Lani so se - ob 45-letnici zasedbe - na oder ponovno vrnili Jones, Dolenz in Tork. Foto: EPA
Lani so se - ob 45-letnici zasedbe - na oder ponovno vrnili Jones, Dolenz in Tork. Foto: EPA

Skupina, v kateri so nastopali še Micky Dolenz, Michael Nesmith in Peter Tork, je bila slavna zlasti po skladbah I'm a Believer in Daydream Believer. Vendar je zasedba, ki so jo fantje ustanovili leta 1966, slavo dosegla s priljubljeno TV-serijo. Skupina je veljala za nekakšno ameriško različico zasedbe Beatles.
Ena prvih 'umetno' ustvarjenih skupin
Glasbeni kritik Paul Gambaccini je po poročanju BBC-ja Jonesa opisal kot zvezdnika, ki ima neverjetno karizmo, leta 2008 pa je bil na Yahoo! Musicu izvoljen za največjega najstniškega idola vseh časov. "Tisti čas je popsvet ljubil skupino The Beatles, njihov britanski zvok pa je bil nekaj, kar so si Američani želeli," še pojasnjuje Gambaccini. The Monkees je ustvarila glasbena industrija, kar je šele pozneje postala stalna praksa.
Znani so bili primeri samostojni karier najstnikov, ki so jih tako rekoč 'potegnili' z ulice in jih spremenili v zvezdnike, prvič pa se je to zgodilo s celotno zasedbo. Navdih za tako dejanje je bil prav film Beatlesov A Hard Day's Night.
Jones je umrl v bolnišnici okrožja Martin na jugu Floride, za seboj pa je poleg glasbe pustil še ženo Jessico in štiri hčerke iz prejšnjih zakonov.