Mladinski pevski zbor RTV Slovenija pod taktirko Tomaža Pintarja se je znova odlično izkazal. Foto: RTV Slovenija
Mladinski pevski zbor RTV Slovenija pod taktirko Tomaža Pintarja se je znova odlično izkazal. Foto: RTV Slovenija
Eno od treh priznanj, ki so jih iz Zagorja ob Savi na RTV prinesli mladi pevci. Foto: RTV Slovenija

Najboljši otroški zbor 24. državnega tekmovanja v Zagorju ob Savi je Otroški pevski zbor CiciDo GŠ Zagorje ob Savi pod vodstvom Tadeje Osredkar, kot najboljši mladinski je bil ocenjen pevski zbor Emila Komela iz Gorice pod vodstvom Davida Bandlja, za najboljši dekliški pevski zbor pa, kot omenjeno, Mladinski pevski zbor RTV Slovenija.

Nagrajence je po dveh dneh tekmovanja, na katerem je nastopilo 39 otroških in mladinskih zborov, izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Helena Fojkar Zupančič kot predsednica ter člani Damijan Močnik, Stojan Kuret, Marko Vatovec in Marinka Šuštar.

Organizator tekmovanja, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), je trem najboljšim zborom podelil denarne nagrade, Glasbena matica Ljubljana pa je podelila še nagrado slovenskemu skladatelju za naj skladbo Zagorja 2014. To je za Najhitrejši vlak na svetu prejel skladatelj Andrej Makor.

Obenem so podelili tudi posebna priznanja zborovodjem, korepetitorjem in skladateljem. Priznanje za najboljšega korepetitorja je prejela Urška Vidic iz Otroškega pevskega zbora Cicido, za najboljši nastop zborovodje in zbora debitanta je z goriškim mladinskim zborom prejel Bandelj, ki je obenem prejel tudi priznanje za najboljšo sestavo sporeda za mladinski pevski zbor. Za najboljšo sestavo sporeda za otroški pevski zbor je priznanje prejela Kristina Babič, vodja Otroškega pevskega zbora GŠ Koper, za najboljšo sestavo sporeda za dekliški pevski zbor pa Pirnat.

Priznanje za najprepričljivejšo izvedbo a cappella skladbe za otroški pevski zbor so dodelili zborovodkinji zbora Osnovne šole Nazarje Katji Gruber za izvedbo ljudske skladbe Nekoč so šli po svetu, za najprepričljivejšo izvedbo slovenske ljudske pesmi pa so nagradili Mojco Gorek Karas iz Otroškega pevskega zbora Grlice za skladbo Ftice.

Priznanje za najprepričljivejšo izvedbo sodobne zborovske skladbe je prejela zborovodkinja Mladinskega zbora Glasbene šole Koper Maja Cilenšek za izvedbo skladbe Mali prodajalci Mateja Bonina, za najprepričljivejšo izvedbo celotnega nastopa na reviji in najboljši zbor 24. revije pa so nagradili Osredkarjevo in njen otroški zbor CiciDo GŠ Zagorje ob Savi, so sporočili z JSKD-ja.

Na bienalni prireditvi, ki poteka od leta 1968, se je letos predstavilo več kot 1.400 mladih pevcev. V Zagorju ob Savi je na državnih tekmovanjih doslej nastopilo več kot 1.050 zborov, skoraj 250 zborovodij, številni slovenski skladatelji pa so jim posebej za ta nastop napisali 96 novitet.