zahteve. To so odstop direktorja Damjana Damjanoviča in šefa dirigenta Uroša Lajovca, zagotovitev dejavne vloge pri izbiri novega direktorja in dirigenta ter razpust in imenovanje novega sveta SF-ja. Kot je pojasnila, so v trenutnem svetu en predstavnik ministrstva za kulturo, trije zunanji člani in en predstavnik zaposlenih, želeli pa so si dva predstavnika zaposlenih, dva zunanja in enega z ministrstva.

Velike napetosti med dirigentom in orkestrom
Na stavki so člani stavkovnega odbora, ki so tudi člani orkestra, predstavili razloge za stavko. Tako je koncertni mojster Janez Podlesek poudaril, da so napetosti med Lajovcem in orkestrom tako velike, da si ne predstavljajo kakovostnega dela, še manj pa presežkov. Težave so po njegovih besedah "rasle iz vaje v vajo, iz koncerta v koncert, vse do incidenta, ki je povzročil, da so morali vajo prekiniti". Odnos med dirigentom in orkestrom, kot je poudaril, ne more temeljiti na žalitvah, sarkazmu in cinizmu, pač pa na medsebojnem spoštovanju in zaupanju.

Lajovic se je na očitke v medijih odzval z besedami, "da ni nič takega, za kar bi moral oditi, ali pač: uvedel sem sedežni red". Kot je poudaril, namerava vztrajati do konca svojega mandata, obenem upa na dobro sodelovanje z orkestrom, "ko se bo ta gonja proti njemu končala".