S samostojnim zvočnim arhivom opravlja Glasbenonarodopisni inštitut ZRC-ja poslanstvo hrambe, digitaliziranja neprecenljive kulturne dediščine. Foto: Dlib
S samostojnim zvočnim arhivom opravlja Glasbenonarodopisni inštitut ZRC-ja poslanstvo hrambe, digitaliziranja neprecenljive kulturne dediščine. Foto: Dlib

raziskovalne, terenske in predstavitvene dejavnosti inštituta in njegovih zdajšnjih ter preteklih sodelavcev.

Dokumentarec, ki je nastal po scenariju predstojnice inštituta dr. Marjetke Golež Kaučič in v režiji Primoža Meška, si lahko danes ob 20.55 ogledate na 1. programu TV Slovenija.

Najstarejši inštitut Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti je bil ustanovljen 1. oktobra leta 1934 z imenom Folklorni inštitut in pod vodstvom Franceta Marolta.

V oddaji skozi delo in pripovedi strokovnjakov spoznavamo, kako inštitut s folklorističnimi in etnološkimi raziskavami osvetljuje vprašanje izvira, recepcije, posredovanja in spreminjanja prvin ljudske duhovne kulture, ki oblikujejo kulturno identiteto Slovencev in njeno povezanost z evropskim in svetovnim prostorom.
S samostojnim zvočnim arhivom opravlja poslanstvo hrambe, zaščite, arhiviranja in digitaliziranja neprecenljive kulturne dediščine. Poleg rednega raziskovalnega dela in objavljanja raziskav, izdajanja temeljnih in drugih zbirk ljudskih pesmi, ljudskih plesov, zvočnih publikacij in znanstvenih del inštitut tudi spremlja procese v dojemanju in transformaciji folklore, še posebno zaradi sodobnih globalizacijskih procesov in novih kulturnih dinamik ter novih komunikacijskih medijev.

Skozi 80-letno zgodovino inštituta vodi Igor Velše, urednica je Danica Dolinar, redaktorica Zarja Zavodnik, direktor fotografije Uroš Hočevar.