Manolo Escobar je letos svojim oboževalcem pripravil poslovilno turnejo, ki pa mu je ni uspelo dokončati. Foto: EPA
Manolo Escobar je letos svojim oboževalcem pripravil poslovilno turnejo, ki pa mu je ni uspelo dokončati. Foto: EPA
Ne le Y Viva Espana, tudi ostale Escobarjeve uspešnice so redno našle svoje mesto na številnih nostalgičnih kompilacijah.
Ne le Y Viva Espana, tudi druge Escobarjeve uspešnice so redno našle svoje mesto na številnih nostalgičnih kompilacijah.

"Glasba je moje življenje. Nikoli se ne bom predal," je še ta mesec dejal priljubljeni pevec. "Zadovoljen sem, ker lahko delam in predvsem ker so ljudje še vedno pripravljeni plačati za moj nastop … Še nekaj krajev je, kjer sem nastopil v svoji več kot 50-letni karieri in v katere bi se rad vrnil, da se dokončno poslovim," je dejal v intervju za španski časopis ABC. Španski kulturni minister Jose Ignacio Wert je po poročanju BBC-ja Escobarja opisal kot simbol, ki je pol stoletja živel v španski glasbeni krajini.
Manolo Escobar, ki se je rodil leta 1931 v vasici blizu andaluzijskega mesta Almeria, je v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja osvajal občinstvo z uspešnicami, kot sta El Porompompero in Mi Carro. Svojo prepoznavnost je utrdil s televizijsko oddajo Canta Manolo Escobar, svoj trenutek pa doživel tudi v filmskem svetu in med drugim igral pojočega duhovnika v filmu Oče Manolo, leta1963pa so ga gledalci lahko videli v Los Guerilleros.
Leta 1973 je radijske postaje osvojila uspešnica Y Viva Espana, s katero je postal tudi mednarodna zvezda. Skladba temelji na pesmi Eviva Espana, ki sta jo leta 1971 napisala Leo Rozenstraten in Leo Caerts, izvajala pa jo je Samantha.
Nov čas, nova skladba
Escobarjeva različica, ki je časovno sovpadala tudi s prehodom Španije iz diktature k demokraciji in novim turističnim valom, ki je ob tem zajel državo, se je prodala v šestih milijonih izvodov. Leta 1974 je svojo interpretacijo skladbe v angleščini ponudila švedska pevka Sylvia Vrethammar, ki je z njo osvojila vrhove britanskih lestvic.
Med zadnjimi odmevnejšimi Escobarjevimi nastopi je bil tisti s špansko nogometno reprezentanco, s katero je proslavil njihovo zmago na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. Konec lanskega leta je po dolgih letih nastopanja napovedal dokončen umik z odrov, zadnje datume svoje poslovilne turneje pa je moral zaradi bolezni odpovedati. Umrl je dva dni po tem, ko so ga odpeljali v bolnišnico.