Po mnenju sveta zavoda Slovenske filharmonije direktor Damjan Damjanovič s svojim delom ne omogoča kakovostnega opravljanja poslanstva filharmonije. Foto: BoBo
Po mnenju sveta zavoda Slovenske filharmonije direktor Damjan Damjanovič s svojim delom ne omogoča kakovostnega opravljanja poslanstva filharmonije. Foto: BoBo

Spomnimo, da sta se po besedah ministra za kulturo Toneta Peršaka z direktorjem Damjanom Damjanovičem dogovorila, da se bo 1. julija zgodila zamenjava na tej funkciji.

Vendar je Damjanovič pozneje zanikal, da sta se tako dogovorila. Časopis Delo je takrat poročal, da je minister, sodeč po zadnjih intervjujih, prepričan, da v teh razmerah v Slovenski filharmoniji ni perspektive. "Če hoče ministrstvo res objaviti razpis za direktorja, ki bo v Slovenski filharmoniji mandat nastopil 1. julija, mora Damjanovič odstopiti, ali pa ga mora minister razrešiti. Sicer novega direktorja lahko pripelje šele konec njegovega mandata, ki se bo iztekel decembra prihodnje leto," so takrat zapisali v Delu.

Sicer pa je pred kratkim Slovensko filharmonijo zapustil šef dirigent Uroš Lajovic. V pismu, naslovljenem na Damjanoviča, je izrazil svoje obžalovanje, da mu ni mogel biti v veliko pomoč.

Opozorila dveh sindikatov
Sindikata Sviz in Glosa sta pred časom opozorila, da sta prejela več pritožb o nekompetentnem vodenju filharmonije in neprofesionalnem odnosu do zaposlenih ter kršitvah predpisov direktorja Damjanoviča. Konec lanskega leta so zaposleni v orkestru z opozorilno stavko v času večerne vaje zahtevali tudi direktorjev odstop in zagotovitev dejavne vloge pri izbiri novega direktorja.