Tomatito bo tokrat v Sloveniji nastopil prvič. Foto: EPA
Tomatito bo tokrat v Sloveniji nastopil prvič. Foto: EPA

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo danes ob 20.00 prvič nastopil romski flamenkokitarist iz Španije, trikratni grammyjevec Tomatito, ki je še pred nekaj dnevi za album Soy flamenco prejel grammyja za najboljši album flamenka. V svoji glasbi Tomatito ustvarja zmes tradicionalnega flamenka in džeza. Tomatito se bo v Ljubljani, kjer se je ustavil v sklopu svoje evropske turneje, predstavil z glasbeniki El Cristijem, Antoniom Laosado, Simonom Romanom in Kikijem Cortinasom ter plesalko Palomo Fantova.

V mladosti je glasbenika, ki ima romske korenine, odkril Paco de Lucía, slavo pa je dosegel v sodelovanju s pevcem Camarónom de la Islo (leta 1979 so imeli skupni hit La Leyenda del Tiempo). Po smrti de la Isle leta 1992 se je začel poigravati z džezom in s pianistom Michelom Camillom posnel dva albuma, Spain (2000) in Spain Again (2006).

V karieri je posnel šest samostojnih albumov, ki so mu prinesli vrsto nagrad. Poleg letošnjega latino grammyja ima še dva, leta 2001 pa je za glasbo v filmu Vengo režiserja Tonyja Gatlifa prejel tudi cezarja.