Odnosi med člani orkestra Slovenske filharmonije in šefom dirigentom Lajovcem so prišli do točke, ko ne morejo več sodelovati, pravi predstavnica stavkajočih. Foto: BoBo
Odnosi med člani orkestra Slovenske filharmonije in šefom dirigentom Lajovcem so prišli do točke, ko ne morejo več sodelovati, pravi predstavnica stavkajočih. Foto: BoBo
Uroš Lajovic je kot šef dirigent nastopil spomladi 2015, že kmalu po tem naj bi se začeli odnosi krhati. Foto: BoBo
Stavka zaposlenih v Slovenski filharmoniji

Na četrtkovih pogajanjih je bilo slišati, da večina članov orkestra ne želi več sodelovati z Lajovcem, zato pričakujejo, da bo direktor Damjan Damjanovič poiskal nadomestnega dirigenta.

Predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše je povedala, da je njihova prva zahteva, naj razrešijo šefa dirigenta Lajovca. Na glasovanju, na katerem je sodelovalo 90 od 96 zaposlenih v orkestru, se jih je 75 izreklo, da ne želijo več sodelovati z maestrom Lajovcem. To je 83 odstotkov, je poudarila Marina Kopše, tudi predsednica delavskega predstavništva v Slovenski filharmoniji (SF).

To, kot je dodala, izpodbija Lajovčeve besede, da so razmere dobre in da njegovega dela ne podpira le nekaj posameznikov. Lajovic je kot šef dirigent nastopil spomladi 2015. Težave in njegovo žaljenje se je začelo že po nekaj mesecih, je pojasnila.

Nadomestni dirigent se najde "čez noč"?
Na vprašanje, kaj bo s koncerti, na katerih naj bi dirigiral Lajovic, je odvrnila, da lahko direktor najde nadomestnega dirigenta, kar se da, kot je poudarila, narediti tudi čez noč.

Stavka bo trajala med večerno vajo, med 19.00 in 21.30, uvedla jo bo novinarska konferenca, kako točno bodo dogodki potekali, pa je po besedah predsednice stavkovnega odbora težko napovedati. Tudi za prihodnje koncerte še ni dokončnih odgovorov.

V torek jih čaka koncert v Mariboru, "a po napovedih mariborskih organizatorjev ne bo finančne škode, če ga ne bomo izvedli," je povedala Marina Kopše. Do novoletnega koncerta pa je, kot je dodala violistka, dovolj časa, da najdejo nadomestnega dirigenta. Kot je še poudarila, je to prva faza, v naslednji pa si želijo tudi drugo vodstvo SF-ja oziroma novega direktorja.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali predstavniki stavkovnega odbora in sindikatov. Podporo stavki sta že prejšnji teden izrekla sindikata Sviz in Glosa.

Sviz je ob tem javno opozoril Damjanoviča, da njegove grožnje, češ da stavka ogroža ugled SF-ja, pomenijo velik in nedopusten pritisk na zaposlene, ki so se odločili za stavko. Hkrati so v sindikatu pozvali tudi ministra za kulturo Antona Peršaka, da posreduje in omogoči ter zaščiti ustavno pravico do stavke.

Stavka zaposlenih v Slovenski filharmoniji